Η ΓΕΡΜΑΝΊΑ ΠΑΊΡΝΕΙ ΣΤΟ ΚΥΝΉΓΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΊΟΥΣ ΜΕΤΑΝΆΣΤΕΣ




Οταν πέρσι οι χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, το αδελφό κόμμα του χριστιανοδημοκρατικού CDU της καγκελαρίου Μέρκελ, υιοθέτησαν το σύνθημα «Οποιος (μετανάστης) εξαπατά απελαύνεται», συνάντησαν δριμύτατη κριτική από τους σοσιαλδημοκράτες του SPD, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ να χαρακτηρίζει το σύνθημα «ισοδύναμο της ρητορικής μίσους».

Ξεχνώντας παλιούς διαξιφισμούς, χθες, ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ και η Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες, ανακοίνωσαν πακέτο μέτρων που κινείται σε αυτό ακριβώς το πνεύμα με στόχο την αποτροπή αυτού που αποκαλούν «επιδοματικού τουρισμού» από Ευρωπαίους πολίτες. Το σχέδιο νόμου προβλέπει -πέραν των τσουχτερών προστίμων και της φυλάκισης έως τριών ετών όποιου εξαπατήσει ή παρανομήσει για να καρπωθεί κοινωνικά επιδόματα που δεν δικαιούται- και την απέλασή του με την παράλληλη απαγόρευση επανεισόδου στη Γερμανία έως και για μια πενταετία. Προτείνει επίσης να κόβονται τα κοινωνικά βοηθήματα σε όσους παραμένουν άνεργοι για περισσότερο από έξι μήνες και να χορηγούνται επιδόματα παιδιών μόνο στις οικογένειες που διαθέτουν ΑΦΜ.

Στόχος, όπως εξήγησαν, είναι να αναχαιτίσουν την αποκαλούμενη «μετανάστευσης της φτώχειας» και να σταματήσουν τις καταχρήσεις του γερμανικού κράτους πρόνοιας από Ευρωπαίους μετανάστες, έχοντας κατά νου κυρίως Βούλγαρους και Ρουμάνους, μετά την κατάργηση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία τους στην Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου φέτος. Ολα αυτά τα μέτρα προωθούνται, ενώ και οι δύο υπουργοί αναγνώρισαν πως το φαινόμενο της κατάχρησης αφορά έναν μικρό αριθμό μεταναστών από αυτές τις χώρες και απαντάται κυρίως σε ορισμένους γερμανικούς δήμους. Στις δε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την έκταση του φαινομένου, δεν είχαν να δώσουν συγκεκριμένους αριθμούς.

Ωφέλησαν την οικονομία

Αντίθετα, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Οκτώβριο επεσήμανε πως σε Γερμανία, Βρετανία, Αυστρία και Ολλανδία (από τις χώρες που περισσότερο διαμαρτύρονται και παίρνουν μέτρα κατά της «μετανάστευσης της φτώχειας») η παρουσία Ευρωπαίων μεταναστών μετά τη διεύρυνση του 2004 ωφέλησε την οικονομία τους, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βαραίνουν υπέρμετρα τα συστήματα πρόνοιας.

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει πως το νομοσχέδιο δεν έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας, ούτε παραβιάζει θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε αναφέρει πριν από μερικούς μήνες στην Deutche Welle ο ερευνητής θεμάτων μετανάστευσης Χέρμπερτ Μπρίκερ, περισσότερο από το 20% των Βουλγάρων και Ρουμάνων στη Γερμανία είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου και ένα 18% σπουδάζει ή παρακολουθεί προγράμματα κατάρτισης, μόνο το 10% παίρνει επίδομα ανεργίας και το 8,8 % επιδόματα παιδιών (έναντι του 16% και του 15% αντίστοιχα στον γενικό πληθυσμό μεταναστών) .

Της Χριστίνας Πάντζου
http://www.efsyn.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια