Ποίος θα καταφέρει να σώσει πρώτος τη “γούνα” του σε περίπτωση ανακεφαλαίωσης των τραπεζών;;‏





Υπάρχει μια παλιά παροιμία, η οποία προέρχεται από τα κιτάπια των πρώτων επενδυτικών γραφείων ανά τον κόσμο και έχει


φτάσει έως τις μέρες μας.


«όταν μια τράπεζα οδεύει προς τον γκρεμό, η «γαλέρα» έπεται…». H «γαλέρα» φυσικά είναι οι μικροκαταθέτες και μικροομολογιούχοι…


Τι θέλουμε να πούμε βάση της παροιμίας αυτής;;; Πως όταν το «καράβι» της οικονομίας πάει στα βράχια, αυτοί που έχουν βάλει τα περισσότερα χρήματα έχουν ένα λόγο παραπάνω…



Και θα ρωτήσετε φυσικά, ποιοι είναι αυτοί που έχουν βάλει τα περισσότερα χρήματα και γιατί αυτοί θα πρέπει να «σωθούν» πιο γρήγορα και πιο απόλυτα από τους «απλούς» πολίτες που θα δουν τις οικονομίες μιας ζωής να κάνουν «φτερά»


Αυτοί λοιπόν είναι οι μεγαλύτεροι διεθνείς επενδυτικοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα ο Prem Watsa, ο μεγάλο- επενδυτής που έχει ένα τεράστιο πακέτο μετοχών της Euro bank και που στο παρελθόν είχε συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Οι οργανισμοί αυτοί λοιπόν, ασκούν έντονες πιέσεις προς την ΕΚΤ και τις Βρυξέλλες ενόψει της νέας φημολογούμενης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Και γιατί όλοι αυτοί φοβούνται της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;;; Διότι πολύ απλά, αν γίνει – που σίγουρα θα γίνει – τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει θα υποστούν ένα τεράστιο «κούρεμα». Και το «κούρεμα» γι αυτούς είναι μια λέξη άκρως «απαγορευμένη»…


Αν θυμάστε, το 2014, οι ελληνικές τράπεζες είχαν «βγει στη γύρα» για μετρητό και τότε τα heads funds, είχαν βάλει πάνω από 8 δισ. στις ελληνικές τράπεζες και διατηρούν ακόμα ιδιαίτερα σημαντικές θέσεις.

Τόσο ο Διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι όσο και Danièle Nouy του SSM (Εποπτικού Συμβουλίου του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) , έχουν υπογραμμίσει πως οι ελληνικές τράπεζες είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Αυτό βέβαια δεν το καταλαβαίνουν τα «γεράκια» του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι, καθώς λίγο καιρό αργότερα «έσκασαν» τα capital controls και από το σημείο εκείνο και μετά, προσπαθούν να προστατέψουν τις επενδύσεις τους από την ανακεφαλαιοποίηση που θα γίνει.

makeleio.gr

http://alertgr.blogspot.gr/2015/07/blog-post_343.html#.VbZIVv3qEkU



Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια