Καιρός: Μετεωρολογική «βόμβα» σαρώνει τη χώρα - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες






Καιρός: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Αυστηρές συστάσεις στους πολίτες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας


Πρόσκαιρη επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός σήμερα και από τα νοτιοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:


Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν:
Κατά διαστήματα τα νησιά του Ιονίου (κυρίως τα νοτιότερα) και τη δυτική Πελοπόννησο
Σταδιακά μέχρι και τις απογευματινές ώρες την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (περιλαμβανόμενης της Αττικής), τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (25-02-18) την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και σταδιακά τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τις παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής χώρας (πάνω από τα 800 μέτρα).

Κακοκαιρία προβλέπεται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-18) και από τα βορειοδυτικά με κυρία χαρακτηριστικά:

Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν:
Την Κυριακή (25-02-18) τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
Τη Δευτέρα (26-02-18) εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές βαθμιαία όλη την υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα τα όποια θα είναι ιδιαίτερα έντονα από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Τις πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές:
Την Κυριακή (25-02-18) της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς (πάνω από τα 700 μέτρα), της Θεσσαλίας (πάνω από τα 500 μέτρα) και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (πάνω από τα 300 μέτρα).

Τη Δευτέρα (26-02-18) και την Τρίτη (27-02-18) της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και βαθμιαία της Θράκης (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 μέτρα), της δυτικής και κεντρικής Στερεάς (με ενδεικτικό υψόμετρο 400-600 μέτρα).

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της.
Ο καιρός σήμερα

Πρόσκαιρη επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν κυρίως την κεντρική και νότια Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις στα ορεινά και σταδιακά και στα ημιορεινά κυρίως της κεντρικής χώρας (από τα 800 μέτρα).

Οι άνεμοι πνέουν στα δυτικά και τα νότια νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ, που σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα υπόλοιπα ανατολικοί 4 με 6 στρεφόμενοι το απόγευμα από βόρειες διευθύνσεις έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Νεφώσεις με βροχές στην Αττική που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους τις μεσημβρινές ώρες θα είναι ισχυρά σταδιακά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 που από το απόγευμα θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 8 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι πνέουν ανατολικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ με την θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 11 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη


Νεφώσεις με βροχές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα παράκτια της κεντρικής Μακεδονίας. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και σταδιακά και σε περιοχές στην δυτική Μακεδονία με χαμηλότερο υψόμετρο.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 4 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές κυρίως στις νοτιότερες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.

Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 και πρόσκαιρα πιθανόν 8 μποφόρ. Βαθμιαία στα νότια θα στραφούν σε δυτικούς 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 4 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα νότια θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που από το μεσημέρι στα νότια θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 6 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα δυτικά.

Άνεμοι: νότιοι 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 7 έως 17 βαθμούς κελσίου.


Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν με τοπικές βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές από τις μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια νοτιοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 11 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές αναμένονται σύμφωνα με την ΕΜΥ την Κυριακή (25/2) μέχρι τις πρωινές ώρες στην ανατολική νησιωτική χώρα και από τη νύχτα στα δυτικά.

Χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία από τη νύχτα και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 βαθμιαία στρεφόμενοι σε νότιους τοπικά στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 3 έως 5 και βαθμιαία 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.
Ο καιρός τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές αρχικά αναμένονται τη Δευτέρα (26/2) αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα.


Πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Θράκης και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.


Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι ιδιαίτερα έντονα από τις απογευματινές ώρες σταδιακή και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα πελάγη 6 τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και από τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία δεν παρουσιάζει κάποια αξιόλογη μεταβολή.
Ο καιρός την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν στα ανατολικά.

Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα νότια. Παγετός θα δημιουργηθεί κατά τόπους τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.
Ο Γιάννης Καλλιάνος για το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που θα σαρώσει τη χώρα

Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας μπαίνει η χώρα το Σάββατο (24/02) και την Κυριακή (25/02), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις στα ηπειρωτικά αλλά και τις σφοδρές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας. Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook είχε προειδοποιήσει ήδη από την Πέμπτη για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ την Παρασκευή (23/02)
και η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων για το Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Καλλιάνος έγραψε στο Facebook:

«Τα συνεχόμενα βαρομετρικά χαμηλά το οποία προσεγγίζουν από τα δυτικά τη χώρα μας δεν φαίνεται -προς το παρόν- να μας αφήσουν σε ησυχία και έτσι μέχρι τουλάχιστον και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο καιρός κατά διαστήματα θα είναι βροχερός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το Σάββατο και στη συνέχεια, η κεντρική και η βόρεια Ευρώπη θα βρεθούν στον πάγο στην κυριολεξία διότι θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις όπου κι αν σημειώνονται εκεί να επηρεάζουν ακόμα και πεδινά τμήματα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάσει αυτό το σημαντικό κύμα ψύχους τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες, από την Κυριακή και έπειτα, θα επηρεάσουν "ξυστά" τη Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα σε αυτές τις περιοχές να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού το Σάββατο (24/02)



Το Σάββατο κατά διαστήματα θα επικρατήσει πολύ άστατος καιρός, τόσο στο Ιόνιο, όσο και στα ηπειρωτικά τμήματα αλλά και στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυρές κατά τόπους βροχοπτώσεις, οι τοπικές καταιγίδες ιδιαίτερα στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και οι πρόσκαιρου χαρακτήρα πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και σχεδόν στα ημιορεινά τμήματα της Θράκης. Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα αγγίξει τους 12 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι, τους 15 με 16 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, με εξαίρεση το νότιο Αιγαίο όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν ιδιαιτέρως ενισχυμένοι και από διάφορες διευθύνσεις αγγίζοντας στο Ιόνιο τα 7 με 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο, στο νότιο Αιγαίο τα 6 με 7 μποφόρ, όπως ιδιαιτέρως ενισχυμένο θα είναι και το βορειοανατολικό ρεύμα στο βόρειο Αιγαίο που θα πνέει με ένταση έως και 8 μποφόρ τοπικά.
Αττική και Θεσσαλονίκη στο έλεος σφοδρότατων καταιγίδων

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται ισχυρό πέρασμα με βροχοπτώσεις από την περιοχή της Αττικής αφού δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες στο νομό. Αρκετές βροχές κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα εκδηλωθούν και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Βροχές και χιόνια την Κυριακή (25/02)



Την Κυριακή θα διατηρηθεί ο επίσης άστατος καιρός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά αλλά και τα νησιά του Αιγαίου και με φαινόμενα που δεν φαίνονται να είναι γενικευμένα.


Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, θα καταφέρουν οι νεφώσεις να δώσουν βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις περισσότερες ορεινές περιοχές ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά ακόμα και σε ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας αλλά και της Θράκης.

Από το απόγευμα της Κυριακής και στη συνέχεια δεν αποκλείεται τοπικές χιονοπτώσεις να σημειωθούν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια τμήματα του νομού Έβρου. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 10 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, τους 14-15 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τους 13 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τους 16 στις νότιες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση έως και 5 με 6 μποφόρ στο Ιόνιο και ίσως ακόμη και 7 στα βόρεια τμήματα του, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα πνέουν με ένταση έως και 7 με 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο».
Σάκης Αρναούτογλου: Προσοχή ο καιρός το επόμενο τριήμερο

Σε κλοιό έντονης κακοκαιρίας μπαίνει από το Σάββατο και για ένα τριήμερο η Ελλάδα, με έντονες βροχές στα πεδινά που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ακόμα και πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ τη Δευτέρα θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά της βόρειας Ελλάδας. Τι λέει ο Σάκης Αρναούτογλου;

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ με σύντομο μήνυμά του στη σελίδα του στο Facebook, προλόγισε το δελτίο του ως εξής...


Πηγή φωτογραφίας άρθρου: meteo.gr


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.


• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.


Αν μετακινούνται πεζή:

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια. ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.



Read more: http://www.newsbomb.gr/kairos/story/863642/kairos-h-emy-proeidopoiei-gia-ragdaia-epideinosi-toy-kairoy-me-vroxes-kataigides-kai-xionia#ixzz580avDbQc

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια