Hurriyet: Κομάντος κατά λαθρομεταναστών… είδηση ή προβοκάτσια;


Μια περίεργη, στα όρια της προβοκάτσιας, είδηση έφερε στη δημοσιότητα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λαθρομετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους, οι οποίοι προσπάθησαν να τους αποτρέψουν.

Η είδηση προέρχεται από μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία όμως δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί η ονομασία της, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα. Η εν λόγω ΜΚΟ κατηγορεί μαφιόζικες ομάδες ως υπεύθυνες για το περιστατικό, αλλά αναφέρει και άλλα περιστατικά βίας και κλοπών κατά λαθρομεταναστών. Αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εκλάπησαν οι μηχανές των σκαφών στα οποία επέβαιναν.

Η άγνωστη ΜΚΟ αναφέρει πως, παλαιότερα, και το Λιμενικό – Ελληνική Ακτοφυλακή, είχε εμπλακεί σε ενέργειες αποτροπής των λαθρομεταναστών να φτάσουν στις ελληνικές ακτές. «Όμως μας έχουν διαβεβαιώσει πως αυτά τελείωσαν», ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης, αλλά πρόσθεσε πως αναφορές επιθέσεων κατά λαθρομεταναστών γύρω από το νησί της Λέσβου είναι πολύ συχνές.


Αραβικής καταγωγής, Ιταλός, μέλος της οργάνωσης, δήλωσε πως τους τελευταίους μήνες 20 σκάφη με λαθρομετανάστες δέχτηκαν επιθέσεις. «Οι μετανάστες μιλούν για κομάντο. Κάποιοι μιλούν για τη FRONTEX, άλλοι για Έλληνες ή Τούρκους της Ακτοφυλακής, άλλοι για ομάδες ενόπλων ή πειρατές», είπε.


Σύρος μετανάστης δήλωσε πως το σκάφος στο οποίο επέβαινε με κατεύθυνση την Ελλάδα δέχτηκε επίθεση από τουρκικό πολεμικό, το οποίο έριχνε νερό με πίεση στους λαθρομετανάστες. Ο ίδιος είπε πως χρειάστηκε να δώσουν μάχη, για περισσότερο από μια ώρα, για να φτάσουν στη Λέσβο.

Άλλος Σύρος κατήγγειλε πως το σκάφος στο οποίο επέβαινε δέχτηκε επίθεση από άλλο σκάφος, οι άνδρες του οποίου κρατούσαν τυφέκια Μ16 και μιλούσαν μια ακατανόητη στον ίδιο γλώσσα. Οι ένοπλοι αυτοί έψαξαν τους λαθρομετανάστες για χρήματα και τιμαλφή, πήραν τη μηχανή του σκάφους τους και αποχώρησαν. Το σκάφος των λαθρομεταναστών διασώθηκε, όπως ανέφερε ο Σύρος, από την τουρκική Ακτοφυλακή.

Η Έφη Λατσούδη, μέλος ΜΚΟ με έδρα τη Λέσβο, δήλωσε πως οι επιθέσεις ίσως έχουν σκοπό να αποτρέψουν τους μετανάστες να ταξιδέψουν. Είπε μάλιστα πως παλαιότερα αυτή η τακτική ήταν διαδεδομένη στην Ελλάδα.

«Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν, επανειλημμένως, κατήγγειλε την κακή αντιμετώπιση των μεταναστών στην Ελλάδα, οι οποίοι εκφοβίστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν για να επιστρέψουν στην Τουρκία», δήλωσε η Λατσούδη.

defence-point.gr

http://katohika.gr/2015/08/hurriyet-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%AF/.html

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια