Απαγορεύουν τις γονικές παροχές για όσους χρωστούν στην Εφορία – Δίνουν ενημερότητα με αντάλλαγμα την υποθήκη






Φρένο στις γονικές παροχές και κληρονομιές στους φορολογούμενους που έχουν οφειλές στο Δημόσιο, τις οποίες όμως έχουν ρυθμίσει και εξοφλούν κανονικά βάζει η εφορία.

Το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η αποδοχή κληρονομιάς ή η γονική παροχή εκδίδεται μόνο αν για το υπόλοιπο της οφειλής υποθηκεύσουν ένα ή περισσότερα ακίνητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η υπαγωγή των φορολογουμένων είτε στη ρύθμιση των 100 δόσεων, για τα χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι την 1η-3-2015, είτε στην πάγια ρύθμιση των 12-24 μηνιαίων δόσεων, για τις τρέχουσες οφειλές τους, δεν τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να βάλουν υποθήκη ένα ή περισσότερα ακίνητά τους, προκειμένου να λάβουν αποδεικτικά ενημερότητας και να ολοκληρώσουν διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων στα παιδιά τους ή να διεκπεραιώσουν διαδικασίες αποδοχής κληρονομιάς ακίνητης περιουσίας.

Τόσο η ρύθμιση των άρθρων 1-17 του ν. 4321/2015, με τις 100 μηνιαίες δόσεις, όσο και οι πάγιες ρυθμίσεις έως και σε 12 ή 24
μηνιαίες δόσεις, οι οποίες προβλέπονται από τους νόμους 4152/2013 και 4174/2013, περιλαμβάνουν έναν όρο άκρως επαχθή για όσους οφειλέτες αποδέχονται να ρυθμίσουν τα χρέη τους για να πάρουν αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας και να ξεμπλοκάρουν εκκρεμείς υποθέσεις γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών ακινήτων.



Σύμφωνα με τον όρο αυτό, κάθε φορολογούμενος ο οποίος χρωστά στο Δημόσιο και, ταυτόχρονα, θέλει να μεταβιβάσει την ακίνητη περιουσία του στα παιδιά του ή επείγεται να προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς ακινήτων δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες γονικής παροχής ή αποδοχής κληρονομιάς αν προηγουμένως δεν βάλει υποθήκη σε ένα ή περισσότερα ακίνητά του, ακόμη κι αν έχει τακτοποιήσει τα χρέη του.

Η υποχρέωση αυτή, λόγω της πολυπλοκότητας, της γραφειοκρατίας αλλά και των εξόδων που συνεπάγεται, εμποδίζει πολλούς από τους οφειλέτες αυτούς να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες γονικών παροχών και κληρονομιών.

https://www.pentapostagma.gr/2017/09/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%8C.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια