Εμπλοκή με τη δόση για την Ελλάδα: Τρεις χώρες απειλούν να μπλοκάρουν τα 8,5 δισ. ευρώ





Η ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ - ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΤΕΛΙΚΩΣ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ




Ανατροπή στην υπόθεση της εκταμίευσης της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα προέκυψε την Παρασκευή (16/06/2017), καθώς σύμφωνα με το Reuters, τρεις χώρες, η Ισπανία, η Ιταλία και η Σλοβακία ετοιμάζονται να μπλοκάρουν τη διαδικασία.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, προειδοποίησε πως τόσο η χώρα του, όσο και οι Ιταλοί αλλά και οι Σλοβάκοι ζήτησαν από το Eurogroup να «παγώσει» η εκταμίευση της ελληνικής δόσης, μέχρις ότου η Αθήνα αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον τριών αξιωματούχων, σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Δημοσίου κατά την περίοδο 2013-2014.


«Υπάρχουν τρεις ειδικοί που διώκονται. Αν δεν απαλλαχθούν αμέσως, δεν θα υπάρξει εκταμίευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. ντε Γκίντος, ενώ υπογράμμισε πως ήδη η χώρα του έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι δηλώσεις του κ. ντε Γκίντος προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο στην κυβέρνηση, με το Μαξίμου να απαντά τελικά λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι της Παρασκευής (16/06/2017) μέσω non paper στους δανειστές, ξεκαθαρίζοντάς τους πως πως θα διευθετήσει την απαίτησή τους να μην τιμωρηθούν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών που ήταν μέλη του ΤΑΙΠΕΔ.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Non paper 16.06.2017



Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά.
Δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας».
Ποιοι είναι οι τρεις αξιωματούχοι που διώκονται

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στην υπόθεση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ εμπλέκονται ο πρόεδρος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, ο Ιταλός ομόλογός του καθώς και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σλοβακίας.

Όλοι τους συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, το οποίο εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την πώληση των ακινήτων.

Όπως είχε αποκαλύψει από χθες, Πέμπτη (15/06/2017) το Newsbomb.gr, υπήρχε η πληροφορία ότι στη συνεδρίαση του EuroWorking Group που προηγήθηκε του Eurogroup στο Λουξεμβούργο τέθηκε το αίτημα προς την ελληνική πλευρά να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά καιρούς εναντίον του για τα στατιστικά στοιχεία του 2010.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Μαΐου το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με νέο του βούλευμα να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Γεωργίου για τις κατηγορίες που αφορούν στις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος.
Πρόκειται για το δέυτερο κατά σειρά βούλευμα με το οποίο κρίνεται ότι οι τρεις αρχικώς, εμπλεκόμενοι για την υπόθεση αυτή δεν πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου.

Επιπλέον, ως τελευταία εκκρεμότητα πριν από τη δόση, ζητείται από την ελληνική πλευρά να εξετάσει το ζήτημα που προέκυψε από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι δύο επιφυλάξεις του EuroWorking Group αφορούν στην υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να αποζημιώσει τον Ανδρέα Γεωργίου για τη δικαστική περιπέτεια που είχε ως πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και να απαλλάξει τρεις κοινοτικούς εμπειρογνώμονες συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, μία Ιταλίδα, έναν Ισπανό και έναν Σλοβάκο, που διώκονται ποινικά.



Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/800156/ektakto-emploki-me-ti-dosi-gia-tin-ellada#ixzz4kA8gss3T

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. mike petr leon06010 • σε δευτερόλεπτα
    ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ μ.π.mike petr • σε δευτερόλεπτα
    mike petr16 Ιουνίου 2017 - 9:31 μ.μ.
    οπα ναι αλλα καποιος πατερακης ηταν ο μονος που σχολιασε κατι για μια πολυκατοικια ε;
    και ο μονος που σχολιασε ενα ΑΓΝΩΣΤΟ ΟΝΟΜΑ για προστασια των κοριτσιων στα δωματια
    καλο θα ηταν μονο αυτο να μαθευτει
    αυτο το μειλ να το θυμαστε στη θεσσαλονικ Υ

    ΑπάντησηΔιαγραφή