Ζάεφ: Το θέμα αλλαγής του συντάγματος θα μας απομακρύνει από τη λύση






Την επιθυμία του να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ,

ωστόσο δεν εμφανίζεται θετικός στο να γίνουν αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας, που ζητά η Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkan Insight, υπογράμμισε ότι υπάρχει κοινή βούληση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά για να κλείσει το ζήτημα.




«Ευχή και επιθυμία, όχι μόνο δική μου, αλλά και όσων από εμάς έχουμε εμπλακεί στην διαπραγμάτευση, είναι να φθάσουμε σε λύση της διαμάχης για το όνομα μέχρι το τέλος Μαρτίου. Δεν θα μας βοηθήσει αν το καθυστερήσουμε, καθώς πάντα υπάρχουν δυνάμεις που είναι εναντίον μιας λύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.


«Διατηρώ το ίδιο αίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή, δηλαδή ότι μια λύση είναι εφικτή».

»Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», επισήμανε.

Σε ερώτηση για πιθανή ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε: «Οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση.
Είμαι ειλικρινά προσηλωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια παράκαμψη, χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να οδηγούμαστε από τα γεγονότα. Δεν έχω κανένα δίλημμα σε ότι αφορά τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, εμείς παίρνουμε το βόρειο μέρος, το νότιο ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία. Αν σεβαστούμε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα περιστρέφεται γύρω από το όνομα. Δεν πρέπει να σκαλίζουμε θέματα που θα προκαλέσουν επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία θα μας απομακρύνουν από μια λύση».
http://www.pontos-news.gr/article/175693/zaef-thema-allagis-toy-syntagmatos-tha-mas-apomakrynei-apo-ti-lysi

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια