Τι άλλο θα ακούσουμε Θεέ μου – Ο «Τούρκος» Ηρακλής





Ο «Τούρκος» Ηρακλής εκτίθεται στη Γενεύη προτού επιστρέψει στην Αττάλεια


Λεπτομέρειες από τη μαρμάρινη σαρκοφάγο που απεικονίζει τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή, και προέρχεται από το Δοκίμειον, την αρχαία πόλη στη Μικρά Ασία (φωτ.: Γενική Εισαγγελία Γενεύης)

Το 2015 ελβετικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η πολύτιμη σαρκοφάγος του 2ου π.Χ. αιώνα που απεικονίζει τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή οφείλει να επιστρέψει στο σπίτι της, στην Αττάλεια. Η περιπέτεια του «Τούρκου» Ηρακλή, όπως τον αποκαλεί ο τουρκικός Τύπος, ξεκίνησε το 2010 όταν οι τελωνειακές Αρχές κατάσχεσαν αυτόν τον αρχαιολογικό θησαυρό.




Η σαρκοφάγος προέρχεται από το Δοκίμειον, την αρχαία πόλη της Φρυγίας στη Μικρά Ασία, όπου υπήρχαν περίφημα λατομεία μαρμάρου.
Μέχρι όμως να γίνει η επιστροφή, η μαρμάρινη σαρκοφάγος, που θεωρείται σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, θα εκτεθεί για τρεις μήνες στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ναμπί Αβτζί, ο οποίος βρέθηκε στην ελβετική πόλη, τόνισε ότι η αρχαιοκαπηλία μπορεί να «χτυπηθεί» με διάφορες μεθόδους.


«Η Τουρκία στηρίζει σθεναρά τη Σύμβαση της UNESCO του 1970. Είμαστε αποφασισμένοι να εξετάσουμε όλες τις πιθανές συνεργασίες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επιστροφή όλων των πολιτιστικών θησαυρών που έχουν βγει παράνομα από τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.
Ακόμα, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατευτούν οι αρχαιότητες σε περιοχές συγκρούσεων όπως η Συρία και το Ιράκ,
και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι να αποτρέψει το λαθρεμπόριο κινητών αντικειμένων από αρχαιολογικούς χώρους.

http://www.pontos-news.gr/article/165919/o-toyrkos-iraklis-ektithetai-sti-geneyi-protoy-epistrepsei-stin-attaleia

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια