ΟΛΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ – Η Σουηδία επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία





Την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας προτείνει η κυβέρνηση της Σουηδίας 8 χρόνια μετά την κατάργηση της. Η κίνηση αυτη φαίνεται να γίνεται στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης με την Ρωσία. Η Σουηδία ανακοίνωσε πρόσφατα οτι θα αποκτήσει δυο μόνιμες στρατιωτικές βάσεις σ’ενα απο τα δύο νησιά της στη Βαλτική.

Η σκανδιναβική χώρα η οποία έχει να δει ένοπλη σύγκρουση στο έδαφός της για πάνω απο δύο αιώνες, κατήργησε την υποχρεωτική στράτευση το 2010 και σύμφωνα με την νέα απόφαση θα την επαναφέρει το 2018.


«Ελπίζω ότι θα βρούμε εναν πιο σταθερό, ισχυρό και αποτελεσματικό τρόπο όσο αφορά την κατάταξη των στρατιωτών” δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Χουλτκβιστ στο πρακτορείο ειδήσεων AFP κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το σχέδιο θα επηρεάσει νεαρούς σουηδούς που έχουν γεννηθεί μετά το 1999, με την πρώτη εκπαιδευτική σειρά να αρχίζει τη θητεία της στις αρχές του 2018, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Άμυνας της Σουηδίας.
Το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της αριστερής κυβέρνησης και της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης. Περίπου 4.000 στρατεύσιμοι, άνδρες και γυναίκες, αναμένεται να καλούνται στα όπλα κάθε χρόνο.

Η κίνηση ήταν «μια έξυπνη πρόταση, δεδομένου ότι έχουμε εδω και αρκετά χρόνια παρατηρήσει οτι οι εθελοντές δεν είναι επαρκείς για να παρέχουν είτε την ποιότητα ή την ποσότητα των στρατιωτών» που απαιτούνται, δήλωσε ο Johan Osterberg, ερευνητής από την Σχολή Προηγμένων Αμυντικών Σπουδών, στο πρακτορείο ΤΤ.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει υπογράψει το πρόγραμμα εταιρικής σχέσης για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε το 1994 και αφορά την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών.

Η ένταση μεταξύ Ρωσίας – Σουηδίας φαίνεται να κορυφώνεται τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά το μυστήριο του ρώσικου υποβρυχίου στον βυθό της Βαλτικής γεγονός που προκάλεσε τη σημαντικότερη στρατιωτική επιχείρηση της Σουηδίας από τον Ψυχρό Πόλεμο. Εξάλλου έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πριν μερικούς μήνες αποκάλυψε ότι ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν προσομοίωση επίθεσης εναντίον της Σουηδίας το 2013 και προσομοίωναν στην πραγματικότητα πυρηνικό πόλεμο.

Επιλέον η Σουηδία ανακοίνωσε οτι θα αποκτήσει δυο μόνιμες στρατιωτικές βάσεις σ’ενα απο τα δύο νησιά της στη Βαλτική, ένδειξη της αυξημένης έντασης με την γειτονική της χώρα την Ρωσία. Ο Σουηδός στρατηγός Micael Byden πήρε την απόφαση να στείλει στρατεύματα στη βάση του Γκότλαντ στη Βαλτική έξι μήνες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Με πληροφορίες απο Business Insider/AFP
Απόδοση: OnAlert



http://hellas-now.com/oli-etimazonte-gia-avto-pou-erchete-souidia-epanaferi-tin-ypochreotiki-stratiotiki-thitia/

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια