Κυπριακή ΑΟΖ: Ολοταχώς προς σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων – Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο





Μια σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στη Λευκωσία και την Άγκυρα, καθώς το βράδυ της Τρίτης (20/02) η Λευκωσία, απάντησε στη νέα παράνομη NAVTEX που είχε εκδώσει πρωτύτερα η Τουρκία, δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του Οικοπέδου 3 στην κυπριακή ΑΟΖ, για τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων.


Ειδικότερα, οι Τούρκοι δέσμευσαν θαλάσσια ζώνη από τον Ακάμα και τις νότιες ακτές της Κύπρου, μέχρι και το Ακρωτήρι Αποστόλου Αντρέα για έλκυση υποθαλάσσιου αντικειμένου από πολεμικό πλοίο.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αρμόδια αρχή για την περιοχή ευθύνης της Κύπρου (που είναι η θαλάσσια περιοχή στα όρια του Fir Λευκωσίας, εξέδωσε απόψε την ακόλουθη NAVTEX ως απάντηση στους Τούρκους:

«ΚΣΕΔ Λάρνακα/Κύπρος ραδιόφωνο/ειδοποίηση προς ναυτιλώμενους NR 091/18

Άπαντες πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η ειδοποίηση προς ναυτιλλόμενους FA-96, NR 0258/18 αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικαλύπτουν τις ειδοποιήσεις προς ναυτιλλόμενους NR066/18, NR069/18 , NR070/18 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δράση αυτή είναι παράνομη, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δύσκολη νύχτα στην Κύπρο:
Μπαράζ συσκέψεων υπό τον Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ

Αλλεπάλληλες συσκέψεις συγκαλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για τον χειρισμό του θέματος που προέκυψε με την ανανέωση του τουρκικής Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στον απόηχο της ανανέωσης, της τουρκικής Navtex στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το «υπουργικό συμβούλιο» της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ») ανανέωσε για άλλα έξι χρόνια τη «συμφωνία» με την τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στα ανοικτά της Κύπρου.

Η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης έγινε μετά την τετράωρη σημερινή συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου». Η «συμφωνία» είχε υπογραφεί το 2011 και αφορούσε τις έρευνες για πετρέλαιο στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» της «ΤΔΒΚ» .
Και νέα παράνομη αντι – NAVTEX από τους Τούρκους

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, ο σταθμός Αττάλειας του Κέντρου Υδρογραφίας και Ωκεανολογίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, απάντησε με την εξής Navtex:
«N/W: 0263/18 Μεσόγειος θάλασσα

1. Η «Κύπρος» που αναφέρεται στη NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας, δεν είναι το αρχικό κράτος εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960.

2. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει ότι η έννοια της «Κύπρου»
δεν ισοδυναμεί με καμία μορφή αναγνώρισης της Κυπριακής διοίκησης ούτε θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη συνθήκη εγγυήσεως και τη Συνθήκη εγκατάστασης της 1960.

3. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ελληνικής κυπριακής Διοίκησης μέσω της NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν ήταν ούτε θα γίνουν δεκτές από την Τουρκία

4. Η NAVTEX FA96-0258/18 που μεταδίδει το τουρκικό Ράδιο-Αττάλεια εξακολουθεί να είναι έγκυρη και αποτελεσματική. Ο σταθμός Αττάλειας, θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα μηνύματα για την ασφάλεια των ναυτικών».

newsbomb

https://hellas-now.com/%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BF%CE%B6-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8E%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B7/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια