Ποιοι επωφελήθηκαν ψηφίζοντας τον νόμο για τον αποχαρακτηρισμό Δασών και Δασικών εκτάσεων ;





Συγγενικά πρόσωπα Βουλευτών, α΄ και β΄ βαθμού, σχεδόν όλου του κομματικού φάσματος “ευεργετήθηκαν” από τις φωτογραφικές διατάξεις του Νομοσχεδίου «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση & Ιδιωτική Πολεοδόμηση – Βιώσιμη Ανάπτυξη – Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας», που ψηφίστηκε στο Β΄ Θερινό τμήμα της Βουλής και ήδη αποτελεί Νόμο του Κράτους.

Σύμφωνα με την ΟΚΕ όμως, εκτός από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που συμμετείχαν στο Β΄ Θερινό τμήμα και υπερψήφισαν το σχετικό νόμο, και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων φέρεται να είχε άμεσο συμφέρον, καθώς με βάση το πόθεν έσχες του, εμφανίζεται να κατέχει ιδιωτικές Δασικές εκτάσεις στη Σητεία Λασηθίου Κρήτης, που ενδεχόμενα εμπίπτουν στις διατάξεις του πιο πάνω νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει 45 (σαράντα πέντε) στρέμματα βοσκοτόπια και 1.585 (χίλια πεντακόσια ογδόντα πέντε) τ. μ. Δάσος, τα οποία, πιθανότατα, να είναι και δασωμένοι αγροί, που ρυθμίζονται με το άρθρο 67, του εν λόγω νόμου.

Διαβάστε την σχετική μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν τα μέλη της ΟΚΕ στις 8 Σεπτεμβρίου 2014:

Κύριε Εισαγγελέα,

στις 5 Αυγούστου 2014, συνέβη ένα μεγάλο περιβαλλοντικό και ηθικό ατόπημα, στην Βουλή των Ελλήνων, σε βάρος του Ελληνικού Δασικού μας πλούτου, με την ψήφιση του Νομοσχεδίου «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση & Ιδιωτική Πολεοδόμηση-Βιώσιμη Ανάπτυξη-Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας», που ψηφίστηκε στο Β΄Θερινό τμήμα της Βουλής και ήδη αποτελεί Νόμο του Κράτους. Οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου Νόμου, αφορούν, έμμεσα, άνω των 200.000 (διακοσίων χιλιάδων), περίπου, στρεμμάτων Δασών και Δασικών εκτάσεων όλης της Χώρας και άμεσα, άνω των 30.000 (τριάντα χιλιάδων), περίπου και έχουν να κάνουν, με εικονικές οροθεσίες Δασών, Δασικών και Αναδασωτέων εκτάσεων, σε καθορισμούς ορίων οικισμών, που φέρονται ότι προϋφίστανται του 1923.

Με τις εν λόγω ρυθμίσεις, ενάντια στο πνεύμα και στις κρίσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταργείται, κατ’ ουσίαν, το τεκμήριο του Δημοσίου, με τρόπο, που το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μπροστά τους, ωχριά, αφού αποχαρακτηρίζονται Δάση και Δασικές εκτάσεις, σε πολύ ευρεία κλίμακα, σε όλη την Επικράτεια. Το Σ.τ.Ε. έχει κρίνει τις συστάσεις, πολλών εξ αυτών των οικισμών, που φέρονται ότι προϋφίστανται του 1923, σαν ανυπόστατες πράξεις, αφού αυτοί έχουν συσταθεί μεταπολεμικά (μετά το 1940), παρ’ όλα αυτά, όμως, αυτοί οικοπεδοποιήθηκαν και οικοπεδοποιούνται ακόμη αλλά έχουν χτιστεί μόνο, ως προς το 1/3, ενώ, με αυτές τις ρυθμίσεις, χαρίζουν στα οργανωμένα συμφέροντα και τα υπόλοιπα 2/3. Στις 4-8-2014 με την υπ’ αριθ. πρωτ. Βουλής 2417 αίτησή μας, προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων του εφιστούσαμε την προσοχή, καθώς οι εν λόγω διατάξεις ήσαν χαριστικές, υπέρ τρίτων και θα έπρεπε να ερωτηθεί το Σώμα, εάν υπήρχαν Βουλευτές είτε αυτοί είτε πρόσωπα του αμέσου περιβάλλοντός τους, που απεκόμιζαν ωφέλη από αυτές και να κληθούν να δηλώσουν, εάν έχουν κώλυμα προς τούτο.

Οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι του Ελληνικού… Κοινοβουλίου είχαν ηθικό κώλυμα και κώλυμα ευπρεπείας να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, αφού μέσω της ψήφισης των συγκεκριμένων διατάξεων επωφελούνται πιθανότατα οι ίδιοι ή συγγενείς τους α΄ και β΄ βαθμού. Η συμπεριφορά αυτή των Ελλήνων Βουλευτών συνιστά κραυγαλαία παραβίαση του Συντάγματος, ως προς την άσκηση της Βουλευτικής τους ιδιότητας και αν και ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν υποχρεωμένος, να καλέσει αυτούς, τους εκλεγμένους εκπροσώπους και να τους απευθύνει το ερώτημα αν είχαν άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από την ψήφιση αυτών των ρυθμίσεων, κάτι τέτοιο όμως δεν το έπραξε, παρ’ ότι του το ζητήσαμε εγγράφως, όπως προαναφέραμε. Επίσης, αγνόησε την παρότρυνσή μας, να ζητηθεί, από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, για θέματα Δημόσιας Περιουσίας, να προβεί σε μια δήλωση προς το Κοινοβουλευτικό Σώμα, ότι, με αυτά που περιλαμβάνονται στις διατάξεις τους, δεν ζημιώνεται το Δημόσιο και η θέση του, σε σχέση με όσα υποστηρίζει, σήμερα, σε δίκες, που τρέχουν με αυτό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, με βάση το πόθεν έσχες του, είχε και αυτός σοβαρό πρόβλημα ηθικoύ κωλύματος και κωλύματος ευπρεπείας, με τον σχετικό Νόμο, όπως αποκαλύπτει η Ιστοσελίδα μας “Ο Ιχνηλάτης” στο κύριο άρθρο της, “εκτός από το κώλυμα που είχε η συντριπτική πλειοψηφία των Βουλευτών, που συμμετείχαν στο Β΄ Θερινό τμήμα της Βουλής και υπερψήφισαν το Νόμο, για τα Δάση. Ο Πρόεδρος της Βουλής εμφανίζεται να κατέχει ιδιωτικές Δασικές εκτάσεις στη Σητεία Λασηθίου Κρήτης, που, ενδεχόμενα, εμπίπτουν στις διατάξεις, του πιο πάνω Νόμου, αφού δηλώνει 45 (σαράντα πέντε) στρέμματα βοσκοτόπια και 1.585 (χίλια πεντακόσια ογδόντα πέντε) τ. μ. Δάσος, τα οποία, πιθανότατα, να είναι δασωμένοι αγροί, που ρυθμίζονται με το άρθρο 67, του εν λόγω Νόμου. Πιθανόν, επίσης, είναι να πρόκειται για καθαρά Δασικές εκτάσεις, για τις οποίες έπρεπε να έχει αναγνώριση του αρμόδιου Υπουργού, πως το Kράτος του αναγνωρίζει ότι είναι δικές του, προκειμένου να τις δηλώνει στο πόθεν έσχες του.

http://ixnilatis.org/perivalon/42-2011-09-23-19-51-56/209-2014-09-09-03-17-31.html

http://justiceforgreece.wordpress.com/2014/09/19/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CF%89%CF%86%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BD%CF%8C/

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Kαταδικασμένος και εκατομμυριούχος δασικός, πραγματογνώμων στο εφετείο!
    Του Βασιλη Nεδου
    Στις 4 Οκτωβρίου 2008 ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε τον Πόρο για τη 24η Σύνοδο των Περιφερειαρχών.
    Οι εργασίες της Συνόδου δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη και μια ομάδα διαμαρτυρόμενων κατοίκων σταμάτησε τον υπουργό, του έδωσε ένα έγγραφο και αφού συνομίλησαν για λίγο, αποχώρησαν.
    Λίγες ημέρες μετά το -κατά τα λοιπά ασήμαντο- επεισόδιο ο δασάρχης Πόρου κ. Δημήτρης Κόκκας, μετατέθηκε αθόρυβα στο Δασαρχείο Αιγάλεω.
    Δεν θα είχε σημασία η μετακίνηση ενός δασικού υπαλλήλου, αν το όνομά του δεν εμφανιζόταν σχεδόν σε κάθε επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων με αρμοδιότητα στο Λεκανοπέδιο.
    Από το 2003, όντας δασάρχης Πόρου, ο κ. Κόκκας έχει συρθεί στα δικαστήρια (τόσο ως κατηγορούμενος, όσο και ως κατήγορος) για μια σειρά υποθέσεων με αντιδίκους κυρίως ντόπιους.
    Στα χρόνια του κ. Κόκκα στην Υδρα και τις Σπέτσες άρχισαν να ξεφυτρώνουν ή να επεκτείνονται πολυτελείς κατοικίες.
    Παρέμβαση επιθεωρητών
    Προηγουμένως βέβαια είχε γίνει ο απαραίτητος χαρακτηρισμός. Το 2007, μετά σειρά καταγγελιών παρενέβη τελικά το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για να διαπιστώσει, μεταξύ άλλων,
    ότι ο κ. Κόκκας παρανόμως είχε παράλληλες προς τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητά του δραστηριότητες (π.χ. εκτροφείο στρουθοκαμήλων). Δήλωσε μάλιστα το 2000, ότι κέρδισε στο Χρηματιστήριο 641 εκατομμύρια δραχμές
    . Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι «ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιούται από κανένα στοιχείο».
    Εκείνη την εποχή ο κ. Κόκκας είχε εξασφαλίσει δάνειο πέντε εκατομμυρίων δολαρίων από βρετανική τράπεζα.
    Ωστόσο, παρά τον θόρυβο γύρω από το όνομά του, ουδείς, ούτε ο ιεραρχικά ανώτερός του περιφερειάρχης Αττικής, ούτε καν οι γραφειοκράτες του Συμβουλίου της Επικρατείας σκέφτηκαν ότι ο κ. Κόκκας δεν μπορεί να λαμβάνει μέρος ως κριτής για τον χαρακτηρισμό ή τον αποχαρακτηρισμό αμφισβητούμενων εκτάσεων.
    Το 2002 μάλιστα το ΣτΕ τον όρισε ως πραγματογνώμονα για την τύχη 206 στρεμμάτων στο Ψυχικό (Τουρκοβούνια).
    Η «Κέκροψ Α.Ε.», διεκδικούσε τότε να επεκτείνει τις λατομικές δραστηριότητές της πέρα από τον ήδη υπάρχοντα χώρο, συναντώντας τότε την αντίδραση του Δήμου Ψυχικού και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
    Ο κ. Κόκκας μετά την αυτοψία του, πρότεινε στο ΣτΕ να δεχθεί την προσφυγή της «Κέκρωψ». Ενδεικτικό για την επιστημονική αρτιότητα της πραγματογνωμοσύνης του κ. Κόκκα, είναι ότι το πέμπτο τμήμα του ΣτΕ υπό την προεδρία του κ. Κώστα Μενουδάκου, απέρριψε την προσφυγή και αποφάσισε (2763/2006) με βάση τα υπόλοιπα στοιχεία που συνέλεξε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
    Ο κ. Κόκκας είχε κρίνει την επίδικη έκταση ως «μη δασική (χορτολιβαδική)» και το ΣτΕ την κήρυξε αναδασωτέα.
    Μέλος επιτροπών
    Μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο κ. Κόκκας καταδικάστηκε από το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον Πόρο.
    Την ίδια περίοδο ξεκίνησε εκ νέου έρευνα με ευθύνη του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Χαράλαμπου Γεωργακόπουλου.
    Προτού προλάβουν να συμπληρωθούν τρεις μήνες και συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου 2008, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Χαράλαμπος Μανιάτης ορίζει τον κ. Κόκκα ως εισηγητή της Α΄ Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων του Εφετείου Αθηνών.
    Ετσι, με δικαστικές εκκρεμότητες ο κ. Κόκκας καλείται μεταξύ άλλων να εισηγηθεί αν τα 40 στρέμματα δασικής έκτασης του παλιού λατομείου Λεβεντάκη αποτελούν όντως δάσος ή χορτολίβαδα.
    Ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Σανιδά. Παράλληλα, τον Δεκέμβριο ο κ. Κόκκας διορίστηκε μέλος της ίδιας επιτροπής για να κρίνει αμφισβητήσεις δασικών εκτάσεων που υπάγονται στα Δασαρχεία Λαυρίου, Πεντέλης και Πάρνηθας.
    Αν λοιπόν ο κ. Κόκκας δεν είναι το «τρομερό παιδί» του δασικού σώματος και υπάρχουν άλλοι δασολόγοι που μπορούν να κάνουν τη δουλειά, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο πώς είναι δυνατόν να βρίσκεται παντού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιουσία 114 εκατομμυρίων ευρώ βρέθηκε να κατέχει ο μέχρι πρότινος Δασάρχης Πόρου Δημήτρης Κόκκας….και μετατέθηκε στο Αιγάλεω!!

    Αναρτήθηκε: Κυριακή 3/1/10 11.40



    Η ιστορία είναι απολύτως ενδεικτική του ...νεοελληνικού μεγαλείου και αξίζει, τον κόπο, να την διαβάσετε μέχρι τέλους…

    Από το 1996 όταν έγινε η πρώτη καταγγελία και μάλιστα από Βουλευτή στην Βουλή των Ελλήνων, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009,οπότε και ολοκληρώθηκε η έρευνα και το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ,άλλα και μέχρι σήμερα πού ο …πάμπτωχος Δημόσιος λειτουργός εξακολουθεί να παραμένει στο Δημόσιο, ως Δασάρχης Αιγάλεω και να καθίζει στο εδώλιο του Πολίτες πού κατήγγειλαν το …θεάρεστο έργο του….

    Διαβάστε και θαυμάστε…

    Ο μέχρι πρότινος Προϊστάμενος Δασαρχείου Πόρου, κ. Δημήτρης Κόκκας όταν του έγινε έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών –Ελεγκτών Δημοσιάς Διοίκησης το έτος 2009 (αριθμός πρωτοκόλλου πορίσματος 11 με ημερομηνία 23/2/ 09), παρουσίασε περιουσιακά στοιχεία ύψους 114 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα χρήματα βρίσκονταν σε 22 διαφορετικούς λογαριασμούς στο όνομα του ιδίου και της γυναίκας του (κοινούς ή ατομικούς).

    Υποστήριξε ότι τα κέρδισε, από πώληση μετοχών, όμως από την έρευνα στην μερίδα που διατηρούσε σε χρηματιστηριακή εταιρεία προέκυψε ότι το κέρδος του είναι… μόνο 14 εκατομμύρια ευρώ.!!

    Πώς κέρδισε ο τότε προϊστάμενος δασαρχείου 100 εκατομμύρια ευρώ;

    Πώς είναι δυνατόν ένας δημόσιος υπάλληλος να μπορεί να βγάλει τόσα χρήματα;

    Τα στοιχεία ήρθαν στο φως μετά από καταγγελία του κ. Μαρίνου Αλεξανδράκη, ο οποίος παλεύει πολλά χρόνια, τώρα, για να βρει το δίκιο του.

    Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Κόκκας το 2002 ακόμα υπάλληλος στο δασαρχείο Πόρου, κατηγόρησε τον κ. Αλεξανδράκη ότι εκχέρσωσε δημόσια και δασική έκταση, την οποία και οικοδόμησε.

    Μια κατηγορία την οποία ο κ. Αλεξανδράκης όχι μόνο δεν δέχτηκε, αλλά και, αποφασισμένος, κατέφυγε στην Δικαιοσύνη.

    - «Ποτέ δεν φανταστικά το τι θα ανακαλύψω», μας λέει ο ίδιος. Και συνεχίζει:

    «εγώ δεν ήθελα τίποτα ,παρά μόνο το κτήμα μου, διότι είχα δίκιο, και ξαφνικά βρέθηκα μπροστά σε μια μεγάλη απάτη που ο κ. Κόκκας έκανε εις βάρος όλων μας»

    Ο κ. Αλεξανδράκης δεν είναι ο μόνος που του χαρακτήρισαν το κτήμα του ως αναδασωτέα έκταση και του ζητούσαν να παραιτηθεί από τα δικαιώματα του πάνω σ΄αυτό .

    Ο κ. Ν. Δεμάγκος ακόμη ένα θύμα του προϊστάμενου Δασάρχη κ. Κόκκα.

    Του χαρακτήρισαν το κτήμα από το οποίο ζούσε ο προπάππους του και η οικογένεια του (150 χρόνια), ως δασική έκταση.

    Όταν ο κ. Δεμάγκος κινήθηκε δικαστικά, συγκέντρωσε πολλούς μάρτυρες και 53 ενυπόγραφες δηλώσεις ότι το κτήμα είναι δικό του και μάλιστα έπαιρνε επιδότηση για τις καλλιέργειες του, από το κράτος τα τελευταία 25 χρόνια.
    Όταν έγινε η δίκη όμως ο κ. Κόκκας, αντί να έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, βρισκόταν στην αίθουσα και οι μάρτυρες φοβούμενοι την αντίδραση του προς του ίδιους ανακάλεσαν τις μαρτυρίες τους.

    Ο κ. Δεμάγκος παραδέχεται ότι έχει καταστραφεί οικονομικά. Ο κ. Αλεξανδράκης το ίδιο.
    Τα στοιχεία που βρήκαν για τον προϊστάμενο δασάρχη κ. Κόκκα είναι συντριπτικά, όμως ποτέ ,μέχρι σήμερα, δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη!

    Το εξωφρενικό ποσό -για Δημόσιο Υπάλληλο- των 114 εκατομμυρίων ευρώ που βρέθηκε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς (που δεν μπορεί να δικαιολογήσει, όπως προκύπτει από το πόρισμα του ελέγχου των Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης με αριθμό πρωτοκόλλου 11 ημερομηνία έκθεσης 12/02/09 και ημερομηνία σφραγίδας 23/02/09) δεν είναι το μόνο στοιχείο που υπάρχει εναντίον του κ. Κόκκα
    Η δραστηριότητα του ήταν πλούσια:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΝΗ ΜΕ «ΦΕΡΕΤΖΕ»
    (λέξεις 321)
    «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», φωνάζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες κτημάτων της Μάνης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που χρησιμοποίησε μια πρωτοφανή ερμηνεία από το Υπουργείο Εξωτερικών για να δικαιολογήσει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στη γη τους, ελέω της Τουρκοκρατίας.
    Οι πληρεξούσιοι του Ελληνικού Κράτους «ξαναέγραψαν» την Ιστορία της Επανάστασης του ’21, υποστηρίζοντας ότι οι Τούρκοι πάτησαν τη Μάνη και όταν εγκατέλειψαν την Ελλάδα οι γαίες της πέρασαν στο Ελληνικό Δημόσιο.
    «Φαίνεται ότι οι Τούρκοι ήρθαν στη Μάνη και την κατέκτησαν κατά λωρίδες. Αφού μέχρι σήμερα υπάρχουν σπίτια ,πολυτελή εξοχικά και ξενοδοχεία που το Δημόσιο δεν αμφισβητεί. Αμφισβητεί τις δικές μας ιδιοκτησίες εκεί γύρω», καταγγέλλουν οι Μανιάτες. «Δεν είναι ότι το Δημόσιο θέλει να βάλει χέρι στα κτήματά μας», δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου ΕΥΝΟΜΙΑ Νίκος Μαντάγαρης. «Είναι ότι θα τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων μας από την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας», τονίζει και στέλνει το εμφατικό μήνυμα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης : « Η Μάνη δεν προσκύνησε του Τούρκους. Ούτε και τώρα θα προσκυνήσει».

    Η «περίεργη» ιστορία ξεκίνησε το 1991. Όταν το Δασαρχείο Καλαμάτας κοινοποίησε στο Μανιάτη Νίκο Μαντάγαρη Πρωτόκολλο Διοικητικής αποβολής, για έκταση στη Καρδαμύλη,στη Μεσσηνιακή Μάνη. Ασκήθηκε ανακοπή αλλά το Ελληνικό Δημόσιο επανήλθε το 2004 με «Τουρκική Φορεσιά». Ο τότε δικαστικός αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Παναγιώτης Αντ. Δούκας ,ως πληρεξούσιος του Ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε αγωγή κατά του Νικολάου Μαντάγαρη,στην οποία αναφέρει : « Η επίδικη έκταση αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης που ανήκε σε Οθωμανούς και την κατέλαβα ως Ελληνικό Δημόσιο...»
    Δηλαδή ο πληρεξούσιος του κράτους ισχυρίζεται ότι σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από την Καρδαμύλη, που υπήρξε τόπος σύναξης των επαναστατημένων Μανιατών, οι Τούρκοι έκαναν κουμάντο. «Αν ήταν έτσι» , λένε οι Μανιάτες «πώς ο Κολοκοτρώνης βάδισε επικεφαλής των προγόνων μας από τη Καρδαμύλη στη Τουρκοκρατούμενη Καλαμάτα, την οποία απελευθέρωσε στις 23 Μαρτίου του 1821;». Αυτά είναι «Ιστορικές λεπτομέρειες», απάντησε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κάλεσε τους «οργισμένους Μανιάτες» να αποδείξουν ότι είναι οι ιδιοκτήτες ...της γης τους.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΜΑΝΗ ΑΙΜΟΡΑΓΕΙ !!!...
    Αδιαφορία; Αγνωμοσύνη; Υστεροβουλία; Ανιστόρητοι ιστορικοί; Σύμπτωση και αυτό;…

    Γραφει η Πόπη Σουφλή

    Τρεις δεκαετιες (!!!) μετράει ο αγώνας της Μάνης για την ΑΠΟ-ΟΘΩΜΑΝΟΠΟΙΗΣΗ της..
    Ένα κογκλάβιο ανιστόριτων και παραχαρακτών της Ιστορίας, έχει στοχοποιήσει τη Μάνη, και η στοχοποίηση αυτή, αποδεικνύεται περίτρανα, ότι δεν ηταν τυχαία.
    Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες επιστολές και επίσημα δημόσια έγγραφα, και δεν είναι υπερβολικος ο αριθμός, συγκροτούν μια ιστορία που πίσω της κρύβει ένα παρασκηνιο, που δημιουργεί τεραστια ερωτηματικά για τον ρόλο πολιτικών, δασαρχών και δημοσίων υπαλλήλων σε καίριες θέσεις.
    Διακομματικά οι πολιτικοί, συμφωνούν στο δίκαιο αίτημα της Μάνης.
    Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ, καταγράφουν σελίδες επί σελίδων για το ΕΓΚΛΗΜΑ που συντελείται στη Μάνη, αλλα "κατι μπλοκάρει τη δικαίωση".
    Σε ρόλο θεματοφύλακα ο Σύλλογος "ΕΥΝΟΜΙΑ" της ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΜΑΝΗΣ, όλα αυτά τα χρόνια, δίνει μάχες για την απελευθέρωση της - και ο όρος δεν είναι υπερβολικος - από συμφέροντα που την κρατούν αιχμάλωτη και την θέλουν..ΟΘΩΜΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ.
    Μάχες που δινονται σε όλα τα μέτωπα και σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής εξουσίας.
    Από τον πρωθυπουργό μέχρι και τους δημοσίους υπαλλήλους που χειρίζονται το θέμα της Μάνης, ζητούν τη δικαίωση.
    Σ΄αυτή τη μάχη δικαίωσης, τα attikanea έχουν συμπαραταχθεί σ' έναν αγώνα ενημέρωσης του κόσμου.
    Λίγο πριν εκπνεύσει και το 2011, θα δοθεί αραγε η πολυποθητη δικαίωση;
    Παραθέτουμε μερικά από τις αμέτρητες διαμαρτυρίες του Συλλόγου "ΕΥΝΟΜΙΑ" της ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΜΑΝΗΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O ΣΥΛΛΟΓΟΣ «EYNOMIA» ΤΩΝ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ.
    Μάνη 1/3/12
    Η Μάνη Νίκησε. Η Ευνομία δικαιώθηκε.
    Αγαπητοί φίλοι,
    Τα μανιάτικα αισθήματα και συναισθήματα εκφράζονται από τους ΙΔΙΟΥΣ τους Μανιάτες, όσο αφορά τη Μάνη και τα θέματα που τους απασχολούν της και απηχούν τις απόψεις τους, τις σκέψεις τους, τα όνειρά τους. Κάθε τρίτος, εκφράζει μόνο προσωπικές απόψεις, που δεσμεύουν τον ίδιο και τη..γνώμη του.
    Οι Μανιάτες, μετά πολύχρονους αγώνες, επί τέλους βρήκαν ιστορική δικαίωση και επανέκτησαν τη γη των προγόνων τους!
    Ως εκ τούτου, κομματικές εκφράσεις και μικροκομματικές απόψεις, δεν είναι ούτε ειλικρινείς ούτε και ευπρόσδεκτες.
    Η Μάνη ευχαριστεί ΟΛΟΥΣ όσους συμμετείχαν και συμπαραστάθηκαν στον ιερό αγώνα της, όπως καταγράφηκε και αποτυπώθηκε λίαν προσφάτως.
    Επειδή η επίλυση του χρόνιου προβλήματος, δημιούργησε αμοιβαίες σχέσεις, φιλίες και αδελφοσύνης μεταξύ των μανιατών , με προοπτική μια ενιαία και αναπτυξιακή Μάνη, μέσα σε κανόνες και πλαίσια, που θα καθοριστούν, σε συνεργασία και από κοινού, με τους μανιάτες και όλους τους αρμόδιους φορείς, παρακαλούμε θερμά να ομιλείτε εξ ονόματός σας και όχι εκ μέρους της Μάνης.
    Τα κομματικά προβλήματα και διεκδικήσεις ας μείνουν μακριά από το παρόν και το μέλλον της Μάνης.
    Όπως το 1825, έτσι και σήμερα, δίνουμε μήνυμα αγάπης και συναδέλφωσης, για το καλό της Πατρίδας μας της Μάνης.
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΥΝΟΜΙΑ»

    ΥΓ.
    Ελπίζουμε ότι η φωνή της Μάνης θα γίνεται σεβαστή! και η πατρίδα μας θα βρεί το δρόμο που έχουμε χαράξει, με σεβασμό στην ιστορία, το περιβάλλον και την ιδιοκτησία των Μανιάτικων χωραφιών!!!(Λουρία )
    Είναι επίσης φανερό και… αυταπόδεικτο! ότι κάθε απόπειρα ..παράβασης ή και παραβίασης του μανιάτικου ιστορικού πεπρωμένου- κατορθώματος, θα έχει άμεση και καταλυτική απάντηση , από όλους τους μανιάτες , γνωστή και ως Μανιάτικο «ΓΔΙΚΙΩΜΟ»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι μανιάτες δικαιώθηκαν σε έναν ακόμα αγώνα τους
    Γράφει ο Ηλίας Μπόνος
    Ο Σύλλογος της Μάνης «Η Ευνομία» ανακοίνωσε ότι, επιτέλους, οι μακροχρόνιοι Αγώνες της, όπως και εκείνων των Μανιατών που συμμετείχαν, βρήκαν δικαίωση: Η Μάνη εντάχθηκε στο άρθρο 62 του Νόμου 998/79.
    Αυτό σημαίνει ότι στο εξής δεν θα καλούνται οι Μανιάτες να αποδείξουν στην Πολιτεία και στην Δικαιοσύνη το αυτονόητο: ότι τα προγονικά κτήματά τους στη Μάνη δεν τα άρπαξαν από κανέναν οθωμανό, όπως μέχρι τώρα ισχυρίζονταν διάφοροι κρατικοί υπάλληλοι αλλά, ανέκαθεν τα διαφέντευαν, τα όριζαν και ήταν εκείνα τα Ελεύθερα Χώματα απ’ όπου ξεκίνησαν στις 17 Μαρτίου 1821 για τον πόλεμο κατά της τουρκιάς , για να κατακτήσει και η υπόλοιπη Ελλάδα αυτό που ήδη είχαν στη Μάνη: Ελευθερία!
    Πολλές φορές σε αυτόν το ξεσηκωμό των Μανιατών διαβάσαμε δυνατά κείμενα, διεισδυτικά έως και (επιβεβλημένα) ακραία. Η πίεση που ασκήθηκε πάνω σε αιρετούς και κρατικούς λειτουργούς ήταν αποφασιστικής σημασίας.
    Σήμερα, οι Μανιάτες μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι. Κυρίως όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν οφείλουν και δεν χρωστούν τίποτα σε κανέναν – πέραν, ίσως, κάποιων ευχαριστιών – αφού το ζητούμενο ήταν το αυτονόητο. Αντίθετα, όσοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή τη διεκδίκηση πρέπει να ευχαριστούν τους Μανιάτες που τους έδωσαν την ευκαιρία και τη χαρά μιας καλής και δίκαιης νίκης. Μιας νίκης που απάλλαξε τη Μάνη ένα μεγάλο από γραφειοκρατικό και συστημικό άγος.
    Η συγκεκριμένη δικαίωση καθιστά την Μάνη και πάλι «ανεξέλεγκτη» περιοχή, με έντονα, και τονισμένα, και πάλι, τα χαρακτηριστικά της μανιάτικης αυτονομίας και αυτάρκειας.
    Όλα αυτά τα χρόνια τόσο η εφημερίδα μας «Λακωνική Επικαιρότητα» όσο και ο ραδιοφωνικός σταθμός μας " Νότος 94,9" συμμετείχε στην προσπάθεια διάδοσης των ιδεών και των απόψεων που είχαν σας στόχο να επαναφέρουν, έστω σε ένα θέμα, την ευνομία στην αδούλωτη, εις τους προηγούμενους αιώνας, Μάνη. Συμμετείχαμε στην προσπάθεια αφύπνισης όσων βρίσκονταν επί έτη πολλά σε λήθαργο αλλά και στη συμμόρφωση όσων βρίσκονταν σε "διατεταγμένη" υπηρεσία και τελικά συντάχθηκαν στην κοινή αυτή προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (Μανιάτικη) «Ευνομία» κατά (Ελληνικής) Δημοκρατίας
    Ο κ. Ν.Μαντάγαρης κατάγεται από τη μεσσηνιακή Μάνη και η οικογένειά του βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Ελληνική Δημοκρατία εδώ και 42 ολόκληρα χρόνια, αφού το κράτος εγείρει συνεχώς διεκδικήσεις για την έκτασή του. Μάλιστα, το κτήμα του στη Μάνη βρίσκεται δίπλα στα σπίτια της κυρίας Μαρίζας Κωχ και συγγενών του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη. Ετσι, ο κ. Μαντάγαρης (ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι από τους ελάχιστους που διαθέτουν τίτλους στην περιοχή) με άλλους ομοιοπαθείς ίδρυσε τον σύλλογο «Ευνομία», με στόχο τον δικαστικό και πολιτικό αγώνα για την ανάσχεση του φαινομένου. Εφτασε δε στο σημείο να καταθέσει μήνυση για σύσταση συμμορίας στους κρατικούς υπαλλήλους που χειρίζονται την υπόθεση. Η οικογένεια Μαντάγαρη έχει βρεθεί στα δικαστήρια με το ελληνικό κράτος περίπου 25 φορές. Την τελευταία φορά, το 2004, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε αγωγή εναντίον του με την οποία διεκδίκησε έκταση 12,20 στρεμμάτων που του ανήκουν. Ο πληρεξούσιος του Δημοσίου και δικαστικός αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Π.Δούκας (απλή συνωνυμία με τον πρώην υπουργό) επικαλέστηκε ένα επιχείρημα που προκάλεσε σεισμό στη Μάνη. « Η επίδικη έκταση αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης, που ανήκε σε Οθωμανούς και την κατέλαβα ως Ελληνικό Δημόσιοκατά τη διάρκεια του αγώνα της Ανεξαρτησίας και την εδήμευσα,άλλως...είχε εγκαταλειφθεί από τους τέως,κυρίους της Οθωμανούς και δεν καταλήφθηκε από άλλους,άλλως ανήκε στο Τουρκικό Δημόσιο και την εδήμευσα ως Ελληνικό Δημόσιο ». Ο κ. Μαντάγαρης σημειώνει ότι « επί τόσα χρόνιαπαρουσιάζονται βουλευτές που έχουν άγνοια του θέματος » και προσθέτει: « Η εξήγηση ίσως προέρχεται από το γεγονός ότι ποτέ δεν πίστεψαν ότι η ΝΔ θα έφερνε τους... Οθωμανούς συνιδιοκτήτες ή μάρτυρες υπερασπίσεως των συμφερόντων του Δημοσίου στη Μάνη ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεκαοκταετής πολιορκία

    Πίσω από την πολιτική, απλώνεται ένα σκοτεινό και ερεβώδες πέπλο, αυτό του κρατικού real estate. Οι διεκδικήσεις του κράτους στη Μάνη σχεδόν... ενηλικιώνονται, αφού έχουν διάρκεια ζωής που φτάνει τα 18 χρόνια. Συγκεκριμένα, ήταν το 1991 όταν στη Μάνη εμφανίστηκαν οι πρώτοι ξένοι (ακολουθώντας τα βήματα του λογοτέχνη Πάτρικ Λη Φέρμορ ) για να αγοράσουν πυργόσπιτα ή εξοχική κατοικία και η αξία της γης άρχισε να εκτοξεύεται. Ως τότε, πέρα από τις... κατσίκες, ελάχιστοι ενδιαφέρονταν για την περιοχή, η δε παρουσία του δασαρχείου ήταν ανύπαρκτη.

    Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, πολλοί έφυγαν και οι ιδιοκτησίες αγρίεψαν και εκ των πραγμάτων αναπτύχθηκαν σε αυτές βλάστηση και δένδρα. Με αυτή την αφορμή το κράτος βρήκε ευκαιρία και άρχισε να χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες εκτάσεις δασικές ή βοσκοτόπια. Το ιδιόμορφο όμως καθεστώς της Μάνης, δηλαδή ο πολυτεμαχισμός της γης και το φαινόμενο των μεταβιβάσεων από γενιά σε γενιά διά του προφορικού λόγου και όχι γραπτώς αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για διεκδικήσεις. Οσοι δεν είχαν ελαιόδενδρα ήταν και οι πρώτοι οι οποίοι ένιωσαν την όχληση του κράτους, ενώ όσο η αξία της γης ανέβαινε οι διεκδικήσεις των αρχών γίνονταν όλο και συχνότερες. Στα δικαστήρια ωστόσο σχεδόν 9 στις 10 υποθέσεις κατέληγαν υπέρ του πολίτη, αν και ουκ ολίγοι βρέθηκαν να περνούν την ημέρα τους σε αίθουσες δικαστηρίων και σε δικηγορικά γραφεία και να καταλήγουν στα νοσοκομεία, μέχρι και στα ψυχοφάρμακα.

    ▅ Οι κρατικές διεκδικήσεις

    Το 1991, όταν οι κρατικές διεκδικήσεις έκαναν την εμφάνισή τους, η Μάνη ξεσηκώθηκε και 23 κοινότητες μάζεψαν 3.500 υπογραφές και ξεκίνησαν έναν αδιάκοπο αγώνα. Ως το 2004 όμως εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ξεπεράσει τα ψυχολογικά και οικονομικά όριά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι ανώτατος κρατικός υπάλληλος της περιοχής δήλωνε δημόσια ότι « αυξήσαμε την περιουσία του Δημοσίου κατά 70% ».

    Το 2007, η πολιτική πίεση από τους Μανιάτες οδήγησε βουλευτές της αντιπολίτευσης στο να καταθέσουν τροπολογία για την υπαγωγή της Μάνης στο άρθρο 62 του Ν.

    998/1979. Ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκος ζήτησε την άποψη... του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απάντησε έναν χρόνο αργότερα, δηλώνοντας αναρμόδιο να γνωματεύσει σε νομικό ζήτημα και σημειώνοντας ότι από την έρευνα « ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε ». Το θέμα έφτασε εκ νέου στη Βουλή και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Κ. Κιλτίδης απάντησε, εφόσον «ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε », « κατά συνέπεια », η Μάνη θα παρέμενε στο ίδιο καθεστώς.

    Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι το 2005, σε υπηρεσιακό επίπεδο, τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών είχαν προτείνει την υπαγωγή της Μάνης στο καθεστώς του Ν. 998/1979. Ακόμη πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι το ίδιο κράτος που σήμερα «επιτίθεται» στα ιδιωτικά ακίνητα είναι αυτό που έδινε αποζημιώσεις σε δικαιούχους για τη διάνοιξη δρόμων τη δεκαετία του 1970, στην ίδια ακριβώς περιοχή. Είναι ενδεικτικό ότι τον 19ο αιώνα το ζήτημα εθεωρείτο λυμένο, αφού στον νόμο περί Εθνικών Γαιών του 1870, είχαν δοθεί χιλιάδες παραχωρητήρια σε ολόκληρη την (τότε) χώρα, με εξαίρεση τις επαρχίες Οιτύλου και Γυθείου, οι οποίες εθεωρούνταν «καθαρές» ιδιοκτησιακά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα σχεδόν μονοπωλεί τον τοπικό Τύπο, ιδίως δε το περιοδικό «Οριον».

    ΑπάντησηΔιαγραφή