ΑΔΥΝΑΤΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ, ΕΤΣΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΔΟΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ. Πείνα και φτώχεια οδηγούν σε τρομακτικές απώλειες βάρους στη Βενεζουέλα




Το 64% του πληθυσμού εκτιμάται πως έχασε κατά μέσο όρο 11,4 κιλά σωματικού βάρους
το περσινό έτος, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα τριών εκ των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας,


(ΦΩΤΟ: Νεαρός σπεύδει να μαζέψει κομμάτια καλαμποκάλευρου που έπεσαν στον δρόμο ενώ άλλοι λεηλατούσαν φορτηγό με τρόφιμα)

ενώ η φτώχεια πλήττει σχεδόν το 90%....
Τεράστια φτώχεια και πείνα βιώνουν οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα τριών εκ των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας. Το 64% του πληθυσμού εκτιμάται πως έχασε κατά μέσο όρο 11,4 κιλά σωματικού βάρους το περσινό έτος, ενώ πάνω από έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το τελευταίο τρίμηνο πήγαν για ύπνο πεινασμένοι διότι δεν είχαν αρκετά χρήματα ώστε να αγοράσουν τρόφιμα.

Η πείνα που βιώνουν οι κάτοικοι της Βενεζουέλας αντανακλά τη βαθιά και διαδεδομένη φτώχεια που μαστίζει την άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 87% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, με το 61% μάλιστα να βρίσκεται σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, που σημαίνει ότι δεν ικανοποιούνται βασικές ανθρώπινες ανάγκες.
Η τελευταία τριετία φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα καταστροφική για τα εισοδήματα των πολιτών, καθώς το 2014
η φτώχεια υπολογίζεται πως βρισκόταν στο 48,4%.

Περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες είπαν ότι το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για να τραφούν εντός ή εκτός σπιτιού, ενώ οκτώ στα δέκα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν διατροφική ανασφάλεια.

Ακόμα όμως κι όταν υπάρχει φαγητό στο τραπέζι η θρεπτική αξία των γευμάτων φαίνεται πως είναι χαμηλή, καθώς πάνω από το 60% δήλωσε ότι δεν προγραμματίζει αγορές κοτόπουλου, άλλου κρέατος ή λαχανικών στα εβδομαδιαία ψώνια του. Τα συνηθέστερα είδη τροφής φαίνεται πως είναι το ρύζι, το ψωμί και τα μακαρόνια.

Η καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Βενεζουέλας αντικατοπτρίζει την τεράστια οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα την τελευταία πενταετία, εν πολλοίς λόγω της χρόνιας κακοδιαχείρισης της οικονομίας από το καθεστώς των «τσαβίστας».

Το Διεθνές Νομισματικό εκτιμά πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος. Ο υπερπληθωρισμός τσακίζει το εισόδημα των πολιτών κι ο έλεγχος στο συνάλλαγμα – σε συνδυασμό με την διαφθορά – καθιστά ακριβές τις εισαγωγές. Οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων είναι συχνό φαινόμενο.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως οι τιμές θα αυξηθούν κατά σχεδόν 2.350% φέτος, όμως το πρακτορείο Bloomberg υπολόγισε πως ο υπερπληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 448.000%, χρησιμοποιώντας ως βάση τη μεγάλη άνοδο που διαπίστωσε στην τιμή του καφέ από το Νοέμβριο έως τα μέσα Ιανουαρίου.
Η έρευνα των τριών πανεπιστημίων θεωρείται μία από τις καλύτερες διαθέσιμες αξιολογήσεις της ποιότητας ζωής στη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία από το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής ανέφερε πως η φτώχεια βρισκόταν στο 33%, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Η έρευνα για το 2017 έγινε με τη συμμετοχή 6.168 νοικοκυριών από ολόκληρη τη χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, και διενεργήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου

https://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2018/02/blog-post_238.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια