Αποκάλυψη τώρα, για τέσσερις φόρους





Οι σίγουροι φόροι του 2018 και εκείνοι που "παίζονται" - Την ερχόμενη Τρίτη, με την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή αποσαφηνίζεται το φορολογικό τοπίο


Με την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη 21 Νοεμβρίου, ξεκαθαρίζει η τύχη τεσσάρων φόρων που έχουν μείνει μετέωροι, οι οποίοι εάν εφαρμοστούν θα πλήξουν ευρεία κοινωνικά στρώματα.

Παράλληλα, ο τελευταίος μνημονιακός Προϋπολογισμός του 2018, δεν περιέχει κανένα νέο μέτρο, αλλά ενσωματώνει μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης τον περασμένο Ιούνιο.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε ανοιχτή με τους δανειστές προκειμένου να εξασφαλίσει την αναβολή ή ακύρωση τεσσάρων φόρων, οι οποίοι πρόκειται να εφαρμοστούν από την 1-1-2018.

Πρόκειται για την κατάργηση του μειωμένου ΦΑ στα νησιά του Αιγαίου, την επιβολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, την κατάργηση του φόρου στο κρασί, που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες ανεπισήμως πήραν αναβολή για ένα τρίμηνο.

Ο φόρος υπεραξίας

Η επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Με βάση το νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2014, όσοι αποφασίσουν να πωλήσουν σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια από την 1η-1-2018 θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πλήθος από παγίδες υπερφορολόγησης, καθώς επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο φόρος υπεραξίας έχει ανασταλεί για τα έτη 2015, 2016 και 2017, αλλά για το 2018, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί τι θα γίνει. Πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι το θέμα της παράτασης έχει τεθεί στους θεσμούς και αναμένεται εντός των ημερών η απάντησή τους. Στα επιχειρήματα υπέρ της αναβολής για ένα ακόμη έτος είναι και η εφαρμογή των
νέων αντικειμενικών αξιών, από τον Μάρτιο, που θα προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά καις το πλαίσιο αυτό, θεωρείται σκόπιμο να αφεθεί η αγορά να «χωνέψει» τις νέες αξίες και μετά να επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας. Εφόσον τελικά ισχύσουν οι διατάξεις του άρθρου 41 του Κ.Φ.Ε., θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Αν ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ.

Όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 θα απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Η τελική υπεραξία επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος προσδιορίζεται με βάση ποσοστιαίους συντελεστές απομείωσης κλιμακούμενους ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου, από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 26. Ειδικά για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1995 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002 οι συντελεστές απομείωσης θα περιορίζονται, καθώς θα πολλαπλασιάζονται με 0,8.

Αντικειμενικές αξίες

Αναβλήθηκε για τον Μάρτιο η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξίών και η εξίσωσή τους με τις τιμές αγοράς, λόγω τεχνικών δυσκολιών. Η αναβολή αυτή, μεταθέτει για την άνοιξη τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στους φόρους μεταβίβασης και άλλους 18 φόρους που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο το ΥΠΟΙΚ διαβεβαώνει ότι θα ισχύσοιυν αναδρομικά από την 1-1-2018 και θα επηρεάσουν και τον ΕΝΦΙΑ του 2018, ο οποίος θα αλλάξει, ελαφρύνοντας τις χαμηλές ιδοιοκτήσεις και επιβαρύνοντας τις μεγάλες.

Οι συντελεστές ΦΠΑ

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου,
καθώς, με βάση το νόμο, από την 1η Ιανουαρίου 2018 καταργείται το ειδικό μειωμένο καθεστώς που έχουν. Ο ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά είναι μειωμένος κατά 30%, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Η κυβέρνηση ζητεί την αναστολή για ένα ακόμη χρόνο της αύξησης των συντελεστών λόγω του προσφυγικού, καθώς τα περισσότερα νησιά πλήττονται από τις καθημερινές ροές μεταναστών, από την Τουρκία. Εξάλλου μειωμένοι συντελεστές ισχύουν και σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Εφόσον δεν πειστούν οι δανειστές, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24% σε 32 νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί).

Τα 32 νησιά για τα οποία χτυπάει το «καμπανάκι» είναι: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Άγιος Μηνάς, Κως, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Σαριά, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο (ή Μεγίστη), Αρκοί, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Κίναρος.

Ο φόρος στο κρασί

Το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει το «πράσινο» φως για την κατάργηση του φόρου, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεί ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί. Ο φόρος θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2015 και η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι θα έφερνε ετήσια έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ. Όμως, επέδωσε μόλις 16 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ έχει οδηγήσει και σε έξαρση της λαθραίας διακίνησης χύμα και εμφιαλωμένου κρασιού.

Τα στάνταρ μέτρα

Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει και σίγουρα μέτρα, που έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα ισχύσουν κανονικά, τα οποία είναι:

Παρακράτηση φόρου: Καταργείται η έκπτωση 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της διάταξης αυτής θα είναι η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2018.


Δαπάνες υγείας: Καταργείται η διάταξη που προβλέπει έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου εισοδήματός του.

Βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων: Επιβάλλεται φόρος επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Ειδικότερα, στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία: Επιβάλλεται κλιμακούμενος φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, ο οποίος θα ανέρχεται ανά ημερήσια χρήση δωματίου σε 0,5 ευρώ για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων και για ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, 1,5 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων, 3 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 4 ευρώ για ξενοδοχεία 5 αστέρων.

ΕΦΚ αλκοολούχων στα Δωδεκάνησα: Καταργείται ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ή άλλα αλκοολούχα προϊόντα.

Επίδομα θέρμανσης: Περικόπτονται κατά 50% τα επιδόματα θέρμανσης. Από το 2018 θα επέλθει και επανασχεδιασμός του επιδόματος, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και με την επιβολή μειώσεων και στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης, ώστε το επίδομα αυτό να το λαμβάνουν πολύ λιγότερα νοικοκυριά και σε χαμηλότερο ύψος.

Φοροαπαλλαγές βουλευτών – δικαστικών: Από το νέο έτος καταργείται η έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης και των συνολικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών ποσού ίσου με το 25% του ακαθάριστου ποσού αυτών ως τεκμαρτού ποσού για την κάλυψη των δαπανών άσκησης του βουλευτικού και του δικαστικού λειτουργήματος.
http://parapona-rodou.blogspot.gr/2017/11/blog-post_341.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια