ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΑΛΣΑΜΟ! ΜΗ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ….






Το ελληνικό ΒΑΛΣΑΜΟ! Μη λείπει από κανένα σπίτι…. Ο δίκταμος ή έρωντας (οriganum dictamnus) είναι το πιο φημισμένο από τα κρητικά ενδημικά φυτά. Ο δίκταμος ήταν γνωστός από την αρχαιότητα και οι αρχαίοι γιατροί του απέδιδαν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες….

Ο δίκταμος είναι φυτό τονωτικό και διεγερτικό του πεπτικού συστήματος, σπασμολυτικό, στυπτικό, επουλωτικό, καταπραϋντικό των πόνων του στομαχιού και των εντέρων. Είναι ακόμη διουρητικό, χολαγωγικό, εμμηναγωγό, καταπολεμά τις αμοιβάδες, καταπραΰνει τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο. Ευεργετικό σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, στο σκορβούτο, σε διαλείποντες πυρετούς. Το δίκταμο έχει αντισηπτική δράση, τονωτική και αντισπασμωδική.


Χρησιμοποιείται για την επούλωση των τραυμάτων, ως καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, καθώς και κατά της γρίπης και του κρυολογήματος. Δρα σπασμολυτικά και συμβάλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων, ανακουφίζει από πονοκεφάλους και στομαχικές διαταραχές, πονόδοντους και αποστήματα. Καταπραΰνει τους πόνους του στομάχου και των εντέρων. Για τους παραπάνω λόγους συστήνεται σε διαταραχές, κολικούς και φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος.

Είναι ευστόμαχο και πολύ χωνευτικό. Σε πονοκεφάλους και πονόδοντους, κάνει καλό όταν μασάει κανείς για πολλή ώρα φύλλα δικτάμου. Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Ενεργεί επίσης ως αντιδιαβητικό, εμμηναγωγό αλλά και ως αφροδισιακό (στην Κρήτη το αναφέρουν και ως «έρωντα»). Έχει διουρητική δράση και στη λαϊκή παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται υπό μορφή εγχύματος για την αποβολή λίθων από τα νεφρά. Συνδυάζεται με τον δυόσμο για έλκη και για δυσπεψία. Εξωτερικά χρησιμοποιείται υπό μορφή σκόνης και κομπρέσων για την επούλωση των πληγών, μωλώπων και ελκών του δέρματος και για γαργάρες στα έλκη και στις φλεγμονές του στόμα¬τος και του λαιμού.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το δίκταμο:

Έγχυμα: Ρίξτε 1 κουτάλι σούπας με θρυμματισμένο δίκταμο σε 2 ποτήρια βραστό νερό και αφήστε το για 30 λεπτά, στραγγίξτε πριν τη χρήση και πιείτε μισό ποτήρι 2-3 φορές την ημέρα πριν από το φαγητό.

Αφέψημα: Για να παρασκευάσετε το αφέψημα βάζετε 10-15 γραμμάρια φύλλα του φυτού σε μισό λίτρο νερό και το βράζετε. Το αφήνετε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά πριν το φιλτράρετε και το πίνετε.

Κρασί δίκταμου: Μουλιάστε 20-30 γραμμάρια θρυμματισμένο δίκταμο για μια εβδομάδα σε 1 λίτρο άσπρο κρασί, στραγγίξτε το πριν από τη χρήση και πιείτε το σαν τονωτικό και ενάντια στις πέτρες στα νεφρά δυο φορές την ημέρα. Αυτή η συνταγή ισχύει μόνο για ενήλικες και για όσους πίνουν αλκοόλ.
Επιθέματα-Καταπλάσματα: Για να δημιουργήσετε ένα κατάπλασμα αφήνετε φύλλα δίκταμου σε μικρή ποσότητα βραστού νερού έτσι ώστε να υγρανθούν και μετέπειτα τα τυλίγετε σε γάζες.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο: «ΘΕΡΑΠΕΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΣΑΪ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΡΟΦΗΜΑΤΑ»

Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια