Ραχήλ κατά διαπλοκής! Βίντεο που πρέπει να δείτε όλοι!‏




Δεν ύπαρχουν λεφτά για έρευνα, αλλά για Εργολάβους και Καναλάρχες



«Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να κρύβεστε πίσω από νεοφιλελεύθερες εξυπνάδες, γιατί προσβάλλετε το ανθρώπινο δυναμικό των ελληνικών ερευνητικών κέντρων τα οποία είναι σαφέστατο ότι θέλετε να κλείσετε»



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΔ΄

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις».

……………………………………………………………………………….

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η κ. Μακρή έχει το λόγο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Το Υπουργείο Παιδείας εισηγείται το νομοσχέδιο με τίτλο «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις». Στο νομοσχέδιο βέβαια βρέθηκε ακόμη μια φορά η ευκαιρία να κρεμαστούν εντελώς άσχετες τροπολογίες.

Ελπίζουμε να αντισταθείτε και να μην φέρνετε νέες εκπρόθεσμες ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως τροπολογίες για την εκκλησία της Κρήτης, συμπλήρωση διατάξεων σχετικά με τους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής και φυσικά την τροπολογία θεσμικού θανάτου της ΕΡΤ και ανανέωσης συμβάσεων του «μορφώματος» αυτού της ΝΕΡΙΤ που δημιουργήσατε. Θα αναφερθούμε, βέβαια, διεξοδικά στις τροπολογίες στην αυριανή συζήτηση.

Σήμερα, ακούσαμε από πολλούς συναδέλφους για την αξία της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας. Ειδικά οι Βουλευτές που στηρίζουν την Συγκυβέρνηση ανέγνωσαν την εισηγητική έκθεση σαν σχολική έκθεση ιδεών. Εδώ, βέβαια, είναι Κοινοβούλιο, εδώ δεν φθάνει η έκθεση και χρειάζονται και λύσεις για τα προβλήματα που καθυστερούν την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το νομοσχέδιο αυτό παρέχει όλες αυτές τις λύσεις.

Η απάντηση είναι ότι δυστυχώς, όχι. Είναι τόσο κακογραμμένο που τα δύο πρώτα εδάφια της παραγράφου 2Δ του άρθρου 18 επαναλαμβάνονται, ενδεικτικό παράδειγμα το οποίο σας επισημαίνει και η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και καταδεικνύει το επίπεδο προχειρότητάς σας.

Η έρευνα και η τεχνολογία χρειάζονται σχεδιασμό και δέσμευση στην υλοποίηση. Αυτά, βέβαια, δεν γίνονται με μηδενικά κονδύλια. Πρόσφατα έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με στοιχεία του 2011, κατατάσσουν την Ελλάδα στην 24η θέση μεταξύ είκοσι επτά κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον δείκτη «Ένταση Έρευνας και Ανάπτυξης». Το 2012 δεν καταφέρατε τίποτα σπουδαιότερο, αφού η χώρα εξακολουθούσε να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των είκοσι επτά χωρών.

Τα κόμματα της Συγκυβέρνησης δεν δίνουν χρήματα για την έρευνα. Δίνουν μόνο στους εργολάβους εθνικών οδών, όταν αργούν οι Υπουργοί να υπογράψουν συμβάσεις και καταπέφτουν ρήτρες. Δίνουν σε καναλάρχες δάνεια, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις τους παρουσιάζονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Διαγράφουν βεβαιωμένα πρόστιμα σε επιχειρηματίες. Μειώνουν τους φόρους ολιγαρχών, που διενεργούν τριγωνικές συναλλαγές με off shore εταιρείες. Δίνουν σε ύποπτες ΜΚΟ, οι οποίες δεν παράγουν κανένα επιστημονικό έργο και ύστερα αλλάζουν για μερικούς μήνες τον ποινικό κώδικα, προκειμένου να θέσουν τις υποθέσεις δίωξης στο αρχείο.

Βέβαια, εδώ θα πρέπει να σας πούμε -μια και μιλήσαμε για ΜΚΟ- συγχαρητήρια για τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Παπαμιμίκο, ο οποίος για να στηρίξει τον κ. Φορτσάκη μας είπε ότι θα πρέπει να φτιάξουμε και αστυνομία πανεπιστημίων. Αυτό μου δίνει μια καλή ευκαιρία να σας κάνω μια πρόταση να δημιουργήσουμε μία αστυνομία για ΜΚΟ σε αυτήν τη χώρα, για να δούμε πού πήγαν τα κονδύλια, του κρατικού κορβανά.

Με το παρόν λοιπόν νομοσχέδιο όχι μόνο ρέπετε προς το φασισμό και την αποδόμηση της δημοκρατίας, αλλά έρχεστε και εκχωρείτε και νέες δυνατότητες σε ΜΚΟ να λυμαίνονται κρατικό χρήμα.

Συγκεκριμένα, σε σχετικό υπόμνημα που έχει καταθέσει ο Σύλλογος Ερευνητών του Δημόκριτου διαβάζουμε ότι σχεδιάζετε τη δημιουργία νέων ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων ειδικού σκοπού και συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα, αλλά και τη δυνατότητα ίδρυσης πάσης φύσεως ιδιωτικών ερευνητικών οργανισμών, ΜΚΟ ή εταιρειών που θα διέπονται από τις διατάξεις του νέου νόμου και δεν θα έχουν υποχρεωτικά ως κύριο σκοπό τους την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα. Ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα δίνεται η δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Οι παραπάνω φορείς προβλέπεται να εντάσσονται στο εθνικό μητρώο ερευνητικών οργανισμών με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας και να λειτουργούν αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αποκλειστικό στόχο το οικονομικό κέρδος, όχι βέβαια αυτό που είναι το δημόσιο συμφέρον.

Οι φορείς αυτοί θα διενεργούν στο εξής έρευνα με δημόσια χρηματοδότηση, χωρίς κανείς να τους αξιολογεί και να αποτιμά το έργο τους, σε αντίθεση με το δημόσιο εθνικό ερευνητικό ιστό των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία έρευνας και Τεχνολογίας και που αξιολογούνται περιοδικά από διεθνείς επιτροπές εδώ και μία εικοσαετία.

Δεν μπορείτε να φέρετε ένα σωστό νομοσχέδιο για την έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ανικανότητά σας έρχεται περαιτέρω και δημιουργεί και ανασφάλεια στους ερευνητές της χώρας.

Τα ερευνητικά κέντρα, όπως είναι ο Δημόκριτος, αναφέρονταν ρητά από τον προηγούμενο νόμο. Εάν ψηφιστεί το παρόν νομοθέτημα δεν θα υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη παράθεση των ερευνητικών κέντρων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας να μπορεί να καταργήσει, για παράδειγμα, τον Δημόκριτο, να συγχωνεύσει το Αστεροσκοπείο και να δρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου για τόσο σοβαρά και τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Ύστερα μας λέτε ότι ο σκοπός σας είναι η προαγωγή της έρευνας.

Η έρευνα, όμως, δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά βασιζόμενη σε ιδιώτες. Η βασική έρευνα οφείλεται να διεξάγεται από το κράτος, γιατί απλούστατα οι ιδιώτες ενδιαφέρονται για ερευνητικά προγράμματα χαμηλού κόστους με σύντομη διάρκεια και άμεσα αποτελέσματα. Είναι λογικό, γιατί θέλουν να αποκτήσουν γρήγορα κέρδος από τα χρήματα τα οποία επενδύουν.

Αντίθετα, το κράτος, έχοντας μια στρατηγική μεγιστοποίησης του αποτελέσματος για την κοινωνία, οφείλει να αναζητά τομείς που ωφελούν όλους τους πολίτες, χωρίς βέβαια να ενδιαφέρεται άμεσα για τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και χωρίς να αποτιμά σε χρηματικά ποσά τα αποτελέσματα της έρευνας.

Το κράτος οφείλει να διατηρεί ένα βασικό επίπεδο έρευνας όταν οι ιδιώτες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επενδύσουν και να παρέχει τη δυνατότητα διασύνδεσης ερευνητικών αλλά και πανεπιστημιακών κέντρων με την αγορά και –προσέξτε- να παρέχει τη δυνατότητα, όχι να εξαρτά την ύπαρξη των πανεπιστημίων από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Άρα, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Οι ρόλοι κράτους και ιδιώτη στην έρευνα είναι διακριτοί και δεν υποκαθίστανται.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να κρύβεστε πίσω από νεοφιλελεύθερες εξυπνάδες, γιατί προσβάλλετε το ανθρώπινο δυναμικό των ελληνικών ερευνητικών κέντρων τα οποία είναι σαφέστατο ότι θέλετε να κλείσετε για να παρέχετε νούμερα απολυμένων στην τρόικα.

Οι Έλληνες βέβαια διαπρέπουν στο εξωτερικό στον τομέα της έρευνας. Για παράδειγμα αναφέρω τη Φωτεινή Αγραφιώτη από το νομό Κοζάνης η οποία σπούδασε στο Πολυτεχνείο Κρήτης και συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Εκεί κατασκεύασε ένα λογισμικό που μπορεί να καταγράφει μέχρι και το συναίσθημα που αλλάζει από τους χτύπους της καρδιάς, την αναπνοή, την πίεση και ό,τι έχει σχέση με την κλινική εικόνα του χρήστη και να φέρνει νέα δεδομένα στην ασφάλεια, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στην τηλεϊατρική και σ’ όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτή, λοιπόν, την κοπέλα την αξιοποιούν στον Καναδά.

Εδώ βέβαια έχετε διαλύσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας γιατί έχετε αποδομήσει και κλείσει τα αμυντικά συστήματα της χώρας και βέβαια αποδομείτε και κλείνετε τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Έτσι, λοιπόν, ποια θα ήταν η τύχη της συγκεκριμένης ερευνήτριας στην Ελλάδα της μνημονιακής δανειακής σύμβασης, καθώς η κοπέλα αυτή δεν είναι γόνος γνωστής οικογένειας για να διορίζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με χιλιάδες ευρώ μισθό το χρόνο, ούτε βέβαια ήταν ή είναι αφισοκολλητής των κομμάτων σας;

Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά δυνατά μυαλά. Διαθέτει, όμως, και καταξιωμένα πανεπιστήμια, παρ’ όλο που εσείς τα έχετε αποδομήσει και αυτά.

Διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα: «Στην κορυφή της Ευρώπης το Τμήμα Φυσικής Κρήτης. Πανευρωπαϊκή πρωτιά πέτυχε το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε αξιολόγηση multirank που έγινε ανάμεσα σε 143 τμήματα φυσικής με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η διάκριση του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ως το κορυφαίο στην Ευρώπη επιτεύχθηκε για την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα του ερευνητικού του έργου, για την παγκόσμια απήχησή του, τις διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες και το ύψος της ανταγωνιστικής χρηματοδότησης από διεθνείς οργανισμούς.

Εμείς, όμως, δεν διαθέτουμε κυβερνήσεις ικανές να απαγκιστρωθούν από το παλαιοκομματικό κατεστημένο της διαπλοκής και της υπόγειας συναλλαγής που θα έλθουν να υποστηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους για να τους αξιοποιήσουμε αύριο ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Θυμόμαστε βέβαια όλοι το σχέδιο «Αθηνά» για τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με το οποίο αναθέτατε την εκπόνηση σχεδίου αξιολόγησης και αναδόμησης των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων σε θυγατρικές ιδιωτικών ΙΕΚ. Γιατί; Για να διατηρηθεί ένας κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα δημόσια ιδρύματα. Αυτοί οι ιδιώτες είναι τώρα που θα χρηματοδοτήσουν την έρευνα.

Θα πρέπει βέβαια να αστειεύεστε αν το πιστεύετε αυτό. Με τέτοια μέτρα, ούτε έρευνα παράγεται, ούτε τίθενται οι βάσεις της ανάπτυξης. Με τη δική σας οπτική και με νομοσχέδια σαν κι αυτό, το μόνο που καταφέρνετε είναι η εξαγωγή εξειδικευμένου προσωπικού στο εξωτερικό.

Δεκαέξι χιλιάδες ιατρούς και νοσηλευτές ζητούν οι Φιλανδοί με υψηλούς μισθούς. Φυσικά τους συμφέρει, γιατί το κόστος εκπαίδευσης των ιατρών αυτών το έχουν πληρώσει οι Έλληνες φορολογούμενοι και αν δεν κάνω λάθος το κόστος κάθε φοιτητή είναι 100.000 ευρώ για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ιατρική σχολή.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η ελληνική Κυβέρνηση υποχρεώνει το προσωπικό των νοσοκομείων σε εξαντλητικές υπερωρίες, πληρώνει διοικητές νοσοκομείου χωρίς να καλύπτει τις ιατρικές θέσεις και περνάει νόμους που καταργούν στην πράξη τη δημόσια υγεία. Ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει ακόμη την αξονική αγγειογραφία των ασθενών. Μπορεί να το συμπεριλάβετε στο μέλλον, αλλά στο μεταξύ θα έχουν πεθάνει κάποιοι που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλεια ή χρήματα.

Δεν είστε ικανοί να παρέχετε τα στοιχειώδη στους Έλληνες πολίτες, γι’ αυτό και αναφέρθηκα σε αυτό το παράδειγμα. Και έρχεστε και διατυμπανίζετε ότι θα αναβαθμίσετε την έρευνα και δεν μας λέτε με ποιον τρόπο. Δεν εκμεταλλεύεστε καν τα τριτοβάθμια ιδρύματα που έχουν ειδικευμένες γνώσεις σε ζωτικούς τομείς της ελληνική οικονομίας, όπως για παράδειγμα, κύριε Υπουργέ, το ΤΕΙ Καβάλας το οποίο διαθέτει ειδικό τμήμα για μηχανικούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σας ρωτώ: Μια που φέρατε και τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες, το αξιοποιήσατε; Ανατρέξατε στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό για να αναζητήσετε προτάσεις αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας; Προφανώς όχι, γιατί είχατε προσλάβει δικά σας παιδιά σαν συμβούλους και τους παρείχατε ταξίδια, αντί να αξιοποιείτε τους πόρους ως πραγματική επένδυση για τη χώρα.

Το υπόμνημα των ερευνητών του Δημόκριτου είναι ξεκάθαρο. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είναι έκδηλο πλέον σε όλη την ερευνητική μας κοινότητα ότι ο σκοπός που εξυπηρετείται από το νομοσχέδιο είναι η διάλυση των διεθνών, καταξιωμένων και ήδη συστηματικά αξιολογούμενων δημόσιων ερευνητικών κέντρων και η παραχώρηση των εθνικών υποδομών τους σε οποιασδήποτε μορφής εταιρείες ή οργανισμούς που θα έχουν τους σκοπούς τους και μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, την έρευνα και που θα μπορούν να διαχειριστούν τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ χωρίς έλεγχο, αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία.»

Δυστυχώς, η έρευνα και η καινοτομία από εθνική προτεραιότητα της χώρας, όπως θα έπρεπε να είναι, έγιναν -αίφνης το Μάιο του 2014 με πρωτοβουλία Ελλήνων πολιτικών- μνημονιακή υποχρέωση.

Για όλους, λοιπόν, αυτούς του λόγους που σας ανέφερα καταψηφίζω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Θα πρέπει να σας πω ότι στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, οι αποφάσεις του καθενός μας δεσμεύουν αποκλειστικά τους ίδιους και την πολιτική συνείδηση του καθενός μας. Δεν μπορώ, λοιπόν, να συναινέσω στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο θεωρώ ότι αποτελεί νομοσχέδιο αποδόμησης της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας της Ελλάδος.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.

…………………………………………………………………………….

Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 23.41΄ λύεται η συνεδρίαση για αύριο ημέρα Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 10.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος νομοθετική εργασία:

α) Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις».

β) Συζήτηση και λήψη απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας των Βουλευτών κ.κ. Παύλου Βογιατζή και Ιωάννη Μιχελάκη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια