FT: ΤΟ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ Ζ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ




Γιατί η Μέρκελ αρνήθηκε να το παραλάβει – Ποιοι ήταν οι συντάκτες του σχεδίου – Ποιος ο ρόλος του Μπαρόζο


Το σχέδιο Ζ για το πώς θα αντιμετωπιζόταν από την Ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, άρχισε να καταρτίζεται από τον Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Peter Spiegel των FT.

Ήταν τόσο μυστικό που ποτέ δεν γράφτηκε επίσημο έγγραφο και δεν εστάλη email σχετικά με αυτό. Ήταν υπό την ευθύνη 4 ανδρών, των Jorg Asmussen της ΕΚΤ, του Marco Buti της Κομισιόν, του Thomas Wieser του Euroworking Group και του Paul Thomsen του ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν σε επίσημο γεύμα δύο εβδομάδες πριν τις ελληνικές εκλογές του 2012, η κ. Merkel ρώτησε τον κ. Barroso εάν υπήρχε σχέδιο για το τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα απέρριπτε τους όρους διάσωσης και συνέβαινε το Grexit. Όταν ο Barroso διαβεβαίωσε ότι υπήρχε σχέδιο και προσφέρθηκε να της το δείξει εκείνη το αρνήθηκε διότι εάν το έπαιρνε στα χέρια της θα ήταν υποχρεωμένη να το δώσει στη γερμανική Βουλή, εφόσον το ζητούσε.

Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο είχε λεπτομερώς τις κινήσεις για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό σύστημα από το μηδέν.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνέταξαν ένα 20-σέλιδο σχέδιο δράσης. Με βάση την εμπειρία τους σε τραπεζικές και νομισματικές κρίσεις, το πρόγραμμα του ΔΝΤ περιελάμβανε τόσο δραστικά μέτρα όπως το κλείσιμο όλων των ΑΤΜ αλλά και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για την πρόληψη της μαζικής φυγής κεφαλαίων.

Στην ΕΚΤ, αξιωματούχοι μελέτησαν το παράδειγμα της Αργεντινής με την έκδοση σημειωμάτων οφειλής (IOUs) κατά τη διάρκεια του 2001, δεδομένου ότι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν θα ήταν πλέον νόμιμα.

Μεταξύ των επιλογών ήταν η έκδοση ελληνικών IOUs που θα είχαν περίπου τη μισή αξία του ευρώ.

Η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι συνδεδεμένη με ένα δίκτυο που ονομάζεται Target 2, ένα γιγαντιαίο ιδιόκτητο υπολογιστικό σύστημα που διαχειρίζεται η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Μόλις η Ελλάδα έβγαινε από το Target 2, δεν θα υπήρχε τρόπος να εκκαθαριστούν οι συναλλαγές. Το όλο σύστημα θα πρέπει να ανακατασκευαστεί.

Παρόμοιες διαβουλεύσεις γίνονταν και στις Βρυξέλλες. Πολλές είχαν να κάνουν με τη νομοθεσία της ΕΕ: πώς θα μπορούσε μία τέτοια οικονομία να παραμένει μέλος της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, που απαιτεί μια ελεύθερη ροή των αγαθών; Ποιες θα ήταν οι νομικές αρχές που θα έλεγχαν την κίνηση κεφαλαίων;

Το μεγαλύτερο μέρος όσων εργάστηκαν για το σχέδιο Ζ, ήθελε να αποδείξει σε εκείνους που στήριζαν το Grexit ότι η δουλειά ήταν Τιτάνια, και δεν θα μπορούσε θεωρητικά να εφαρμοστεί όταν διαπιστωνόταν πόσο δύσκολη ήταν. Όμως, το καλοκαίρι του 2012, οι Έλληνες ψηφοφόροι παραλίγο να προκαλέσουν την εφαρμογή του.


Πώς σώθηκε το ευρώ Κάθε μέρα από την αρχή της κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα, ο Γιώργος Προβόπουλος, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, συγκαλούσε μια μικρή "ομάδα έκτακτης ανάγκης" στο γραφείο του, στις 6μμ, για να επανεξετάσει την υγεία των κρατικών τραπεζών. Αυτό που άκουσε στις 15 Ιουνίου του 2012 ήταν αρκετό για να τον κάνει να χλωμιάσει.

Ήταν η Παρασκευή πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές - η δεύτερη εθνική ψηφοφορία - και η χώρα διακατέχονταν από πανικό. Την ημέρα εκείνη, οι Έλληνες απέσυραν περισσότερα από € 3 δισ. από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ή περίπου το 1,5% του συνόλου της οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούσε τα τελευταία 3 χρόνια τον κόσμο να μεταφέρει χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στα στρώματά τους, αλλά ποτέ σε τόσο μεγάλο βαθμό.

"Μέσα σε λίγες ημέρες, θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει μία πλήρως ανεπτυγμένη τραπεζική κρίση," είπε ο κ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του. Με τέτοιο ρυθμό, η Ελλάδα θα ξέμενε από χαρτονομίσματα σε μια ημέρα ή δύο.

Τότε, υπό τον κ. Προβόπουλο, η κεντρική τράπεζα κατάφερε να μεταφέρει έξτρα ευρώ από άλλα μέρη της ΕΕ για να εξασφαλίσει ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί ακόμα και σε μεγάλες εκροές κεφαλαίων.

Ήταν πολύ σημαντικό οι καταθέτες ακόμη και την επόμενη ημέρα να μπορούσαν να προχωρήσουν στην ανάληψη που επιθυμούσαν. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, θα είχε προκληθεί πανικός. Για το λόγο αυτό λίγο πριν τις εκλογές η Ελλάδα άντλησε το υπέρογκο ποσό των 28,5 δισ. ευρώ.

Εν αγνοία όμως του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου, μια μικρή ομάδα αξιωματούχων από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εργάζονταν κρυφά επι μήνες για την προετοιμασία κατάρρευσης των τραπεζών στην Ελλάδα. Το μυστικό σχέδιο τους, γνωστό ως «Σχέδιο Ζ», ήταν ένα λεπτομερές σενάριο για το πώς θα έφτιαχναν από την αρχή την οικονομική και χρηματοπιστωτική υποδομή στην Ελλάδα αν έφευγε από το ευρώ.

H έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να συμβεί από δύο πράγματα. Πρώτον λόγω των τραπεζών που δεν θα μπορούσαν πλέον να λάβουν χρηματοδότηση με εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν θα γίνονταν αποδεκτά αν η Ελλάδα πτώχευε. Ο λόγος της πτώχευσης θα οφειλόταν στη διακοπή χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος στήριξης.

Η δεύτερη αιτία θα οφειλόταν σε μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες.


Η ανησυχία του Λουκά Παπαδήμου Σύμφωνα με τους FT, ο Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι οι δημοσκοπήσεις τον είχαν ανησυχήσει τόσο πολύ για το αποτέλεσμα, που το βράδυ των εκλογών παρέμεινε μέχρι αργά στο γραφείο του για να προετοιμαστεί σε ενδεχόμενο σοκ της αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, οι ελληνικές αρχές εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο αν δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Παράλληλα όμως ανησυχούσαν για το ότι μια νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας, θα απέρριπτε τη συμφωνία διάσωσης, με αποτέλεσμα οι αρχές της ΕΕ να "τραβούσαν την πρίζα".

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, οι επτά ευρωπαίοι ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Los Cabos συμφώνησαν στο εξής: θα στήριζαν την Ελλάδα μόνο αν τηρούσε τις συνθήκες του υφιστάμενου σχεδίου διάσωσης. Δεν θα υπήρχε επαναδιαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Γερμανίδα Καγκελάριος ταλαντευόταν για αρκετό καιρό ανάμεσα στο Grexit και την απόρριψή του. Στη Γερμανία είχαν διαμορφωθεί δύο απόψεις, του “ντόμινο” και του “ακρωτηριασμού”. Η πρώτη άποψη υποστήριζε ότι εάν η Ελλάδα έφευγε θα υπήρχε ένα ντόμινο που θα οδηγούσε στη διάλυση του ευρώ, ενώ η αντίθετη, την οποία υποστήριζε με σθένος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριζε ότι εάν το “μολυσμένο πόδι” δηλαδή η Ελλάδα ακρωτηριζόταν, τότε το υπόλοιπο σώμα θα μπορούσε να εξυγιανθεί.

Ο κ. Σόιμπλε ενώ ήταν πιο αποφασισμένος για το Grexit ήταν και πιο πρόθυμος να αυξηθεί η συνεισφορά της Γερμανίας στο Ταμείο διάσωσης για να στηριχθούν οι υπόλοιπες χώρες όταν θα είχε φύγει η Ελλάδα.

Οι αναλύσεις του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας μάλιστα υπολόγιζαν ότι το κόστος του Grexit θα ήταν μικρότερο από το να στηρίζεται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα μια χρεοκοπημένη χώρα.

Η κυρία Μέρκελ απέρριψε τελικά το Grexit επειδή οι οικονομικοί της σύμβουλοι δεν μπορούσαν να διατυπώσουν με σαφήνεια πρόβλεψη για το τι θα συνέβαινε σε μια τέτοια περίπτωση και η καγκελάριος δεν ήθελε να λειτουργήσει με βάση την αβεβαιότητα.


Η στροφή Σαμαρά έπεισε την Μέρκελ Συμφωνα με το δημοσίευμα όταν προ των ελληνικών εκλογών ο Μπαρόζο είπε στη Μέρκελ να μην ανησυχεί διότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι τις εκλογές θα τις κέρδιζε ο Σαμαράς, η καγκελάριος του απάντησε ότι πηγή ανησυχίας για εκείνη ήταν ο Σαμαράς, καθώς στην καμπάνια του είχε υποστηρίξει την αλλαγή του προγράμματος.

Προτού καταλήξει η Μέρκελ στην τελική της απόφαση είχαν υπάρξει αρκετές συγκρούσεις μέσα στην καγκελαρία αλλά και αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως γράφει ο Peter Spiegel σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Μπαρόζο, ο οποίος επισκέφθηκε τον Αντώνη Σαμαρά μετά τις εκλογές και το έπεισε ότι δεν έπρεπε να ζητήσει αλλαγή του προγράμματος και να το εφαρμόσει πιστά τουλάχιστον για ένα χρόνο. Μόνο μετά από αυτό θα μπορούσε να θίξει το ζήτημα των αλλαγών.

Ο Σαμαράς πείστηκε τότε και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλαξε χειρόγραφα τη δήλωση την οποία ετοίμαζε λέγοντας ότι θα ξεκινούσε την υλοποίηση των συμφωνηθέντων αμέσως.

Μόνο τότε, γράφουν οι FT η κυρία Μέρκελ, μετά από έξι εβδομάδες σκέψης και προβληματισμού κατέληξε στην απόφαση να απορρίψει το Grexit και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Αθήνα σε ένα ιδιαίτερα συμβολικό ταξίδι, ενώ στο επόμενο eurogroup, συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα λάβει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους εφόσον επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Πηγή: newmoney.gr
http://pasmiellinbarbaros.blogspot.gr/2014/09/ft.html

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Ο Σαμαράς έπαιζε το τελευταίο του χαρτί.

    Η προσωρινή επιτυχία του προγράμματος Παπανδρέου και η συνεχής παρουσία της Ντόρας, τον είχαν αποτρελάνει. Ο εφιάλτης του χθές για τους Έλληνες, ‘’πνιγόταν’’ από τους προσωπικούς του εφιάλτες σήμερα. Έτσι και κάτω από το πρίσμα του κινδύνου, επιστράτευσε τους συναγωνιστές του παρελθόντος, υπέγραψε συμφωνίες με αντιπάλους του Πασόκ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και όλοι μαζί άρχισαν την κατεδάφιση της Ελλάδας μας.
    Ποιος θα ξεχάσει τις ‘’ΡΟΖ’’ ορδές του Τσίπρα, που ξαφνικά από…περίπου 3% τον ‘’σκαρφάλωσαν’’ στο …καμπαναριό της άθλιας αθεϊας τους; Ποιος θα ξεχάσει τη πρόστυχη προπαγάνδα και τα καμένα ερείπια της Αθήνας και της οικονομίας; Ποιος θα ξεχάσει τους ‘’ερυθρούς χμέρ’’ της πλατείας Ομονοίας;
    Έτσι, όλοι μαζί με ένα σύνθημα και μία επιδίωξη. Να πέσει ο Παπανδρέου και «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»…
    Τελικά ο μόνος που αγωνιζόταν και αγωνίζεται μόνο για τους Έλληνες και για την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος, είναι ο Γιώργος Παπανδρέου; Εκείνος που δίνει κουράγιο στο λαό μας, ενώ οι βρώμικες ‘’κάριες’’ της πολιτικής αλητείας βυσσοδομούν αδιάντροπα και πεινασμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ …
    Όταν λές Σαμαράς σήμερα και είσαι και κάποιας ηλικίας, θυμάσαι και ανατριχιάζεις. Θυμάσαι ένα ‘’μαλλιά’’ προκλητικό , άξεστο, με ένα ύφος πληρωμένου τραμπούκου, πουν κοίταζε την κοινωνία με μισό μάτι, αφού τα ΗΘΕΛΕ ΟΛΑ!
    Του ‘’χάρισαν’’ απλόχερα πολλά, όμως εκείνος ήθελε να αρπάξει, ήθελε να γίνει μεγάλος, έστω κι αν ήξερε ότι δεν το άξιζε. Ήξερε, ότι δεν ήξερε τι ζητούσε. Ήθελε να ανέβει χωρίς να θυμάται με τίνος τη σκάλα ανέβηκε.
    Έτσι γρήγορα μπήκε στο …κλιματιστικό του Αβέρωφ και στα ‘’κεφτεδάκια’’ της οικογένειας. Άραγε θα μάθουμε ποτέ ΟΛΗ την αλήθεια;
    Γρήγορα ‘’έμαθε το μάθημά του’’ ώστε σήμερα να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι : σε τι διαφέρει από τον Καμμένο, τον Μιχαλολιάκο, τον Καρατζαφέρη, τον Αβραμόπουλο, τον Στυλιανίδη, τον..Καραμανλή, τη Ντόρα, τον Μητσοτάκη τον Αβέρωφ, την ΕΡΕ, την Χρυσή αυλή , το παρακράτος;
    Απλούστατα, υπάρχουν τα συγκοινωνούντα δοχεία της Λερναίας δεξιάς. Υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή με τον τροφοδότη ‘’σωλήνα’’ της διαπλοκής, της ιστορικής συνέχειας. Η ΕΡΕ ζεί αυτή μας οδηγεί. Είναι όλοι τους οι αιώνιοι προικοθήρες της εξουσίας. Είναι οι αιώνιοι σταυροδότες της αγραμματοσύνης και ‘’μισθοφόροι της κάλπης’’.
    Όταν λες Σαμαράς, σε τι διαφέρει από τον Βενιζέλο ή τον Τσίπρα; Θυμάστε τι έλεγε ο Σαμαράς τότε που ήταν στο…αντάρτικο ; Ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που κάνει τώρα.
    Θυμάστε τι έλεγε ο Τσίπρας του..βουνού , και τι λέει σήμερα που ‘’έγινε αντάρτης των πόλεων’’ και διεκδικεί να μας αποτελειώσει από τον αργό θάνατο καταδικάζοντάς μας σε πρόωρο και επώδυνο;
    Τώρα, το να ασχοληθούμε με τον Πάνο και τους άλλους θα αποτελούσε προσβολή της νοημοσύνης μας….
    Είναι όλοι οι ..πατριώτες με ανταλλάγματα και πολλοί και συναλλάγματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φύγετε,
    γιατί υπάρχει κίνδυνος να φέρετε τον κ. Τσίπρα και τους συν αυτώ, εις το πρωθυπουργικό μέγαρο και «έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης».
    Κύριε Σαμαρά ,υπονόμευσες την Ελληνική κυβέρνηση,
    υπονόμευσες τον Έλληνα πρωθυπουργό, την πιο κρίσιμη εθνική στιγμή.
    *Οδήγησες χιλιάδες κόσμο στην ανεργία και στην αυτοκτονία μόνο και μόνο για να ικανοποιήσεις μία ‘’τρελή’’ προσωπική σου φιλοδοξία;
    *Γνωρίζεις κύριε Σαμαρά ότι ΜΟΝΑΔΙΚΗ προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξης είναι το ήρεμο κλίμα και η σταθερότητα των κυβερνητικών αποφάσεων.
    *Εσείς , διαλύσατε την Ελλάδα, την οικονομία, την Εθνική ομοψυχία, την δημοκρατία και συνθέσατε κυβέρνηση από όλους τους αποτυχημένους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
    Και το σπουδαιότερο από όλα κύριε Σαμαρά είναι ότι ‘’ξεχνάτε’’(;) την επομένη όλα λέγατε και υποσχεθήκατε την προηγουμένη, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο τόσο εντός , όσο και εκτός της Ελλάδας.
    Είναι άραγε εκούσια επιλογή σας, οπότε και το ..συζητάμε, ή , είναι ακούσια, οπότε ‘’το γοργόν και χάριν έχει’’;
    Φύγετε κύριε Σαμαρά,
    είναι ίσως η μοναδική προσφορά σας που θα θυμάται ο λαός μας.
    Φύγετε,
    γιατί υπάρχει κίνδυνος να φέρετε τον κ. Τσίπρα και τους συν αυτώ, εις το πρωθυπουργικό μέγαρο και «έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Σαμαράς είναι αυτός που βλέπουμε,
    που ξέραμε, τον ψηφίσατε και κλαίμε ..!!!
    Τι μπορεί να κάνει ο ‘’καημένος’’ για να ξεχρεώσει τις υποχρεώσεις του; Παντού χρωστάει ‘’χάρες’’, άσε που ανέλαβε να καλύψει το μέλλον των απογόνων όλων των μεγάλων νταβατζήδων και απάτριδων θαλασσοδολοφόνων, που δεν πρόσφεραν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ οι…ελληναράδες της αγραμματοσύνης και της παρανομίας.
    Αυτός σε λίγο θα νιώσει ,όλη εκείνη τη σιχασιά που αισθανόμαστε όλοι για τον ίδιο και τους δορυφόρους του.
    Οι πληρωμένοι φονιάδες τι θα γίνουν κύριε Σαμαρά?
    {[ Με πήραν τηλέφωνο να πάω να σκοτώσω]],
    Λέει, χωρίς ίχνος ‘’επαφής’’ με την ηθική και τις τύψεις ο ηλίθιος..υπερπατριώτης , ο φίλος του ξενοσαβουρογάμη αγρινιώτη ψειριάρη νταβατζή
    Αυτοί θα μας σώσουν, κύριε Σαμαρά????
    Τα ίδια θέλατε να κάνετε και εσείς όταν διαλύατε την Αριστομένους στην Καλαμάτα, και όταν καταθέτατε στεφάνια μίσους, διχόνοιας και αίματος στο Μελιγαλά το 82?
    ΗΜΑΡΤΟΝ !!!
    Μετά, αναρωτιέστε γιατί ο κόσμος στην Ελλάδα ΣΑΣ ΦΤΥΝΕΙ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ;
    Γιατί είσαστε η αιτία που υποφέρει. Εσείς οδηγήσατε τη χώρα στη συμφορά
    Και τώρα έρχεται η ώρα ΤΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΣΑΣ !!!
    Κύριε Σαμαρά, γιατί δεν παραιτείστε???
    Μήπως δεν ξέρετε ΠΩΣ(;)..????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.
    Δεν μπορούσαν να ‘’ξεπουλήσουν’’ και τον ανέτρεψαν
    Η είδηση της ημέρας ή ακριβέστερα της μεταπολίτευσης:
    Ο νόμιμα εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ανατράπηκε το 2011 από ξένο παράγοντα σε συνεργασία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Στα ελληνικά, οι συνεργάτες αυτού του είδους ονομάζονται χαφιέδες. Ως αντάλλαγμα παραχωρήθηκε αντίστοιχα η πρωθυπουργία της χώρας και η προεδρία του ΠΑΣΟΚ...Η χούντα των ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: Οι τίτλοι στα ελληνικά ΜΜΕ θα μπορούσαν να είναι πολλοί, με κυριότερο τον «διορισμό» Παπαδήμου ως πρωθυπουργού από τον Μπαρόζο ή τη συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου για να ανατραπεί ο Παπανδρέου.
    Ο ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΣ ‘’ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ’’ ΜΠΑΡΟΖΟ KAI OI ‘’ALLOI’’
    Ο Γιώργος Παπανδρέου αρνιόταν ΕΠΙΜΟΝΑ να ξεπουλήσει την Ελλάδα, όπως κάνουν σήμερα Σαμαράς και Βενιζέλος, χωρίς κανένα ενδοιασμό χωρίς καμιά ενοχή.
    Όμως αυτό το γεγονός, ανέτρεπε τα Ελληνοβόρα σχέδιά τους, ώστε ντόπιοι και ξένοι νταβατζήδες να βλέπουν καθυστέρηση και κίνδυνο δημοψηφίσματος. Έτσι ανέθεσαν στον ‘’χειροκίνητο’’ εγκέφαλο Μπαρόζο να θέσει σε εφαρμογή, το σχέδιο ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , το οποίο ‘’φαίνεται’’ είχαν αποδεχθεί και προετοιμάσει.. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Το 2011, Σαμαράς , Τσίπρας και λοιποί, ΔΙΕΛΥΣΑΝ την Ελλάδα, ώστε να αποτύχει το σχέδιο Παπανδρέου, που με επιτυχία πρωτοφανή σε ΠΑΓΚΟΜΙΟ επίπεδο το 2010 , οδηγούσε την Ελλάδα στην σωτηρία και την αποκλιμάκωση της οικονομικής χρεοκοπίας που την είχε οδηγήσει η Κυβέρνηση Καραμανλή. Το μήνυμα του ΜΠΑΡΟΖΟ-ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ήταν σαφές και καθοριστικό: ΑΝΑΤΡΟΠΗ Παπανδρέου με κάθε τρόπο. Σαμαράς, Βενιζέλος και Τσίπρας, ανέλαβαν την εκτέλεση του σχεδίου, ο καθένας σύμφωνα με τις επιθυμίες του και τις επιδιώξεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. '' ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ''

    ‘’Scripta manent’’ ή, η αυτοπυρπόληση του Σαμαρά.

    (12. 02.12 απόσπασμα από την ομιλία Σαμαρά στην Καλαμάτα)
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
    Τις μέρες που πέρασαν έγινε για πρώτη φορά διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.
    Ουσιαστική διαπραγμάτευση.
    Δική μας στρατηγική γι’ αυτή τη διαπραγμάτευση ήταν να μη βαθύνει η ύφεση και να μην κλονιστεί άλλο η κοινωνική συνοχή.
    *-- Επικεντρώσαμε την προσοχή μας να αποτρέψουμε την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού. Γιατί; Γιατί είναι, πέραν όλων των άλλων, απίστευτα υφεσιακό όταν ήδη η χώρα ζει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης.
    Μερικοί ανόητοι διαδίδουν ότι αυτό «είχε τελειώσει πριν καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης». Αλλά το κείμενο που μας έστειλαν, μόλις λίγη ώρα πριν, το περιείχε! Δεν ήταν καθόλου «τελειωμένη υπόθεση»…
    Εν πάση περιπτώσει το ματαιώσαμε.
    *-- Το επόμενο θέμα ήταν να αποτρέψουμε να επεκταθεί η μείωση του κατώτατου μισθού στους υπόλοιπους μισθούς. Παρά τα όσα ειπώθηκαν, κι αυτό το αποτρέψαμε. Γιατί κι αυτό θα λειτουργούσε πολύ υφεσιακά
    *-- Ακόμα αποτρέψαμε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Που θυμηθείτε ότι υπήρχε ήδη από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Γιατί θα ισοδυναμούσε με εκτίναξη πολλών φόρων. Υφεσιακό κι αυτό, γιατί θα γονάτιζε τους πάντες. Φανταστείτε μόνο ότι το «χαράτσι» θα ανέβαινε 25%!
    *-- Τέλος, δώσαμε τη μεγάλη μάχη για να προστατέψουμε τις κατώτατες συντάξεις. Δεν διακρίναμε τις επικουρικές από τις κύριες συντάξεις. Δεν διακρίναμε «ευγενή» από άλλα ταμεία!
    Υπερασπιστήκαμε όλες τις συντάξεις που μπήκαν στο στόχαστρο να περικοπούν για πολλοστή φορά. Δεσμευτήκαμε να σώσουμε τις χαμηλότερες και να μειώσουμε αισθητά την επίπτωση στις υπόλοιπες. Το κάναμε.
    Τελικά η μείωση στις συντάξεις δεν θα είναι 600 εκατομμύρια και πλέον. Θα είναι η μισή: 300 εκατομμύρια! Και οι χαμηλές συντάξεις θα παραμείνουν άθικτες αυτή τη φορά.
    Αυτά είναι με δύο λόγια τα κύρια κεφάλαια της διαπραγμάτευσης που έγινε τις προηγούμενες μέρες.
    Ασφαλώς επιβλήθηκαν και πράγματα που δεν μας άρεσαν, δεν τα θέλαμε και ξέρουμε ότι δεν θα ωφελήσουν.
    Όπως επιβλήθηκαν και πράγματα που ακόμα κι αν έχουν λογική, δεν ήταν ώρα να γίνουν τώρα. Γιατί μια κοινωνία δεν μπορεί να διορθώσει όλες τις παλιές αμαρτίες της μαζί.
    Όπως υπάρχουν και ορισμένα σωστά διαρθρωτικά μέτρα, λόγου χάρη η ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και το «φαστ τρακ» στη Δικαιοσύνη, που κακώς άργησαν επί δύο χρόνια.
    Σκεφτείτε, όμως:
    Μας έλεγαν παλαιότερα ότι δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση…
    Περιέργως, είχαν… δίκιο!
    Γιατί οι ίδιοι δεν είχαν κάνει ποτέ διαπραγμάτευση!
    Υπέγραφαν ό,τι τους έφερναν…
    Ξέρω ότι το γεγονός ότι διαπραγματεύθηκαμε τις τελευταίες μέρες ενοχλεί. Αλλά το γεγονός ότι δεν διαπραγματευόταν κανείς τα τελευταία δύο χρόνια, «σκοτώνει»!
    ΣΧΟΛΙΟ: Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι, που έστω ‘’επί πληρωμή’’ υποστηρίζουν τις απόψεις και τις ενέργειες Σαμαρά;
    Είμαστε άραγε, τόσο αθλιάνθρωποι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΘΛΙΟΙ: ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΚΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
    Κοινό στοιχείο η λάσπη, κοινός τόπος η ΧΑΒΟΥΖΑ. Απώτερος στόχος η δια παντός τρόπου , κατάληψη της εξουσίας με την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Τρία χρόνια, αφανείς εταίροι και συναγωνιστές Αντώνης , Βαγγέλης και οι Πάνος, Αλέξης πυρπόλησαν την Ελλάδα, συκοφάντησαν τον Παπανδρέου, λασπολόγησαν ασύστολα, έχοντας και την συμπαράταξη των μαυροφόρων δολοφόνων της νύχτας.
    Έτσι φτάσαμε στο σημείο να ρίξουμε τον Πρωθυπουργό του 43% με αφορμή το δημοψήφισμα, για να αναλάβει ο εφιάλτης συνεχιστής του 1992 με το σημερινό 18%. Προδοσία, αποστασία, αθλιότητα εθνικό ξεπούλημα. Εθνικό ξεφτίλισμα και ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ υποταγή στον ..κάθε ΜΠΑΡΟΖΟ.
    Και αφού συμφώνησαν για τη διαδοχή ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ο Σαμαράς ότι το έλλειμμα ήταν 16% και αυτό παρέδωσε ο Καραμανλής. Μέχρι τότε σιωπούσε και ΕΚΒΙΑΖΕ πρόσωπα και καταστάσεις για την ανατροπή του Παπανδρέου και την ΕΞΩΘΕΝ βοήθεια ώστε μαζί με το Βενιζέλο να υποκαταστήσουν την νομιμότητα και την λαϊκή βούληση μέσω των πρόσφατων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009

    ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΟΥΝ
    Φτάσαμε στο σημείο να ζητάνε οι λασπολόγοι της ντροπής και της αθλιότητας, να ‘’καθίσουν στο σκαμνί’’ τον Πρωθυπουργό που μας έσωσε και δεν χρεοκοπήσαμε.
    Λασπολόγησαν και λασπολογούν ασύστολα οι παράνομοι επιβήτορες της εξουσίας, αφού ‘΄κατάφεραν ’’ να πετύχουν το σκοπό τους.
    Τρία χρόνια, ζύμωσαν και ζυμώθηκαν στη Λάσπη της μαύρης προπαγάνδας, της συκοφαντίας, της παραπληροφόρησης, της συνωμοσίας και άφησαν την σφραγίδα τους σε όλα σχεδόν τα οικονομικά μεγέθη της πατρίδας μας. Μικροί, μεσαίοι, οικογένειες αδύναμες, συνταξιούχοι υπέστησαν τη φθορά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

    ΟΛΟΙ ‘’ΒΟΗΘΗΣΑΝ’’ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
    Σήμερα αποκαλύπτεται ΠΛΗΡΩΣ, ότι ο πόλεμος, η λάσπη, η άρνηση και ο μηδενισμός των πάντων, ήταν εκτέλεση ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ για την ανατροπή του πρωθυπουργού του 43% , ώστε ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΜΠΑΡΟΖΟ και άλλων, να γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης, πρόεδρος του Πασοκ ο Βενιζέλος και αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του Σύριζα με το 3%.
    Έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,
    ακολουθώντας την πάγια τακτική του αριστερού λαϊκισμού που τους καθιέρωσε ως κόμμα διαμαρτυρίας, επιδίδεται σε μία άνευ προηγουμένου επικίνδυνη ρητορική καταγγέλλοντας τους πάντες και τα πάντα. Ταυτόχρονα, κλείνει το μάτι σε οποιαδήποτε αντιδημοκρατική ενέργεια προκαλεί θόρυβο και φαντάζει στα μάτια του λαού ως αντιστασιακή – πατριωτική πράξη. Έτσι αφού πυρπόλησαν καταστήματα και ανθρώπινες ψυχές, αφού ψευδολόγησαν ασύστολα και εκβιαστικά ,σήμερα παρουσιάζονται με πολιτική παρθενορραφή . Σήμερα, οι ψευτοπροστάτες της φτωχολογιάς, έγιναν επιβήτορες και ‘’πατριώτες δημοκράτες’’
    Από τη άλλη ο Πάνος του Τέρενς, ενισχυόμενος από την βουλευτική και οικονομική ασυλία, πιστεύει πώς θα γίνει πολιτικός. Έλπίζει να τον ‘’πάρουν στα σοβαρά’’ και να ξεχάσουν τι πολιτικό φελλός είναι. Ελπίζει και ονειρεύεται να γίνει χαλίφης του Αλέξη σουλτάνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή