Ελληνικό VS ιρλανδικό μνημόνιο. Τι κάναμε λάθος;







Την Κυριακή συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο, ανακοίνωσε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, ανοίγοντας το δρόμο για το πρώτο Μνημόνιο. Έξι μήνες μετά, μια ακόμη χώρα της ευρωζώνης, η Ιρλανδία, αναγκάστηκε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.


Σήμερα, 6,5 χρόνια μετά, η λέξη «μνημόνιο» για τους Ιρλανδούς ανήκει στο μακρινό παρελθόν αφού η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Enda Kenny κατάφερε να πετύχει ένα οικονομικό θαύμα. Ας κάνουμε μια σύντομη σύγκριση.

Φορολογία

Οι Ιρλανδοί είπαν όχι στις απαιτήσεις της τρόικας για αύξηση της φορολογίας στο 30%, κράτησαν το πολύ ελκυστικό 12,5% συνοδεύοντας την επιμονή τους με συγκεκριμένο σχέδιο για τα φορολογικά έσοδα. Στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε την προκαταβολή φόρου στο 100% περιμένοντας έτσι να έχουμε ανάπτυξη. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας με τους σταθερούς χαμηλούς συντελεστές τετραπλασίασαν τα κρατικά έσοδα σε μια 8ετία (2006 - 2014) ενώ η Ελλάδα έχει σήμερα τα μισά κρατικά έσοδα σε σχέση με το 2010 παρά την αύξηση όλων των φόρων και τη δημιουργία νέων.

Επενδύσεις

Στόχος των Ιρλανδών ήταν οι μεγάλες πολυεθνικές να μεταφέρουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα την ευρωπαϊκή τους έδρα σε ιρλανδικό έδαφος. Πέραν της φορολογίας, δούλεψαν σκληρά για να δημιουργήσουν ένα πολύ φιλικό περιβάλλον μειώνοντας τη γραφειοκρατία, απλοποιώντας το νομικό πλαίσιο και επιταχύνοντας διαδικασίες. Το 2013 και λίγο πριν βγει από το Μνημόνιο, η Ιρλανδία ανακηρύχθηκε η κορυφαία χώρα στον πλανήτη στον δείκτη “Doing Business”. Κολοσσοί όπως η Apple, η Google και η Facebook προχώρησαν σε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Εκείνη την εποχή η Ιρλανδία δημιουργούσε κατά μέσο όρο 5.000 νέες θέσεις εργασίας την εβδομάδα.


Στην Ελλάδα η ιδιωτικοποίηση στο Ελληνικό που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία πάγωσε δεκάδες φορές γιατί η αριστερά φώναζε για “ξεπούλημα”. Σήμερα, και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει ως κυβέρνηση αυτά που μπλόκαρε ως αντιπολίτευση, η επένδυση που μπορεί να φέρει 70.000 θέσεις εργασίας, έχει παγώσει ξανά και παραμένει ένας απέραντος καταυλισμός. Το ίδιο συμβαίνει και με εκατοντάδες άλλες επενδύσεις που είχαν δρομολογηθεί, αλλά προφανώς δεν αποτελούν προτεραιότητα για τον κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη.

Μεταρρυθμίσεις

Η Ιρλανδική κυβέρνηση σε κάθε βήμα υλοποίησης του μνημονίου έφερνε στο τραπέζι δικές της προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ακόμα και σε τομείς εκτός του προγράμματος. Το πλάνο ακολουθήθηκε πιστά, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έγινε χωρίς αχρείαστους λαϊκισμούς και διήρκεσε λίγο, χωρίς υποσχέσεις, χωρίς ψέματα, χωρίς ανούσιες διαρροές και θεατρικές παραστάσεις σε τηλεοπτικά πάνελ.

Στον ίδιο δρόμο ταχύτητας υλοποίησης είχε μπει και η Ελλάδα που το 2014 ήταν η πρώτη χώρα στον OECD σε όγκο μεταρρυθμιστικού έργου. Από το 2015 και μετά, αντί να επιταχύνουμε, βάλαμε όπισθεν. Επανήλθαν νόμοι που προστατεύουν κομματικούς, οι δημόσιοι οργανισμοί έγιναν ζημιογόνοι, τα κόκκινα δάνεια έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα και η έννοια μεταρρύθμιση έχει σχεδόν ποινικοποιηθεί.

Αυτά είναι τρία μόνο παραδείγματα που εξηγούν γιατί η Ιρλανδία είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ε.Ε. Το 2015 και μετά η Ελλάδα παραμένει η χώρα της Ευρώπης σε ύφεση. Μπορεί και η Ελλάδα να δημιουργεί 5.000 θέσεις εργασίας την εβδομάδα; Ναι μπορεί. Απλά υπάρχει ένας άνθρωπος ακόμη που πρέπει να χάσει τη δουλειά του για να προχωρήσουμε. Ο Αλέξης Τσίπρας.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
http://parapona-rodou.blogspot.gr/2017/04/vs.html


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια