Πως θα βασανίσουν τους στρατιωτικούς που στέλνει η Αθήνα στην Τουρκία





Το οριστικό τέλος τους κράτους δικαίου στην Ελλάδα αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να εκδώσει στην Τουρκία στρατιωτικούς, που θεωρείται βέβαιο ότι θα βασανιστούν ενώ ενδέχεται να εκτελεστούν αν περάσουν οι προτάσεις για επαναφορά τη θανατικής ποινής.


Η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη, ζήτησε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτό το αίτημα της Τουρκίας τονίζοντας πως αν παραδοθούν στην γείτονα χώρα «είναι σχεδόν βέβαιος ο βασανισμός τους».


Οι εφέτες αποδέχθηκαν την έκδοση τριών στρατιωτικών για τις κατηγορίες της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου και αρπαγής δια της βίας ελικοπτέρου, ενώ απορρίπτουν την έκδοση για την κατηγορία της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας


Η παράδοση των στρατιωτικών χαρακτηρίζεται από νομικούς κατάφωρη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλζερ βεβαίωσε προ ημερών ότι τα βασανιστήρια είναι «διαδεδομένα» στην Τουρκία.


Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών έρχεται λίγες μόλις ημέρες από τη στιγμή που το BBC αποκάλυψε φρικιαστικές λεπτομέρειες για τα βασανιστήρια που πραγματοποιεί το τουρκικό καθεστώς. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ανάγκαζαν συλληφθέντες να γονατίζουν σε καυτή άσφαλτο ενώ χτυπούσαν τα κεφάλια τους στον τοίχο.

Αρκετά από τα θύματα είχαν σπασμένα πλευρά και συντριπτικά κατάγματα κρανίου ενώ η δικηγόρος Selcen Bayun κατήγγειλε ότι είδε αστυνομικό να στραγγαλίζει πελάτη της κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Άλλα θύματα καταγγέλλουν βιασμούς με αστυνομικά γκλομπς.


«Οι πληροφορίες για ξυλοδαρμούς και βιασμούς κατά την κράτηση είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ιδιαίτερα δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δηλώνει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούιζεν
Το BBC προειδοποιεί για τις σκληρές εικόνες που περιλαμβάνει το ρεπορτάζ.



Η ελληνική δικαιοσύνη, η κυβέρνηση Τσίπρα και συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κινδυνεύουν πλέον να μείνουν στην ιστορία για τη συνεργασία τους με ορισμένα από τα πιο αυταρχικά καθεστώτα του πλανήτη κατά παράβαση διεθνών συνθηκών για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Α.Χ / info-war.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια