Έτοιμος ο νόμος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων






Τον θεσμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, φέρνει με σχετικό νομοθέτημα η Κυβέρνηση, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις πρακτικές με τα αποκλεισμένα ειρηνοδικεία, όπου συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και οι πλειστηριασμοί ματαιώνονται.




Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει έτοιμο το νομοθέτημα που προβλέπει για πρώτη φορά στη χώρα μας τη διενέργεια των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο. Μάλιστα η σχετική πλατφόρμα που ετοιμάζεται, αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες.

Στις σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι η προδικασία για τους πλειστηριασμούς θα ισχύει ως έχει, όμως η έδρα του πλειστηριασμού που γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, δεν θα είναι στο εξής το Ειρηνοδικείο αλλά το γραφείο του συμβολαιογράφου.


Επίσης θα παρέχεται ευχέρεια για την υποβολή όχι μόνον μίας σφραγισμένης προσφοράς, αλλά πολλών, προκειμένου να επιτυγχάνεται, κάθε φορά, το μεγαλύτερο δυνατό ποσό για το εκπλειστηρίασμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό τρόπο για ακίνητα θα διενεργούνται και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή και όχι μόνο κάθε Τετάρτη.

Σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνο από την ημεδαπή αλλά και την αλλοδαπή.

Επειδή στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναμένεται να μετέχουν πολλοί, στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής.

Τέλος σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων, ενώ η παρατεινόμενη ακύρωση των πλειστηριασμών εκτιμάται ότι προκαλεί τεράστια ζημιά στην οικονομία.

Συμβολαιογράφοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι τονίζουν ότι οι κινήσεις αυτές δεν οδηγούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά στην ακύρωση στην πράξη δικαστικών αποφάσεων για πολλούς που θα θέλουν να πωληθούν τα ακίνητά τους και να εισπράξουν.

newsbeast.grΓίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια