Περίεργες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο: Επιχείρησε κατάληψη της νήσου Παναγιάς όπως το Πάσχα του 2016; – Σε συναγερμό οι ελληνικές ΕΔ






Λίγες ημέρες πριν τη θλιβερή επέτειο της κρίσης των Ιμίων οι Τούρκοι φαίνεται να διαμορφώνουν ένα κλίμα ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο προκαλώντας ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Περίεργες κινήσεις από την πλευρά της Άγκυρας στο νησιωτικό σύμπλεγμα Χίου-Οινουσσών-Παναγιάς έχουν ενεργοποιήσει μέτρα άμεσης αντίδρασης των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Ένας σχηματισμός 2 τουρκικών μαχητικών F-16 χθες εισήλθε στο FIR Αθηνών νοτίως της Χίου και πέταξε πάνω από τη νήσο Παναγιά. Ήταν η τέταρτη υπέρπτηση το τελευταίο διήμερο, καθώς την Δευτέρα, 2 F-16 και 2 F-4 είχαν πραγματοποιήσει ακόμη τρεις πάνω από το Μακρονήσι, τους Ανθρωποφάγους και το Αγαθονήσι.

Πέραν ωστόσο της υπέρπτησης χθες πάνω από τη νήσο Παναγιά, σε ύψος 25.000 ποδών, τα ραντάρ του Στρατού εντόπισαν να κινείται στην περιοχή και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο της Τουρκίας το οποίο είδαν και οι στρατιώτες του φυλακίου του νησιού.


Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ καταγράφεται η παράβαση του FIR Αθηνών από το τουρκικό ελικόπτερο αλλά δεν φαίνεται να έχει σημειώσει παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου. Κάτι πάντως δύσκολο στην περιοχή, καθώς τα όρια του FIR Αθηνών και του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών συμπίπτουν.

Εκείνο πάντως που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν οι περίεργες κινήσεις ταχύπλοων σκαφών που φάνηκε να ανήκουν στον τουρκικό Στρατό. Αν και στο Πεντάγωνο διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, το γεγονός ότι πέρυσι το Πάσχα οι Τούρκοι επιχείρησαν να καταλάβουν την νήσο Παναγιά με αμφίβιες δυνάμεις και… προπέτασμα καπνού λέμβους με λαθρομετανάστες σήμανε συναγερμό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου.


Η Τουρκία έχει πολύ σοβαρά προβλήματα, τόσο με τα χτυπήματα των Κούρδων και των τζιχαντιστών στο εσωτερικό της όσο και με τις μεγάλες απώλειες στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ και ίσως το Αιγαίο κάποιοι να το βλέπουν ως βαλβίδα εκτόνωσης. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν αμφισβητείται, τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο και την ίδια στιγμή η οικονομία της χώρας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Μια σπασμωδική ενέργεια εκ μέρους της Άγκυρας που θα ανέβαζε το θερμόμετρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο «κόκκινο» μπορεί να βοηθούσε τον Ρ.Τ. Ερντογάν να συσπειρώσει τον τουρκικό λαό και να αναδείξει την ψευδεπίγραφη απειλή ότι όλοι θέλουν το κακό της Τουρκίας.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι η Τουρκία στο Κυπριακό έχει δεχθεί μεγάλες πιέσεις αφού είναι αυτή που τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις (ευτυχώς για τον Ελληνισμό) στη Γενεύη μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί αξιώνοντας να παραμείνουν τα Κατοχικά στρατεύματα, να συνεχίσουν να υπάρχουν οι εγγυήσεις και να λάβουν οι Τουρκοκύπριοι την προεδρία εναλλάξ με τους Ελληνοκύπριους.

Όλως τυχαίως αμέσως μετά οι Τούρκοι έβγαλαν όλο το Στόλο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και ιδίως στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και κυπριακής ΑΟΖ για τρίμηνη επιχειρησιακή εκπαίδευση. Όλα αυτά τα στοιχεία οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου τα αναλύουν και αυξάνουν την ετοιμότητα σε μονάδες του Στρατού, της Αεροπορίας ή του Ναυτικού ανάλογα με τα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό τέθηκαν στο ΚΥΣΕΑ που έγινε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των αρμόδιων υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών για τις κρίσεις των αρχηγών στις Ένοπλες Δυνάμεις.

πηγη

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια