Στον Κόλπο της Αμμοχώστου το Barbaros – Ασκήσεις με πραγματικά πυρά από το TDK παρουσία του Τούρκου Α/ΓΕΝ





Στην περιοχή «δέσμευσης» της παράνομης τουρκικής NAVTEX νότια της χερσονήσου της Καρπασίας προς τον κόλπο Αμμοχώστου βρίσκεται από το νωρίς το βράδυ της 26ης Απριλίου το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros.


Τις τελευταίες πέντε μέρες, το πλοίο έπλεε με πολύ χαμηλές ταχύτητες στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου και κυρίως επί της νοητής γραμμής των χωρικών υδάτων της κυπριακής Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι το «δηλωθέν» ως συνοδευτικό «Μπράβο Σαπόρτερ» βρίσκεται στο λιμάνι Αμμοχώστου από νωρίς της ίδιας ημέρας, ενώ το απόγευμα προς το λιμάνι κατευθύνθηκε και δεύτερο σκάφος που φαίνεται να συμμετέχει, το ρυμουλκό «Σοντουρούν 10».

Πρέπει να σημειωθεί ότι με τις ταχύτητες πλεύσης των 3-4 κόμβων, όπως και χωρίς συνοδευτικά που να προστατεύουν τα καλώδια που θα πρέπει να ρίξει πίσω του το σεισμογραφικό, δεν μπορεί να γίνουν τέτοιες έρευνες.


Οπότε είναι φανερό ότι και στο αμέσως επόμενο διάστημα, το Barbaros θα χρησιμοποιείται από την Τουρκία μόνο ως πολιτικό και επικοινωνιακό εργαλείο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου, πήγε στην περιοχή που έπλεε το Barbaros με την φρεγάτα TCG GAZİANTEP βγάζοντας φωτογραφίες με το «ερευνητικό» σκάφος δίπλα σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι το τουρκικό Ναυτικό θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε «πρόκληση».


Μάλιστα το επίσημο site του τουρκικού Ναυτικού έδωσε φωτογραφίες στη δημοσιότητα όπου φαίνεται ο αρχηγός του να επιτηρεί τον πλου του Barbaros και να επικοινωνεί μαζί του.

Το τουρκικό Ναυτικό έχει μέσω παράνομης NAVTEX έχει εξαγγείλει και διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, αλλά και πόντιση και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής (από πλοίο του) εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και μάλιστα μέσα σε θαλάσσια οικόπεδα που έχουν εκχωρηθεί κατόπιν διαγωνισμού σε ξένες εταιρείες οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου η τουρκική ηγεσία, αντέδρασε με την παράνομη NAVTEX στις υπογραφές των εξαιρετικά σημαντικών συμβολαίων του Γ’ Γύρου αδειοδότησης και την ανακοίνωση νέων σεισμογραφικών ερευνών αλλά και γεωτρήσεων τους επόμενους μήνες, αναμένει τις κινήσεις της Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ για να εντείνει τις προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων ημερών, θα φτάσει στην περιοχή το υπερσύγχρονο νορβηγικό σεισμογραφικό «Ράμφορμ Υπερίων», που θα πραγματοποιήσει τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή 20.000 τετρ. χιλιομέτρων περίπου, που με βάση την NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία αφορά στα τεμάχια 1,2,7,8,9 και μικρά τμήματα των 11 και 12.

Το σεισμογραφικό έρχεται απευθείας στην κυπριακή ΑΟΖ από το ναυπηγείο στην Ιαπωνία, έφτασε χθες μέχρι τα μέσα της διώρυγας του Σουέζ.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι δεν θα ξεκινήσει αμέσως σεισμογραφικές έρευνες. Κι αυτό, επειδή στο ταξίδι του από την Ιαπωνία προς την Κύπρο, μεταφέρει μόνο εξοπλισμένους σαν αστακούς φρουρούς, αφού πέρασε από περιοχές με έντονη δράση πειρατών (Κόλπος Άντεν).

Θα πρέπει να πιάσει σε λιμάνι, όπου θα έρθει το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που θα επανδρώσει τα σεισμογραφικά του τμήματα και το κέντρο πληροφορικής, να εφοδιαστεί με τεχνικό εξοπλισμό και τα αναγκαία εφόδια της αποστολής και μετά να ξεκινήσει για τα σεισμογραφικά.



Γράφημα του «Φιλελεύθερου» για τον πλου του Barbaros και την περιοχή διεξαγωγής των τουρκικών ναυτικών ασκήσεων

1 – Τα σημείο όπου βρισκόταν σήμερα το πρωί το Barbaros

2 – Η περιοχή που «δέσμευσε» η Τουρκία με την παράνομη Navtex

3 – Περιοχή δεσμευμένη από το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

4 – Η περιοχή που δεσμεύτηκε με Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας για τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες με το «Ράμφορμ Υπερίων».

5 – Περιοχή παράνομα δεσμευμένη (για ορισμένες ώρες χθες και σήμερα) από την Τουρκία για ασκήσεις του Ναυτικού της.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικο Ναυτικό













πηγηΓίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια