Γιατί αρνείται το ειδικό δικαστήριο να καλέσει το Βενιζέλο;



Σωρεία ερωτημάτων προκαλεί η άρνηση του Ειδικού Δικαστηρίου να καλέσει για κατάθεση στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο
Παρά την εισαγγελική κρίση ότι η παρουσία του πρώην αντιπρόεδρου της κυβέρνησης είναι απαραίτητη προκειμένου να φωτιστούν σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης που αφορούν στη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ εντούτοις το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν πρέπει να εξεταστεί ως μάρτυρας.

Το σχετικό αίτημα υπέβαλε στο Δικαστήριο η εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου θεωρώντας σημαντική τη μαρτυρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς ως διάδοχος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου παρέλαβε το επίμαχο στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ τον Αύγουστο του 2011 από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος –όπως είναι γνωστό- κάτι το οποίο επιβεβαίωσε σήμερα ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και η γραμματέας του Σοφία Μπέλμπα, απέστειλε το επίμαχο στικάκι στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις 02.10.2012 και αφού είχε ξεσπάσει ο θόρυβος γύρω από το θέμα της λίστας Λαγκάρντ.

Δηλαδή, το απέστειλε ένα χρόνο και δύο μήνες μετά την παραλαβή του από το κ. Διώτη.

Παρά ταύτα το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της εισαγγελέως για κλήτευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς σχετική αιτιολόγηση. Όπως είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος έπειτα από σύσκεψη που προηγήθηκε, «το δικαστήριο κρίνει ότι δεν συντρέχει περίπτωση κλήτευσης…», ωστόσο, όπως σημείωσε «ανά πάσα στιγμή η απόφαση είναι ανακλητή».

Προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Παϊκόπουλος, διέταξε προκαταρτική εξέταση, με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στις 17 Δεκεμβρίου του 2014 ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στην Εισαγγελία Αθηνών για την κατοχή της λίστας Λαγκάρντ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την περίοδο που δεν ήταν υπουργός Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερευνάται από την δικαιοσύνη για το θέμα της κατηγορίας για υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου και κατοχή κι ενδεχομένως επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που προστατεύονται από το τραπεζικό απόρρητο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατείχε τη λίστα Λαγκάρντ ως υπουργός Οικονομικών από 17 Ιουνίου 2011 -21 Μαρτίου 2012 και από 22 Μαρτίου 2012 - 2 Σεπτεμβρίου 2012 χωρίς να έχει την υπουργική ιδιότητα. Για την περίοδο που ο κ. Βενιζέλος ήταν υπουργός, αρμόδια για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες είναι η Βουλή, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωνε πως η συγκεκριμένη λίστα είναι δημόσιο έγγραφο που παραδόθηκε επίσημα στο ελληνικό κράτος από τις γαλλικές αρχές.
Από αυτά τα δεδομένα, προκύπτει πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατείχε τη λίστα για 6 μήνες, χωρίς να έχει την υπουργική ιδιότητα και χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα να την κατέχει.

Το έγγραφο ήταν σημαντικό και περιείχε απόρρητα προσωπικά και τραπεζικά δεδομένα 2059 τουλάχιστον καταθετών.
Παρότι υπήρξαν σοβαροί υπαινιγμοί μέσα στη Βουλή πως αυτή η λίστα μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για άνομη χρήση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει απαντήσει σε αυτές τις αιτιάσεις.

Για το εξάμηνο στο οποίο αναφέρεται η μηνυτήρια αναφορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν καλύπτεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών κι ως εκ τούτου θα πρέπει να οδηγηθεί σε δίκη με απλή άρση της ασυλίας του από την ελληνική Βουλή.

newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια