ΒΟΜΒΑ ΤΟΜΣΕΝ: Το ΔΝΤ ποτέ δε ζήτησε και δε ζητά οριζόντιες περικοπές συντάξεων!





Τo Grexit δεν είναι το βασικό μας σενάριο, υπογράμμισε.


Oι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα, τόνισε σήμερα ο Πωλ Τόμσεν, υπεύθυνος ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ και πρώην στέλεχος της "τρόικας".

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» πληρωμές προς την Ελλάδα πριν τις σημαντικές αποπληρωμές χρέους που λαμβάνουν χώρα από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο.

Υπογράμμισε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ.
Τόνισε ότι είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, προσθέτοντας πως "δεν ζητάμε οριζόντιες περικοπές, ποτέ δεν τις ζητήσαμε".

Είπε επίσης ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει σαφή και ισχυρή λαϊκή εντολή προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του εφαρμοζόμενου προγράμματος και ως εκ τούτου το ΔΝΤ «βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της χώρας για το πως μπορεί να γίνει αυτό».

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 24ης Απριλίου, ενώ προσέθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τη χώρα στο ευρώ, αυτό είναι, λοιπόν, και το δικό μας βασικό σενάριο. Δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει Grexit».

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει υποβάθμιση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για τα βασικά ελληνικά μακροοικονομικά δεδομένα και κυρίως της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της οικονομίας, κάτι το οποίο θα συμβεί όταν το Ταμείο θα έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένα και επίσημα στοιχεία από ελληνικής πλευράς.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και η Ευρώπη έχει αναλάβει τη δέσμευση να παρέχει λύσεις όσο τηρείται το πρόγραμμα. "Οσο δεν έχουμε όμως κρίσιμα στοιχεία, όπως τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η ανάλυση για το χρέος (DSA) πρέπει να επικαιροποιηθεί και αυτό θα γίνει", τόνισε.

financialbox.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια