Κανείς στην Ευρώπη δεν έχει «δει» το νέο προσφυγικό τσουνάμι από την Τουρκία – Και δεν είναι Σύροι…






Για τον άμεσο κίνδυνο μιας νέας μεγάλης προσφυγικής κρίσης από την Τουρκία προειδοποιεί ο Οκάν Μπουλούτ με άρθρο του στο Turkish Minute, ενός νέου προσφυγικού τσουνάμι εκατομμυρίων κυνηγημένων ανθρώπων που θα φτάσει στα σύνορα της Ευρώπης.

Όχι των Σύρων προσφύγων, όπως όλοι φοβούνται, αλλά των Τούρκων αντιφρονούντων που καταδιώκει ο Ερντογάν.




Από την αρχή του πολέμου στη Συρία το 2011, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Σύροι κατέφυγαν στην Τουρκία.


Από αυτούς το 1,2 περίπου πέρασε στην Ευρώπη το 2015.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει ακόμα 3 εκ. πρόσφυγες. Προφανώς και δεν λέει την αλήθεια, εκτός εάν αθροίζει κι άλλες εθνικότητες στα 3 εκ. και δεν μετρά μόνο Σύρους.

Αυτή είναι η εικόνα του προσφυγικού που γνωρίζει η Ευρώπη και την τρομοκρατεί. Όμως ο Οκάν Μπουλούτ μας δείχνει μια άλλη εικόνα, εξίσου ανησυχητική.

Όπως γράφει, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 συνελήφθησαν 40.000 ύποπτοι και απολύθηκαν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι δίχως δίκες ή αποδείξεις. Όλοι αυτοί θεωρούνται για το καθεστώς «γκιουλενιστές».

Το 1/5 δικαστών και εισαγγελέων της χώρας έχουν συλληφθεί και το κράτος δικαίου έχει υπονομευτεί.

Η Ευρώπη κάνει τα στραβά μάτια σε όσα συμβαίνουν στην Τουρκία επειδή, σύμφωνα με τον Μπουλούτ, είναι ξεκάθαρα φοβισμένη από τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα στείλει Σύρους πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία είναι περισσότερο εύθραυστη από ποτέ σε θέματα ασφαλείας εξαιτίας της καταστολής ενάντια στις δικές της δυνάμεις ασφαλείας.

Μια μεγάλη πλειονότητα επαγγελματιών της αντιτρομοκρατικής και του στρατού έχουν φυλακιστεί κατηγορούμενοι για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν πληθύνει και η κυβέρνηση δείχνει αναποτελεσματική να απαντήσει στις απειλές.

Το Ισλαμικό Κράτος κάλεσε τους οπαδούς του να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις, το PKK είναι βέβαιο ότι θα εντείνει τον αγώνα του.

Αντιμέτωποι με αυτό το επιδεινούμενο περιβάλλον στη χώρα, όλο και περισσότεροι Τούρκοι πολίτες ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

Και είναι οι Τούρκοι με οικονομική άνεση που πρώτοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν σε ασφαλέστερες χώρες.

Επίσης, οι άνθρωποι που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τις διώξεις των κατηγορούμενων ως οπαδών του Γκιουλέν και την «εκκαθαριστική» πολιτική της κυβέρνησης πιστεύεται ότι είναι εκατομμύρια.

Δεν μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, ούτε μπορούν να ωφεληθούν από την κοινωνική ασφάλιση γιατί είναι σε μαύρη λίστα από την κυβέρνηση.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, εάν συνεχιστεί το ίδιο ερντογανικό καθεστώς στην Τουρκία, θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που Ερντογάν απαιτεί από τη Δύση «βίζα» για τους Τούρκους πολίτες.

Ίσως θέλει να «αδειάσει» στη Δύση τα εκατομμύρια των αντιφρονούντων. Έτσι πετυχαίνει δύο πράγματα. Και «ξεφορτώνεται» όσους είναι απέναντί του και παράλληλα συμβάλει στην επιπλέον ισλαμοποίηση και τουρκοποίηση της Ευρώπης.

Εξάλλου ο Ερντογάν δεν «στεναχωριέται» ιδιαίτερα εάν του φύγουν μερικά εκατομμύρια Τούρκοι αντιφρονούντες. Είναι έτοιμος να τουρκοποιήσει τους Σύρους οπαδούς του.

Ας μην ξεχνάμε ότι ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν είναι Τούρκος, είναι ποντιακής καταγωγής, η δε γυναίκα του δεν είναι Τουρκάλα αλλά αραβικής καταγωγής. Αυτό δεν εμποδίζει το «σουλτανικό» ζεύγος της Τουρκίας να παριστάνει τους Τούρκους.

Η ιδιότητα του Τούρκου ή του Οθωμανού δεν είναι ζήτημα καταγωγής αλλά επιλογής. «Τούρκεψε» έλεγαν οι παλιοί για όποιον εξισλαμιζόταν, θεωρώντας τον εξισλαμισμό ως και αποδοχή της τουρκικής ταυτότητας.

Ο Ερντογάν έχει εκατομμύρια Σύρους για να του γεμίσουν τα «κενά» των Τούρκων και Κούρδων αντιφρονούντων που επιδιώκει να ξεφορτωθεί.

Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή η Ελλάδα και η Βουλγαρία, σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέες προσφυγικές ροές. Είτε Σύρων, είτε Τούρκων κυνηγημένων, είτε όλων μαζί συν εκείνων που δεν είναι πρόσφυγες αλλά παράτυποι μετανάστες, που συνωστίζονται στα τουρκικά παράλια για βρουν μια ευκαιρία να περάσουν στην Ευρώπη ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Το τουρκικό πρόβλημα όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο περίπλοκο.

tribune.grΓίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια