Τέλος στο κίνημα χωρίς μεσάζοντες και στο υπαίθριο εμπόριο των νέω αγροτών, προς όφελος των σούπερμάρκετ





Δύο ταχυτήτων αγρότες-παραγωγούς δημιουργεί η κυβέρνηση μέσω του νέου νόμου για τις λαϊκές αγορές καταστέλλοντας το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο σε όφελος των μεσαζόντων των πολυεθνικών και των σούπερμαρκετ. Πριν την ψήφιση του νόμου 4624/2014 οι παραγωγοί έπαιρναν άδεια από την Περιφέρεια και μπορούσαν να πουλήσουν ελεύθερα τα προϊόντα τους σε όλη την επικράτεια, το ίδιο και οι νέοι αγρότες μπορούσαν να ασκήσουν ελεύθερα το πλανόδιο εμπόριο. Με το νέο νόμο στο οποίο περιλαμβάνονται οι νέες ρυθμίσεις για το υπαίθριο εμπόριο, όσοι είχαν άδεια θα μπορούν >>>
να την ανανεώσουν (εφόσον συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα του αγρότη) μέχρι να συνταξιοδοτηθούν, νέες άδειες δεν θα δίνονται στους νέους αγρότες οι οποίοι θα επιτρέπεται να πουλήσουν τα προϊόντα τους είτε στο χωράφι είτε σε παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις, θρησκευτικές εορτές (εφόσον πάρουν άδεια από τον Δήμο) διαφορετικά θα πρέπει να απευθύνονται στους μεσάζοντες δηλαδή στους εμπόρους.

Επιπλέον τίθενται χωρικοί περιορισμοί καθώς σύμφωνα με τον νέο νόμο απαγορεύεται το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο (εκεί εντάσσονται και οι αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες») σε δήμους άνω των 3.000 κατοίκων.
Αντί δηλαδή στην χειρότερη περίοδο της κρίσης που βιώνει η χώρα μας να ενισχυθούν οι αγορές χωρίς μεσάζοντες που παρείχαν φτηνά και καλής ποιότητας προϊόντα, η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στο κίνημα χωρίς μεσάζοντες, ένα κίνημα που δημιουργήθηκε ακριβώς λόγω της κρίσης από αγρότες, παραγωγούς και καταναλωτές οι οποίοι απαντώντας σε μια ανάγκη πήγαν κόντρα στα συμφέροντα των μεγαλοεμπόρων και των πολυεθνικών.

«Η φιλοσοφία μας από την αρχή του κινήματος ήταν να καλούμε έναν παραγωγό ο οποίος μας έλεγε σε ποια τιμή θέλει να διαθέσει απευθείας τα προϊόντα του και εμείς συμφωνούσαμε να είναι η τιμή σε χαμηλά επίπεδα έτσι ώστε όμως και ο παραγωγός να πεί «δόξα τω θεό πήγε καλά φέτος η παραγωγή», δηλαδή να γίνει το αυτονόητο να βγάλει τα έξοδα της παραγωγής του και να έχει και ένα κέρδος για να επιβιώσει» τονίζει ο Η. Τσολακίδης, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Κατερίνης «Ο τόπος μας»
Κάθε παραγωγός που συμμετείχε στο κίνημα χωρίς μεσάζοντες έδινε τα απαραίτητα φορολογικά αποδεικτικά σε πλήρη αντίθεση με τις συκοφαντίες που εξαπέλυσαν το προηγούμενο διάστημα τα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας ότι στις λαϊκές χωρίς μεσάζοντες δεν κόβουν αποδείξεις.
Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι όλα τα προϊόντα που διατίθενται σε λαϊκές αγορές της Βόρειας Ελλάδας χωρίς μεσάζοντες (από την Λάρισα, τον Βόλο, την Κατερίνη, την Θεσσαλία την Κέρκυρα την Λαμία κ.α ) διέθεταν, σύμφωνα με τον κ. Τσολακίδη, τις απαραίτητες πιστοποιήσεις καθώς δείγματα στέλνονταν σε ειδικά εργαστήρια όπου γίνονταν οι σχετικές χημικές αναλύσεις μέχρι και για 150 φυτοφάρμακα.
«Επιπλέον στο σκεπτικό της λειτουργίας των χωρίς μεσάζοντες ήταν η παραγωγή να γίνεται κάτω από σωστές εργασιακές συνθήκες, να στηριχτούν οι ντόπιοι παραγωγοί, το ίδιο το προϊόν και οι ντόπιες ποικιλίες του» αναφέρει ακόμη ο Η.Τσολακίδης προσθέτοντας:
«Στόχος μας ήταν το προϊόν αυτό να φτάνει στον καταναλωτή φτηνό και αυτό αποδείχθηκε από την ίδια την πραγματικότητα καθώς οι τιμές των προϊόντων στις αγορές χωρίς μεσάζοντες ήταν 50% φθηνότερες από τα σούπερμάρκετ»
Να σημειωθεί επίσης ότι οι παραγωγοί πληρώνονταν κατευθείαν από τον καταναλωτή και όχι μέσω επιταγών (οχτάμηνων και πολλές φορές ακάλυπτων) που έδιναν μέχρι τότε οι μεσάζοντες.
Σημαντική ήταν και η πίεση που ασκήθηκε από το κίνημα στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ καθώς από τις πρώτες μέρες της εμφάνισής του η τιμή π.χ. στην πατάτα από 1 ευρώ έπεσε στα 60 λεπτά και στη συνέχεια στα 45 λεπτά το κιλό.
Τραγική ειρωνία αποτελεί ότι από το 2011 όπου το κίνημα χωρίς μεσάζοντες έκανε τα πρώτα του βήματα με τεράστια απήχηση στον κόσμο, το αρμόδιο Υπουργείο υποσχέθηκε να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου θα φιλοξενούνταν οι παραγωγοί που θα ήθελαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, έτσι ώστε ο καταναλωτής να τα βρίσκει πιο εύκολα και να κάνει την σχετική παραγγελία.
Η ιστοσελίδα αυτή μετά από τόσα χρόνια βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή….και μάλλον δεν θα γίνει ποτέ μιας και το Υπουργείο φαίνεται ότι επιθυμεί να στηρίξει…τα μεγάλα σούπερμάρκετ.
Όσον αφορά την στάση των δημοτικών αρχών, σύμφωνα με τον κ. Τσολακίδη πολλοί ήταν οι δήμαρχοι (όπως ο Γ.Πατούλης) που ενώ αρχικά «χρησιμοποίησαν» τα παζάρια αυτού του είδους όταν ξέσπασε το πρόβλημα, στην συνέχεια όταν συνειδητοποίησαν την δυναμική που ανέπτυσσε μέσα από πρωτοβουλίες πολιτών έστειλαν …την αστυνομία.
Εθελοντική ομάδα δράσης Ν. Πιερίας: «Ο τόπος μου»
Η εθελοντική ομάδα δράσης του νομού Πιερίας αποτελεί σημαντικό κομμάτι του κινήματος χωρίς μεσάζοντες.
Όπως μας θυμίζει ο Η. Τσολακίδης η ομάδα αυτή ξεκίνησε την απευθείας διάθεση προϊόντων λίγες μέρες μετά τις πρώτες διανομές πατάτας που έγιναν στην Θεσσαλονίκη το 2011 στον Λευκό Πύργο και από εκείνη την στιγμή μέχρι και σήμερα έχουν γίνει δεκάδες διανομές προϊόντων.
Το κίνημα αυτό εξαπλώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές να δικτυώνονται σε ένα κίνημα πραγματικά «από τα κάτω» δημιουργώντας έναν νέο θεσμό και νέες κοινωνικές σχέσεις.
Στα χρόνια αυτά στην Κατερίνη έγιναν τρεις πανελλαδικές συναντήσεις των ομάδων και των πρωτοβουλιών «χωρίς μεσάζοντες» όπου συμμετείχαν περισσότερες από 36 πρωτοβουλίες και χιλιάδες παραγωγοί.
Πανελλαδική διαμαρτυρία
ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης του κινήματος «χωρίς μεσάζοντες»


Προσθήκη λεζάντας


Κόντρα στο νέο νόμο που ισοπεδώνει τους παραγωγούς ξεκινάει μια πανελλαδική διαμαρτυρία ενάντια στην ύπουλη προσπάθεια κατάργησης του κινήματος «χωρίς μεσάζοντες» με την συλλογή υπογραφών μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη της χώρας στον οποίο σε κάθε περιοχή όπου δραστηριοποιείται το κίνημα αναφέρονται εκτός από τους λόγους της διαμαρτυρίας και οι τοπικοί βουλευτές και ιθύνοντες που υπέγραψαν τον νόμο αυτού.
«Το κίνημα «Χωρίς μεσάζοντες» ανακούφισε χιλιάδες οικονομικά αδύναμους πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα και ανέδειξε διεθνώς το τεράστιο πρόβλημα της αισχροκέρδειας. Η κυβέρνηση, αντί να πατάξει τους μεσάζοντες και να περιορίσει τα κέρδη τους, ανέλαβε την εξόντωση των λαϊκών αγορών και των κινημάτων, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών»
«Σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, διότι μέσα απ” αυτό εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των μικρών παραγωγών αλλά και των επαγγελματιών, δίνοντας ταυτόχρονα στον καταναλωτή τη δυνατότητα προμήθειας ντόπιων, ποιοτικών και φθηνών προϊόντων.
Επιλέξτε μία από τις παραπάνω πόλεις και στηρίξτε επώνυμα την πανελλαδική διαμαρτυρία ενάντια στην ύπουλη προσπάθεια κατάργησης του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες»» αναφέρεται στο κάλεσμα τις διαμαρτυρίας το οποίο μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο (http://www.ecss2006.com/TOPOS/Questions/201401_XM/Q0.asp).
ΣΥΡΙΖΑ: Καταργούν στην πράξη το υπαίθριο εμπόριο
Η κυβέρνηση οδηγεί στην παρανομία ή στους μεσάζοντες τους αγρότες καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νόμο για το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο.
Οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κοδέλας Δημήτρης, Αποστόλου Ευάγγελος, Καλογερή Αγνή, Καραγγιανίδης Χρήστος, Αμμανατίδου –Πασχαλίδου Ευαγγελία, Γεωργοπούλου-Σαλτάρτη Έφη, Αλεξόπουλος Απόστολος και Πετράκος Θανάσης) έφεραν το θέμα στην βουλή με ερώτησή τους στην οποία επισημαίνουν ότι «με βάση τις προϋπάρχουσες διατάξεις, χιλιάδες αγρότες διακινούσαν μέχρι σήμερα απευθείας και με νόμιμο τρόπο, τα προϊόντα τους, είτε στις μεγάλες πόλεις των νομών τους είτε σε άλλους νομούς, είτε στα νησιά της χώρας μας»
Η δυνατότητα αυτή καταργείται σύμφωνα με τους βουλευτές με τις διατάξεις του νέου νόμου.
Οι βουλευτές ζητούν την αναίρεση των περιορισμών αυτών έτσι ώστε να επανέλθει η συγκεκριμένα δυνατότητα απευθείας διάθεσης των προϊόντων που αποτελεί, όπως τονίζουν «ζωτική ανάγκη για χιλιάδες παραγωγούς με παράλληλα οφέλη για τους καταναλωτές». Σταυρούλα Πουλημένη (alterthess)
hellasforce.com
http://lithosfotos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_428.html

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Από το 2010 μέχρι σήμερα με τη γλώσσα της αλήθειας
    Γράφει ο Ν Βράχος
    Ζήσαμε όλοι μας , στον πυρετό της υπονόμευσης , της υποκρισίας, της άθλιας προδοσίας. Ζήσαμε στη σκιά της πολιτικής προστυχιάς και στην υπονόμευση κάθε ελπίδας, που προσπαθεί να ριζώσει στην καρδιά πολλών απελπισμένων, που με χίλια ψέματα τους ‘’έσουραν’’ στο δρόμο του ψεύτικου παραδείσου της χαμένης ελπίδας.
    Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ακόμη, ότι η πολιτική κλίκα της αντιπολίτευσης, με ηγέτες τον Σαμαρά και τον Τσίπρα , ενισχυόμενοι από την ψευτοδημοκρατική επίφαση του εσωτερικού’’ σκότους’’, θα οδηγούσαν την Ελλάδα στο γκρεμό και πιθανόν στο χάος. Ήθελαν όλοι ‘’ να διώξουν τον Γιώργο’’. Βέβαια λογικό είναι για μερικούς αφού ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝ τι τους έλεγε ο Γιώργος, και άλλοι αφού δεν είχαν ούτε διαβάσει τα κείμενα.
    Κι όμως η προδοσία μπορούσε να αποφευχθεί, αν η ιδιοτέλεια δεν επικρατούσε και σήμερα να είμαστε σε πολύ καλλίτερη κατάσταση. Όμως η ιδιοτέλεια και η πατριδοκαπηλία υπερίσχυσαν και διέλυσαν κυριολεκτικά την πατρίδα μας και παρέσυραν και το Πασοκ, που τους έσωσε, στην καταστροφή..
    Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου μας είπε την αλήθεια.
    Και το αποτέλεσμα της εφαρμογής των νέων, δύσκολων, αλλά και ελπιδοφόρων μέτρων με μείωση του ελλείμματος κατά 5% του ΑΕΠ το 2010, απέδειξε ότι τα μέτρα ήταν βιώσιμα, υποφερτά και ελπιδοφόρα.
    Η Ελλάδα το 2010 αποδεικνύει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ότι είχε μπει σε πορεία μείωσης των ελλειμμάτων της. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε το 2010 κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ – από το 15,4% στο 9,4% – και το πρωτογενές έλλειμμα κατά 6,5 μονάδες του ΑΕΠ – από το 10,1% στο 3,7% του ΑΕΠ. Το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών έχει αρχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βαθμό που φιλοδοξεί να διασφαλίσει βιώσιμα δημόσια οικονομικά, επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2012 και τη διαμόρφωση μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής στην οικονομία.
    Η Ελλάδα μπορούσε, δύσκολα μέν, χωρίς ανθρώπινες θυσίες, αλλά λογικά με διαφάνεια και αποφασιστικότητα, να ΓΙΝΕΙ μια χώρα ελεύθερη, ανεξάρτητη που να αποφασίζει Η ΙΔΙΑ !!! για τις τύχες των Ελλήνων. Όμως οι τοκογλύφοι αντέδρασαν. Οι νταβατζήδες αγρίεψαν και ο λαός μας παραπληροφορήθηκε ''θέλοντας και ΜΗ''!!! Η πολιτική κλίκα της εποχής εποχούμενη των Μεργκελικών συστημάτων και οδηγούμενη από ακόρεστη κενοδοξία, αποφάσισαν! πως η δική τους πολιτική επιβίωση , ήταν και η υπέρτατη προσωπική τους επιδίωξη. Δεν σκέφτηκαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, αλλά την πολυθρόνα της εξουσίας.
    Σήμερα, μετά την παραίτηση τότε του Παπανδρέου,
    αποδεικνύεται το μέγεθος της πολιτικής ΑΠΑΤΗΣ των απογόνων του βρώμικου 89. Χωρίς δισταγμούς και ενδοιασμούς , χωρίς τύψεις και εθνική ταυτότητα, οι μέχρι πρότινος πολιτικοί απόκληροι, ανέλαβαν να διαλύσουν την πατρίδα τους, με δύο σκοπούς. Πρώτον να ρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου και δεύτερον να διαλύσουν την οικονομία της Ελλάδας, ώστε οι τοκογλύφοι εντολείς τους, να την αποκτήσουν ‘’αντί πινακίου ..φακής’’!
    Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου θυσιάστηκε, βρίστηκε, προπηλακίστηκε, συκοφαντήθηκε και ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ για τη σωτηρία της πατρίδας μας. Σήμερα ο λαός μας σιγά-σιγά ξαναγυρίζει και κοιτά με ευγνωμοσύνη ,αυτόν που στάθηκε δίπλα του και αγωνίστηκε με όλα τα θεριά.
    Αυτόν που δεν έβρισε, αυτόν που δεν συκοφάντησε, αυτόν που δεν κατέβηκε στο λάκκο της πολιτικής λάσπης. Ήξερε, όπως ξέρουμε όλοι μας, ότι η πατρίδα μας έχει ανάγκη όλους. Μόνο όλοι μαζί αδελφωμένοι μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Όταν κάποιοι ‘’αόρατοι’’ (;)μας βάζουν να σκοτωθούμε μεταξύ μας, γιατί άραγε το κάνουν;
    Γιατί αυτοί ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ! θέλουν να μας εκμεταλλεύονται και να μας κλέβουν και το αίμα μας.
    Το Πασόκ μας, πιστό σε αρχές και παραδόσεις, είναι υπέρ της ισότητας, της ευνομίας , του κράτους ΔΙΚΑΙΟΥ ! Κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου! Όλοι είμαστε εντός του νόμου με ισοτιμία, ευνομία και ισονομία.
    Το κράτος έχει όργανα που φροντίζουν, για την εύρυθμη λειτουργία του. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή