Υποταγή και παράδοση στον Σουλτάνο – Η ξεφτιλισμένη ΕΕ «στα τέσσερα»




H ΕΕ προωθεί σχέση από την «πίσω πόρτα» με Τουρκία


Δέλεαρ για διατήρηση της Άγκυρας σε ευρωπαϊκή τροχιά, με παράλληλη διασφάλιση της συμφωνίας στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, ρίχνουν στο τραπέζι οι Βρυξέλλες, οι οποίες φέρονται έτοιμες να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι παρά την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας στην Τουρκία, τις διαπιστωμένες παρατυπίες στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, καθώς και τους «απολυταρχικού τύπου» προσανατολισμούς του Ταγίπ Ερντογάν, οι Βρυξέλλες «κλείνουν τα μάτια» και εμφανίζονται αποφασισμένες να δρομολογήσουν διαδικασίες που θα διατηρήσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις εν ζωή, με «εργαλεία» την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων.


Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπό την «καθοδήγηση» της Άνγκελα Μέρκελ, προσβλέπει στη δημιουργία προϋποθέσεων για κάλυψη του «κενού» που εκ των πραγμάτων δημιουργείται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, συνεπεία της αδυναμίας ανοίγματος νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων και υπό το φως της κατάλυσης του κράτους δικαίου και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που συνεχίζει να επιβάλλει το καθεστώς Ερντογάν στην κατά τα λοιπά «υποψήφια» προς ένταξη χώρα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «κενό» επιχειρείται να καλυφθεί με «επιμέρους δράσεις», οι οποίες εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν μιαν «ουσιώδη» σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, ικανοποιώντας τα αιτήματα του Ταγίπ Ερντογάν για ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες αλλά και για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, η οποία στην «αναβαθμισμένη» της μορφή θα συνεπάγεται αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Άγκυρας και Ε.Ε. κατά 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως!

Ενδεικτική των προσανατολισμών της Κομισιόν ήταν η προκλητικά νερόβραστη αντίδρασή της στο τουρκικό δημοψήφισμα:


• Τέσσερις ώρες μετά από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, ο Πρόεδρος Γιούνκερ, η Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι και ο Επίτροπος Χαν εξέδωσαν γραπτή δήλωση, στην οποία ανέφεραν ότι θα τοποθετηθούν επί του τουρκικού δημοψηφίσματος αφού εκδοθεί η θέση των διεθνών παρατηρητών. Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα και αφού οι διεθνείς παρατηρητές έκριναν ότι υπήρξαν ουσιαστικές παρατυπίες, η Κομισιόν, διά του Εκπροσώπου Μαργαρίτη Σχοινά, δήλωνε ότι «έχει λάβει σημείωση» της έκθεσης των διεθνών παρατηρητών, αποφεύγοντας να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος…

• Στην ίδια γραπτή δήλωση των «3» προκύπτει ευθέως ότι η όποια ουσιαστική παρέμβαση της Κομισιόν θα εκδηλωθεί μετά την εφαρμογή των συνταγματικών τροποποιήσεων, που στην πλειονότητά τους (14 από τις 18 τροποποιήσεις) θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές του 2019 στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, μέχρι τότε, η Κομισιόν δεν προτίθεται να αρθρώσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο. «Οι συνταγματικές τροποποιήσεις, και ιδιαίτερα η πρακτική εφαρμογή τους, θα πρέπει να αξιολογηθούν υπό το πρίσμα των υποχρεώσεων της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης» αναφέρει η γραπτή δήλωση της Κομισιόν, παραπέμποντας την όποια ουσιαστική παρέμβαση της Ε.Ε. στις καλένδες.

• Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε όμως ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος, 24 ώρες μετά το δημοψήφισμα και ενώ στην Τουρκία εξαφανίζονταν ακόμη και τα τελευταία υπολείμματα δημοκρατίας, αισθάνθηκε την ανάγκη να προβεί σε άνοιγμα προς το καθεστώς Ερντογάν. Διεμήνυσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να προχωρήσει στο ζήτημα της ελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, δηλώνοντας μάλιστα «αισιόδοξος» ότι υπάρχει ακόμη τρόπος για εκπλήρωση των εναπομεινάντων επτά κριτηρίων, που δεν έχει ακόμη υλοποιήσει η Κυβέρνηση της Άγκυρας.

«Εμπόδιο» για την εκχώρηση και των δύο «δώρων» προς το καθεστώς Ερντογάν (ελευθέρωση θεωρήσεων – αναβάθμιση Τελωνειακής Ένωσης) αποτελεί η Λευκωσία, η οποία δικαίως ενίσταται (βλέπε άλλη στήλη). Αφενός, γιατί στο ζήτημα της ελευθέρωσης των θεωρήσεων η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τον οδικό χάρτη και δεν παρέχει δικαστική συνεργασία σε όλα τα κράτη-μέλη, «αφήνοντας εκτός» την Κυπριακή Δημοκρατία. Και, αφετέρου, γιατί η Άγκυρα δεν εφαρμόζει έναντι της Λευκωσίας την Τελωνειακή Ένωση στη βασική της μορφή και, συνεπώς, δεν θα ήταν δυνατόν η Κυβέρνηση της Κύπρου να συναινέσει στην αναβάθμισή της.

Ωστόσο, οι ενστάσεις της Λευκωσίας δεν πτοούν τις Βρυξέλλες, ούτε βεβαίως και το Βερολίνο, το οποίο ανησυχεί ότι εάν οι σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν φτάσουν στα άκρα, τότε ο Τούρκος Πρόεδρος θα υλοποιήσει την απειλή του για υπαναχώρηση από τη συμφωνία στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η ανησυχία του Βερολίνου «μεγαλώνει» ενόψει των εκλογών στη Γερμανία και της προσπάθειας επανεκλογής της Άνγκελα Μέρκελ τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς ένα από τα βασικότερα ζητήματα στην προεκλογική ατζέντα είναι η διαχείριση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού.

Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι η Άγκυρα εξήγγειλε ότι θα υποβάλει η ίδια μια «ύστατη πρόταση» για ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, τον προσεχή Ιούνιο, δύο δηλαδή μόλις μήνες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία και ότι εάν δεν εξασφαλίσει ικανοποίηση των απαιτήσεών της, τότε θα καταγγείλει τη Συμφωνία με την Ε.Ε. στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επί της ουσίας, πάντως, η Άγκυρα εξακολουθεί να αδυνατεί να εκπληρώσει 7 από τα 72 προαπαιτούμενα κριτήρια, περιλαμβανομένης και της τροποποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου, κάτι πάντως που η Κομισιόν επιχειρεί να προσπεράσει, υποβάλλοντας παρασκηνιακά εναλλακτικές φόρμουλες, με στόχο να περιοριστεί σε φραστικό και μόνον επίπεδο το «εύρος» εφαρμογής της εν λόγω νομοθεσίας.

«Εμπόδιο» η Λευκωσία που δεν δέχεται εκπτώσεις

«Εκπτώσεις» με πρόσχημα τη διατήρηση καλού κλίματος, για λύση του Κυπριακού, προσδοκούν να εξασφαλίσουν οι Βρυξέλλες από τη Λευκωσία, προκειμένου να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και για ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατά τις συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο, το κυπριακό ΥΠΕΞ έχει διατυπώσει τη διαφωνία του με τις κινήσεις των Βρυξελλών.


Αφενός, η Λευκωσία έχει υποδείξει ότι η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας προϋποθέτει την εφαρμογή της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης στη βασική της μορφή, κάτι που ως γνωστόν αρνείται να υλοποιήσει η Άγκυρα, επιβάλλοντας εμπάργκο σε όλα τα πλοία με αφετηρία κυπριακούς λιμένες. Και, αφετέρου, έχει επισημάνει (και διά επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) ότι η ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες προϋποθέτει την εφαρμογή και των 72 κριτηρίων του οδικού χάρτη έναντι όλων των κρατών-μελών. Κάτι που όχι μόνο αποφεύγει να πράξει η Τουρκία (κυρίως σε σχέση με την επανεισδοχή παρανόμων μεταναστών και στα ζητήματα δικαστικής συνεργασίας), αλλά έχει και διά επιστολής ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η στάση που τηρεί η Άγκυρα έναντι στη Λευκωσία, καθώς και το ξεκαθάρισμα, διά επιστολών προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο, ότι δεν θα εφαρμόσει τον οδικό χάρτη έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν ανατρέπουν την τακτική της Κομισιόν. Η ομάδα Γιούνκερ επιθυμεί διακαώς να καλύψει στην παρούσα φάση το κενό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας (χωρίς βεβαίως να τις αναστείλει). Προτάσσοντας μια «παράλληλη ουσιώδη σχέση», η οποία θα διασφαλίζει τα αιτήματα Ερντογάν για ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων (αναβάθμιση Τελωνειακής Ένωσης) και για ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην ευρωπαϊκή επικράτεια (ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων), ανεξαρτήτως του κόστους που οι κινήσεις αυτές θα προκαλέσουν σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ευκολότερος τρόπος για να προωθηθούν οι παράλληλες αυτές δράσεις θα ήταν, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η επίλυση του Κυπριακού. Κάτι στο οποίο έχει επενδύσει η Κομισιόν, αδιαφορώντας ωστόσο για το περιεχόμενο της λύσης. Και θέτοντας ως μόνη προϋπόθεση τη δυνατότητα του κράτους να συμμετάσχει αποτελεσματικά στην Ε.Ε. με μια φωνή, προκειμένου να είναι σε θέση να υλοποιεί τις υποχρεώσεις του.

Στην ατζέντα του Gymnich

Οι εξελίξεις στην Τουρκία θα βρίσκονται στο επίκεντρο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Gymnich), που θα λάβει χώρα στη Μάλτα, την προσεχή Παρασκευή, 28 Απριλίου. Αναμένεται να συζητηθούν οι διαπιστώσεις των διεθνών παρατηρητών σε σχέση με τις παρατυπίες που καταγράφηκαν στο δημοψήφισμα, καθώς και ο γενικότερος προσανατολισμός της χώρας.

Μια μεγάλη ομάδα κρατών-μελών, με πρωτοστάτη τη Βρετανία, προβάλλει ήδη παρασκηνιακά την «ανάγκη» διατήρησης της Τουρκίας σε ευρωπαϊκή τροχιά, σε αντίθεση με την Αυστρία που συνεχίζει να ζητά αναστολή των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση. Η Βρετανία έχει ήδη διαμηνύσει προς τους εταίρους της ότι, ακόμη και σε περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής, δεν πρέπει να σπρώξουν την Τουρκία στη γωνιά…


Σημειώνεται ότι στην άτυπη σύνοδο του Gymnich, είθισται να προσκαλούνται και οι ΥΠΕΞ των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Συνεπώς, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι απηύθυνε προσκλήσεις σε όλους τους ΥΠΕΞ των υποψηφίων κρατών, περιλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία δεν είχε μέχρι προχθές απαντήσει κατά πόσον θα συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο του Gymnich.

«Παραφωνία» Ευρωβουλής – ΣτΕ

Αντίθετα με την Κομισιόν και τα πολιτικά παιγνίδια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και των στενών του συνεργατών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ζητήσει για μια ακόμη φορά την άμεση αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που θα εκδώσει τις προσεχείς βδομάδες. Πηγές της Ευρωβουλής εκτιμούν ότι η εν λόγω θέση του Σώματος, που έχει ήδη καταγραφεί και επίσημα σε ψήφισμα που εκδόθηκε στα τέλη του 2016, αναμένεται να επαναληφθεί στην έκθεση της εισηγήτριας Κάτι Πίρι, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι στις 25 Απριλίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναμένεται να εκδώσει τη δική του θέση αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία και δεν αποκλείεται να θέσει τη χώρα υπό καθεστώς παρακολούθησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Τουρκία πάντως κινείται παρασκηνιακά προκειμένου να πετύχει αναβολή της απόφασης που αναμένεται να λάβει το ΣτΕ.

https://hellasforce.com/2017/04/23/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%BF-%CE%B7-%CE%BE/Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια