Μεξικό: Τους 200 ξεπερνούν οι νεκροί του ΕγκέλαδουΝεκροί τουλάχιστον 26 μαθητές σε κατάρρευση σχολείου





Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Πόλης του Μεξικού.


Ο σεισμός είχε ως αποτελέσμα να καταρρεύσουν κτήρια στην πρωτεύουσα της χώρας της κεντρικής Αμερικής, με πολλούς ανθρώπους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.


Σχολείο στη συνοικία Κοάπα της Πόλης του Μεξικού κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 26 μαθητές.

Εκατοντάδες εθελοντές προσέρχονται σε βοήθεια των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών, στην προσπάθεια ανεύρεσης και απεγκλωβισμού επιζώντων.

Μεγάλο μέρος των θυμάτων έχασε τη ζωή του στις γειτονικές προς την πρωτεύουσα Πολιτείες Μορέλος και Πουέμπλα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη δεύτερη.

Οι επιβεβαιωμένες απώλειες αγγίζουν τους 216 ανθρώπους και επιμερίζονται ανά πολιτεία ως εξής:

Μορέλος: 71

Πουέμπλα: 43

Πόλη του Μεξικού: 86

Πολιτεία του Μεξικού: 12

Γκερέρο: 3

Οαχάκα: 1

Πανικός στους δρόμους

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους μετά τον σεισμό. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε εκατομμύρια νοικοκυριά λόγω του σεισμού, που σημειώθηκε στις 13:14 τοπική ώρα (21:14 ώρα Ελλάδας), σε περιοχή στα όρια των Πολιτειών Πουέμπλα και Μορέλος, σε βάθος 51 χλμ., σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα, πέραν των δεκάδων κτηρίων που κατέρρευσαν, σημειώθηκαν επίσης πολλές διαρροές αερίου και φωτιές.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού δήλωσε σε μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο
ότι τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας αξίνες και φτυάρια, ώστε να απεγκλωβίσουν τυχόν παγιδευμένους σε ερείπια κτηρίων.

Ο σεισμός σημειώθηκε 32 χρόνια μετά από τον σεισμό του 1985, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον πολιτών. Πολλοί συμμετείχαν σε ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεισμών, όπως έγινε έκτοτε παράδοση κάθε 19η Σεπτεμβρίου.

Η σεισμική δόνηση ήταν ο δεύτερος σεισμός που συγκλόνισε το Μεξικό μέσα στον Σεπτέμβριο: Ο σεισμός 8,2 βαθμών που έπληξε νότιες πολιτείες της χώρας την 7η Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 ανθρώπους.

Η ακριβή συνοικία Ρόμα ήταν ανάμεσα σε εκείνες που δέχθηκαν βαρύ πλήγμα: μια εξαώροφη πολυκατοικία ήταν ανάμεσα στα κτήρια που μετατράπηκαν σε σωρούς από συντρίμμια.

Ψάχνουν πληροφορίες μέσω Twitter

Στο Twitter πολίτες ζητούν πληροφορίες για συγγενείς τους, ανάμεσά τους τον 8χρονο Αλέξις, που ήταν στο σχολείο του όταν έγινε ο σεισμός. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τη σφοδρότητα του σεισμού, καταρρεύσεις κτηρίων, καθώς και ισχυρή έκρηξη μέσα σε κτήριο.

«Είμαι συγκλονισμένη, δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω,
είναι ο ίδιος εφιάλτης όπως το 1985», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 52χρονη Χεορχίνα Σάντσες.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Μεξικού, το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, τα σχολεία στην πρωτεύουσα και στην Πουέμπλα, υπηρεσίες και επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους μετά το σεισμό, ενώ στο χρηματιστήριο οι συναλλαγές διακόπηκαν. Το αεροδρόμιο λειτούργησε και πάλι μερικές ώρες αργότερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ο Θεός να ευλογεί τους ανθρώπους στην Πόλη του Μεξικού. Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε εκεί για εσάς». Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο κ. Τραμπ εξέφρασε με καθυστέρηση αρκετών ημερών τα συλλυπητήριά του στον Μεξικανό ομόλογό του, Ενρίκε Πένια Νιέτο, για τα θύματα του σεισμού στο νότιο Μεξικό.

naftemporiki.gr

http://www.naftemporiki.gr/story/1277842/meksiko-seismos-egkelados-200-nekroi

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια