Τα σύνορα μας παίρνουν φωτιά: Συγκαλεί εσπευσμένα το ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Άμυνας για τα ελληνοτουρκικά και την εμπόλεμη κατάσταση Αλβανίας-Σερβίας





Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό το βάρος των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά, τις πολεμικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και την εμπόλεμη κατάσταση Αλβανίας-Σερβίας. Οι πληροφορίες που έρχονται και από τα δύο αυτά μέτωπα είναι πολύ ανησυχητικές έως πολεμικές…



Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα είναι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο οποίος αναβάλλει το ταξίδι του στο εξωτερικό.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί αύριο Τετάρτη 26/04.

Tαυτόχρονα, θα υπάρξει και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στις 5 Μαΐου.


Θα συμμετάσχει σε αυτό και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς κύριο θέμα της συνεδρίασης θα είναι οι ενεργειακές εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα τεθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και κυρίως οι τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει σε κάθε τουρκική ενέργεια.

Η κατάσταση στα σύνορα μας έχει κλιμακωθεί, καθώς την τακτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί ο Έντι Ράμα.

Η εμμονή και η επιμονή του Εντι Ράμα στην ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» προκαλεί ανησυχία σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και όχι μόνο.

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι νέες επιθετικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», καθώς τα μέλη της ελληνικής μειονότητας καταγγέλλουν «ανθελληνικές πρακτικές» ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Όπως αναφέρει ο Alpha σε ρεπορτάζ του, οι Έλληνες ομογενείς υποστηρίζουν πως μεγάλες εκτάσεις στην καρδιά των περιοχών της μειονότητας έχουν περάσει σε χέρια μουσουλμάνων.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χιμάρας, κ. Μπελέρης, σχολίασε πως «η ρητορική του Έντι Ράμα είναι ενταγμένη σε ένα ανθελληνικό σχέδιο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με την ρητορική του Ερντογάν. Δεχόμαστε μεγάλες πιέσεις όσον αφορά την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στο περιουσιακό».

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος του himara.gr, Αλέξανδρος Ζιούλης, ανέφερε πως «τα παιχνίδια που κάνει με το Κόσοβο και με την “Μεγάλη Αλβανία” προσπαθούν να κρύψουν τα τρομερά προβλήματα που έχει η χώρα του». Ο ίδιος ο δημοσιογράφος μάλιστα είχε «θερμό» επεισόδιο με την ασφάλεια του πρωθυπουργού σε ομιλία του τελευταίου μετά από ερώτηση η οποία ανέφερε για τα σχέδια του πρωθυπουργού και χριστιανικούς ναούς.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ με αφορμή την επίσκεψη Καμμένου το Πάσχα, στο Αγαθονήσι, δήλωσε προκλητικά ότι η Τουρκία δεν θα πάρει μέρος στο σόου που κάνει η Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων.

Σε σχετικό δημοσίευμά της η Hyrriyet χαρακτηρίζει ως αμφισβητούμενη την κυριαρχία στο Αγαθονήσι, ονομάζοντας το νησί Εζέκ.


Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα στην τελετή για την Ημέρα της Εθνικής Κυριαρχίας της Τουρκίας που έγινε στο κοινοβούλιο, ο Τούρκος υπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Πάνο Καμμένο, υποστηρίζοντας ότι «Ο Ελληνας υπουργός Άμυνας εκδηλώνεται. Κάνει παιχνίδι για το εσωτερικό του ακροατήριο» και συνέχισε: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε χωρίς να γινόμαστε μέρος της ελληνικής παράστασης, αλλά με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην διακινδυνεύουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας». Ο Ισίκ κατέληξε λέγοντας ότι ο Έλληνας ομόλογός του γνώριζε ότι η Τουρκία «δεν θα δεχόταν κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Υπενθύμισε επίσης τον υπάρχοντα μηχανισμό για την επαφή στρατιωτικών με στρατιωτικές δυνάμεις μεταξύ δύο γειτόνων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αγγλόφωνης έκδοσης της Hyrriyet «η ένταση μεταξύ των δύο γειτόνων κλιμακώθηκε από πέρυσι με διάφορες προσπάθειες υπουργών και διοικητών στρατού και από τις δύο πλευρές σε αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου.

Επιπλέον, ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου ξεπέρασε τα 100, συμπεριλαμβανομένων οκτώ πρώην στρατιωτών που κατέφυγαν στη χώρα για να ζητήσουν άσυλο σε κλεμμένο ελικόπτερο, μετά από την οργάνωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση των οκτώ ανδρών, και υπόσχεται ότι θα δικασθούν δίκαια. Ωστόσο, το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση κατά της έκδοσής του τον Ιανουάριο».

Κλιμάκωση της έντασης με το ερευνητικό «Barbaros» από την Τουρκία

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βγήκε στην θάλασσα μας την 21η Απριλίου με επίσημη αποστολή την διεξαγωγή ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στο Αιγαίο για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι έρευνες του «Barbaros» θα συνεχιστούν με την διεξαγωγή δοκιμαστικών γεωτρήσεων μέχρι τις 31 Μαΐου…μετά θα αναλάβει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να προκαλεί με παράνομες NOTAM και «ναυτικές ασκήσεις».

Οι έρευνες αποτελούν μέρος της «δυναμικής πορείας εξερευνητικών και ηχητικών έργων» που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Ενέργειας Berat Albayrak, τονίζει τουρκική εφημερίδα προδικάζοντας εξελίξεις άκρως ανησυχητικές το επόμενο διάστημα .

Το χαρτί των «ερευνών» βολεύει την Άγκυρα για να προκαλέσει την Ελλάδα η οποία παλεύει με τα «θηρία» του ΔΝΤ και της τρόικας εν μέσω διαπραγματεύσεων.


Γνωρίζουν οι νέο-οθωμανοί ότι εάν η Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο δεν έρθει σε συμφωνία θα χρεοκοπήσει επίσημα, δίνοντας τους την ευκαιρία που αναμένει ο Ερντογάν για να «χτυπήσει» στο Αιγαίο.
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια