Ιδού ποιόν ρόλο εξυπηρετούν τα τζαμιά στην Ευρώπη


ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: 22ΧΡΟΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΕΛΒΕΤΟΣ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΤΟΠΟΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ

Ένας 20χρονος από τη Γενεύη εγκατέλειψε την οικία του για να πάει στη Συρία να κάνει τζιχάντ.Αυτός συγχρωτιζόταν με μια ομάδα που εμφορείται από εξτρεμιστικές ιδέες που σύχναζε στο τζαμί του Petit-Saconnex.«Ή του υποσχέθηκαν σημεία και τέρατα ή τον απείλησαν για να φύγει και να πάει εκεί κάτω» εκμυστηρεύεται η μητέρα του D που έφυγε τον Απρίλιο για Συρία…..Ο 20χρονος ελβετός δεν ξαναεπικοινώνησε σχεδόν ποτέ πια με τους γονείς του που πνίγονται στο άγχος.

Κεριά που λιώνουν καθώς καίγονται και εικόνες της Παναγίας πάνω στο τραπέζι του σαλονιού ενώ στο κέντρο η φωτογραφία ενός αδύνατου αγοριού.ήδη πέρασαν 4 μήνες από την αναχώρησή του 20χρονου D., στοιχείωνει η οικογένειά του. Ο νεαρός ελβετός προσηλυτίστηκε στο ισλάμ και εγκατέλειψε την άνοιξη την πόλη του για να πάει Συρία μαζί με ένα άλλο πρόσωπο μεγαλύτερο αποκαλύπτει η έρευνα της εφημερίδας Tribune de Genève.Και οι 2 σύχναζαν σε μια ομάδα νέων ριζοσπαστικοποιημένων που σχετίζονταν με το τζαμί του Petit-Saconnex.Μάθαμε ότι οι 2 από τους 3 ιμάμηδες είναι καταχωρημένοι από την ασφάλεια στην Γαλλία.

Ένα απόρριτο υπόμνημα της γαλλικής αστυνομίας με ημερομηνία 18 Αυγούστου είναι στην κατοχή της ελβετικής εφημερίδας και αυτό προειδοποιεί.Η υπηρεσία πληροφοριών της Συνομοσπονδίας (SRC) και η δικαστική ομοσπονδιακή αστυνομία (PJF) άρχισαν έρευνες.

«ήμουν σε φιλικό σπίτι όταν μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι θα έφευγε για 2 εβδομάδες διακοπές στο Μαρόκο. Μου είπε να μην ανησυχώ και ότι θα ξαναμιλούσαμε το ίδιο βράδυ», διηγείται με σπασμένη φωνή η Carmen*, η μητέρα του D. Το ίδιο βράδυ έφυγε χωρίς να πάρει ρούχα ούτε την οδοντόρβουτσα του.Τα χαλάκια της προσευχής και η λευκή του ρόμπα djellaba παρέμεναν τακτοποιημένα στο δωμάτιό του που ήταν διακοσμημένο με βιβλία για το ισλάμ.

Άνεργος ο D. ζούσε με τη μητέρα του όπου απολάμβανε μια κάποια ελευθερία. «Δεν ανησύχησα αμέσως γιατί αυτός είχε κάνει κι άλλα ταξίδια της τελευταίας στιγμής.»Χριστιανός καθολικός προσηλυτίστηκε στο ισλάμ εδώ και 2 χρόνια ο D. έκανε ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία το προηγούμενο φθινόπωρο και μια παραμονή στη Τυνησία τον Μάρτη.Λίγο αργότερα ανακοινώνει ότι θα πετάξει για Μαρόκο. «Δέχθηκα ένα πρώτο μήνυμα.Έλεγε ότι έκανε ζέστη και ότι διασκέδαζε καλά..»Από τις 2 Μάη δεν ξαναέιχε νέα του.

Ο D. δεν απαντάει στις κλήσεις και η ανησυχία ανεβαίνει.Οι γονείς αποπειρώνται να γνωρίσουν περισσότερα. Ανακαλύπτουν ότι ειχε 3 διαφορετικές τηλεφωνικές συνμδέσεις στην Ελβετία. Χάρη στις καταγραφές που αποκτήθηκαν αποδείχθηκε ότι ο νεαρός δεν ήταν στο Μαρόκο αλλά στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα επέλεξε να φύγει από το αεροδρόμιο της Γενεύης και να πετάξει απευθείας για Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας. «Από την Τουρκία πάει στη Συρία», αγχώνεται ο πατέρας του ο Jean-Luc*.Ο D. Επικοινώνησε με άτομο στην Urfa τόπο προνομιακό για να μεταβεί στη Συρία .

Μετά πό 3 μήνες δέχονται μια κλήση. «Μου είπε ότι ήταν καλά αλλά η φωνή του ήταν νεκρή», αναφέρει η Carmen. Αργότερα δικαιολογεί την σιωπή του τόσο καιρό λέγοντας ότι είχε κάποιο πρόβλημα.Το νούμερο του τηλεφώνου του δεν φάινεται αναφέρει άγνωστο και ο ίδιος αρνείται να πει που βρίσκεται.

Αργότερα ο νεαρός στέλνει από Whats­App δεκάδες sourates κεφάλαια του κορανίου στον πατέρα του του λέει ότι εργάζεται και παραμένει μυστηριώδης. Αυτά τα στοιχεία τρομοκρατούν την οικογένεια.«Γιατί έφυγε για να κάνει τζιχάντ ; ή του υποσχέθηκαν σημεία και τέρατα ή τον απείλησαν για να φύγει και να πάει εκεί κάτω.» H μητέρα ανακαλεί στη μνήμη της ότι μισούσε τα όπλα και ότι δεν ήθελε να πάεις το στρατό.Θυμάται την απάντησή του όταν τον ρώτησε για Συρία: «οι αληθινοί μουσουλμάνοι δεν κάνουν κακό ούτε σε μια μύγα.»

Αλλά η συμπεριφορά του άλλαξε μέσα σ ένα χρόνο. Η στάση του στην τάξη προκάλεσε ανησυχίες.Έπεσε κατακόρυφα στους βαθμούς και είχε σχολική αποτυχία. Παράλληλα μαθαίνει με τρόπο βουλημικό το κοράνι και την αραβική γραφή. Πήγαινε συνεπέστατα στο τζαμί Petit-Saconnex,για να προσευχηθεί ως και 3 φορές την ημέρα.

«Τηλεφώνησα σε ένα από τους 3 ιμάμηδες για να τους πω ότι ο γιος μου εξαφανίστηκε και να ζητήσω τη βοήθεια του.Μου είπε ότι δεν τον γνώριζε και ότι αυτό δεν ηταν το πρόβλημά του.Μου μίλησε άσχημα» εκμυστηρεύεται η 50χρονη μητέρα με τα μάτια βουρκωμένα.

Αλλά τι συνέβη πίσω από τους τοίχους του πιο μεγάλου τζαμιού της Ελβετίας ;

Eκεί ο D. Είναι πια γνωστός με το όνομα Abdullah.Σε αυτόν τον τόπο λατρείας συγχρωτιζόταν με ομάδα νέων που αντιμετώπιζαν κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα και διακατέχονταν από εξτρεμιστικές ιδέες. Άλλοι πιστοί που τους είχαν παρατηρήσει αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά τους όπως ένας 28χρονος από τη Γενεύη: «είναι ένας πυρήνας νέων που έρχονταν από τη Γενεύη και την Annemasse.»Ήταν περί τους 20. «Λένε ότι πρέπει να κάνουμε hijra δηλ έξοδο προς μια μουσουλμανική χώρα ..είναι μια καταστροφή. …» «Σε αυτήν την ομάδα υπήρχαν προσηλυτισμένοι ελβετοί,Τυνήσιοι,βαλκάνιοι.Δεν μιλούν παρά μεταξύ τους. Ακούστηκε ότι ένας ήθελε να εκδικηθεί τους απίστους. Εδώ και κάποιους μήνες τον είδαμε να κοιτάζει τα βίντεο της Daechστο κινητρό του στην αίθουσα της προσευχής.Τώρα αυτοί επικοινωνούν με τους κολλητούς τους που έφυγαν για Συρία έναν ελβετό από τη Γενεύη τον, Abdullah, κι έναν γάλλο ή τυνήσιο τον Ramzi.»

«Όλος ο κόσμος ξέρει στο εσωτερικό του τζαμιού ότι πήγαν στη Συρία! Ήξερα ότι ήταν υπέρ των ιδεών του Ισλαμικού Κράτους αλλά δεν πίστευα ότι θα έφευγαν. . Μου έστειλαν πολλά μυνήματα εδώ και 1 μήνα από WhatsApp.Ο Abdullah ανέφερε την ιδεολογία της Daech,ότι η αλήθεια βρίσκεται περισσότερο εκεί κάτω παρά εδώ. .Κάποιος δέχθηκε κάποιες φωτογραφίες από αυτόν που τις είδα όπου είναι με τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους..»

Οι συγκεντρώσεις της ομάδας των ριζοσπαστικοποιημένων νέων γίνονται μερικές φορές στην αίθουσα προσευχής όταν αυτή είναι άδεια και στα υπόγεια όπου βρίσκεται κυρίως μια αίθουσα γυμναστικής.

Ο ένας ιμάμης του τζαμιού σπούδασε στην Μεδίνα από 2003 ως 2009 χαρακτηρίζεται ως «S» η περίπτωσή του από τις γαλλικές αρχές για την «Sûreté de l’Etat» Ασφάλεια του Κράτους από την Γ Διεύθυνση Ασφαλείας (DGSI)της Γαλλίας.Θεωρείται ότι είναι «άτομο που πιθανότατα ανήκει στο ριζσοπαστικό ισλαμιστικό διεθνές κίνημα».Εμφανίζεται και στον φάκελο της υπόθεσης του Mohamed Merah, δράστη 7 νεκρών το 2012 σε πείθεση που διέπραξε στο όνομα του Allah.ήταν σε επαφή οι δυο τους λίγους μήνες πριν το μακελειό.Το νούμερο του τηλεφώνου του φιγουράρει στη λίστα κλήσεων εισερχομένων και εξερχομένων του Mohamed Merah που είχε δανειστεί από τη μητέρα του.

Ένας άλλος ιμάμης που ενδιαφέρει τις γαλλικές αρχές είχε σπουδάσει κορανικές μελέτες από το 1993 ως 2008 στη Μεδίνα της Σ Αραβίας πριν τοποθετηθεί ως ιμάμης στο τζαμί του Petit-Saconnex. Έφυγε πήγε για μήνες στην Ιορδανία στην οικογένεια τους κι επέστρεψε.Σήμερα ζει στο Ferney-Voltaire.Οι μυστικές γαλλικές υπηρεσίες τον φακελό του τον χαρακτηρίζουν «S». Σε παρέμβαση του στην εκπομπή Temps Présent στις 30 Απρίλη στοε ρώτημα αν είναι υπέρ του λιθοβολισμού απαντάει «joker» το ίδιο και για την πολυγαμία. Το τζαμί διευθύνεται από την Fondation culturelle islamique de Genève, εφαρμόζει τη σαουδαραβική ουαχαμπίτικη αυστηρότητα και είναι υπό την κηδεμονία της Παγκόσμιας Ισλαμικής Λίγκας που περιήλθε και πάλι στα χέρια της το 2007.

Ένας τυνήσιος που κυκλοφορούσε όπως λένε οι μαρτυρίες με μπλουζάκι που είχε πιστόλι και ήταν γνωστός γιατί είχε μοιράσει κοράνια στην πλατεία Molard στη Γενεύη θεωρήθηκε ως απειλή για την εσωτερική ασφάλεια και εκδιώχθηκε το Γενάρη από τη χώρα.Αυτός είχε περάσει από το τζαμί της οδού Colladon 34. Άλλος εκ των ένδον καταγγέλει: «ομάδες συγκεντρώνονται και δίνουν μαθήματα χωρίς εξουσιοδότηση από το ίδρυμα. Ο καθένας κάνει ότι θέλει..»

O Ahmed Beyari, o διευθυντής του FCIG που γίνεται επίκεντρο κριτικής απολογείται «δεν ξέρω που ακριβώς πήγαν πως να καλέσω την αστυνομία ….. μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο σε 2500 με 3000 άτομα που έρχονται κάθε Παρασκευή για προσευχή ; Ο D. βρισκόταν υπό αστυνομική παρακολούθηση εδώ κι ένα χρόνο λέει ο πατέρας. «Γιατί δεν απέσυραν το διαβατήριό του ;γιατί δεν τον εμπόδισαν ν απάρει το αεροπλάνο ;»

Οι γoνείς δηλώνουν ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους ότι θέλουν να πάρουν το αεροπλάνο και να πάνε στη Συρία για να τον βρουν και ότι νομίζουν ότι θα τον δουν ανά πάσα στιγμή……Το μεγάλο τζαμί της Γενεύης εγκαινιάστηκε το 1978 και ήταν πάντα χρηματοδοτούμενο από τη Σαουδική Αραβία .Σήμερα διαχειρίζεται το τζαμί το Πολιτιστικό ισλαμικό ίδρυμα (FCIG) με διευθυντή τον Ahmed Beyari.Διαθέτει επίσημα 3 ιμάμηδες που διορίζονται από την FCIG εν λευκώ της Παγκόσμιας Ισλαμικής Λίγκας που εδρεύει στη Μέκκα.

Έλλειψη διαφάνειας παρατηρείται στη διαχείρηση των οικονομικών του τζαμιού όπως πάνω στον προορισμό των δωρεών.Ένας σαουδάραβας έρχεται πολλές φορέ ςτο χρόνο για να συλλέξει χρήματα από τους πιστούς.

Από την ίδρυσή της η FCIG δεν υποβλήθηκε ποτέ σε ελέγχους επαλήθευσης των λογαριασμών τις από τις ελβετικές αρχές αν και κάθε ένωση οφείλει να την υφίσταται από το καντόνι στο οποίο ανήκει. (28.08.2015 tdg)

*και το όνομα της μητέρας είναι ψευδώνυμο. dimpenews
http://hellasforce.com/2015/08/30/%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CE%BA-22%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%B5%CE%BB%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%83/


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια