Έρχεται ο οικογενειακός ΕΝΦΙΑ






Τα σενάρια για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας βρίσκονται υπό επεξεργασία στο υπουργείο Οικονομικών.



Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει ο νέος φόρος είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η θέσπιση ενός νέου ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα είναι Φόρος για τη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία και θα συνεχίσει να αποδίδει 3,2 δισ. ευρώ.

Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να βγει η τελική εξίσωση με τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών είναι η επιβολή «οικογενειακού ΕΝΦΙΑ», για το σύνολο δηλαδή των ακινήτων που έχει στην κατοχή της μια οικογένεια.


Το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει στόχο να φέρει έσοδα μεγαλύτερα των 3,2 δισ. ευρώ που είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές (για τον ΕΝΦΙΑ), καθώς θα είναι προοδευτικός και ανάλογα με το πλήθος των ακινήτων που κατέχει κάθε οικογένεια θα αυξάνεται.

Με το συγκεκριμένο μέτρο, η κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει όλους όσοι είχαν μεταβιβάσει
τα ακίνητα σε μέλη του στενού τους οικογενειακού περιβάλλοντος για να αποφύγουν τη φορολόγηση. Δηλαδή όσοι έκαναν μεταβίβαση στα παιδιά τους θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Έτσι το αφορολόγητο όριο που θα τεθεί θα είναι οικογενειακό και για τον φόρο θα μετρούν αθροιστικά όλα τα ακίνητα που έχει μια οικογένεια.

«Χαράτσι» στους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες φέρνει ο φόρος ιδιοκτησίας

Δύο… καρπούζια στην ίδια μασχάλη πασχίζει να χωρέσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ενώ καλά- καλά δεν μπορεί να υπολογίσει τις αντικειμενικές αξίες με ένα αξιόπιστο και αδιάβλητο σύστημα, σχεδιάζει τη… νεκρανάσταση του πάλαι ποτέ Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Ποια είναι η κρίσιμη διαφορά; Ενώ ο καταργηθείς το 2008 ΦΜΑΠ αφορούσε σε περίπου 80.000 υπόχρεους και απέφερε στον Προϋπολογισμό λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ, ο νέος φόρος θα πέσει στο κεφάλι εκατομμυρίων φορολογούμενων με τελικό κόστος τουλάχιστον 2,650 δις ευρώ.

Το σχέδιο περί Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, πηγαινοέρχεται μεταξύ Αθήνας- δανειστών εδώ και περίπου τρία χρόνια, με την ίδια ως τώρα κατάληξη: απορρίπτεται.
Ο λόγος είναι ότι οι δανειστές θεωρούν τον ΕΝΦΙΑ ως ένα από τα πιο αποδοτικά και σε γενικές γραμμές δίκαια φορολογικά μέτρα, καθώς καλούνται να πληρώσουν όλοι ή σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάποιο φόρο. Η μόνιμη ένσταση τους είναι, μάλιστα, ότι η φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να διευρυνθεί, έτσι ώστε να μην υπάρχουν εξαιρέσεις- πλην εκείνων για λόγους κοινωνικής πρόνοιας- από την καταβολή φόρου. Έτσι, για παράδειγμα, ποτέ δεν «χώνεψαν» την εξαιρετικά μικρή επιβάρυνση -σχεδόν απαλλαγή κατά την άποψη τους, των εκτός σχεδίου ακινήτων, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των αστικών ακινήτων.

Αυτό που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση και βρίσκεται ήδη στα χέρια των δανειστών ως προσχέδιο, έχει δύο στοχεύσεις: 1) να υπολογίζεται το σύνολο της αξίας των ακινήτων με βάση κλίμακα 2) να υπολογίζεται όχι η ατομική αλλά η οικογενειακή ακίνητη περιουσία.

iefimerida.gr

https://hellas-now.com/erchete-o-ikogeniakos-enfia/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια