Όλοι δουλεύουν για τους Γερμανούς: Αύξησαν 4,5% τις εξαγωγές μέσα στην ύφεσηστις





Η ευρωπαϊκή οικονομία διανύει περίοδο εξασθένησης, η Κίνα βρίσκεται σε φάση αναπτυξιακής επιβράδυνσης και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.


Παρά τη δυσμενή συγκυρία όμως, οι γερμανικές εξαγωγές δεν χάνουν τη ζωτικότητά τους. Αντιθέτως, για το 2016 αναμένεται νέα μεγέθυνση-ρεκόρ κατά 4,5% σε σύγκριση με πέρσι. Το 2015 ο όγκος των γερμανικών εξαγωγών έφτασε τα 1.250 δις ευρώ. Σύμφωνα με τον Άντον Μπέρνερ, πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Εξαγωγικού Εμπορίου (BGA), «αυτό το μοναδικό σερί επιτυχιών είναι εφικτό μόνο επειδή οι γερμανικές επιχειρήσεις, τόσο χωροταξικά όσο και σε σχέση με τον κατάλογο των προϊόντων τους, έχουν τοποθετηθεί σε ένα πολύ ευρύ φάσμα, κάνοντας έτσι διασπορά των (σ.σ. επενδυτικών) κινδύνων».


Μόλις το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών έχει πλέον προορισμό χώρες της ΕΕ. Ο σημαντικότερος εταίρος είναι οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από τη Γαλλία, την Αγγλία και την Κίνα. Η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών στις ΗΠΑ κατά 19% το 2015 καθιστά κατά τον Άντον Μπέρνερ σημαντικό το υπό διαπραγμάτευση διατλαντικό εμπορικό σύμφωνο TTIP μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, το οποίο κινδυνεύει να ναυαγήσει. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξαγωγικού Εμπορίου, η συμφωνία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να καθοριστούν οι κανόνες για την οικονομία και τη διεξαγωγή του εμπορίου τον 21ο αιώνα.


Οι γερμανικές εξαγωγές επηρεάζονται σαφώς και από τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. Όπως επισήμανε ο Άντον Μπέρνερ, «το ευρώ δεν θα ενισχυθεί, ο Μάριο Ντράγκι θα κάνει τα πάντα ώστε μάλλον να γίνει πιο αδύναμο. Αυτό υποστηρίζει την οικονομία μας. Οι τιμές των πρώτων υλών επίσης δεν θα αυξηθούν. Είμαστε μακριά από ένα πετρελαϊκό σοκ ή κάτι παρόμοιο. (…) Η κατανάλωση στη Γερμανία εκτιμούμε ότι θα εξακολουθήσει να αυξάνεται σταθερά. Τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν σταθερά τα επόμενα χρόνια, δεν διακρίνουμε κάποια αλλαγή. Μπορεί λοιπόν να πει κανείς ότι το συνολικό περιβάλλον της πραγματικής οικονομίας δεν είναι τόσο κακό».


Σε ό,τι αφορά το σενάριο εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, ο Άντον Μπέρνερ εκτιμά ότι δεν πρόκειται να επαληθευτεί. Αντίθετα, εμφανή ανησυχία του προκαλεί το σχέδιο επαναφοράς συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας, κάτι που, όπως υπογράμμισε, θα έπληττε σοβαρά τόσο την ιταλική όσο και τη γερμανική οικονομία.


tribune.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια