Κράτος σκέτο “bordelo” – Απόφαση πρόκληση: Χαρίζονται τα κλεμμένα στα λαμόγια της αυτοδιοίκησης




Η συγκυβέρνηση του Μνημονίου σταδιακά με αλλεπάλληλες (ν)τροπολογίες έχει αθωώσει όλους τους ημέτερους που επί δεκαετίες έκλεβαν τα δημόσια ταμεία. Είτε μιλήσουμε για τα ιδρύματα των κομμάτων, είτε πάμε την συζήτηση στους καναλάρχες – εργολάβους, για τους οποίους δεν έχει γίνει ούτε καν η τυπική έρευνα για παράβαση του άρθρου 14 του Συντάγματος, περί ασυμβιβάστου καναλάρχη – εργολάβου του δημοσίου, η κυβέρνηση έχει κάνει σύστημα το κυνήγι μαγισσών εναντίον των Ελλήνων και παράλληλα το χάρισμα χρεών και ποινικών ευθυνών για τους γαλαζοπράσινους και κόκκινους κλέφτες.

Τώρα έχουμε μία νέα πρόκληση της χούντας Βενιζέλου – Σαμαρά εναντίον των Ελλήνων που καλούνται να πληρώνουν ολοένα και περισσότερους φόρους, οδηγούμενοι στην απελπισία και πολλές φορές μέχρι την αυτοκτονία. Με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους διαγράφονται τα χρέη και απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες οι επικεφαλής δημοτικών επιχειρήσεων.
Σας παραθέτουμε την σχετική εγκύκλιο από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (το πόστο που μέχρι πρώτινος κρατούσε ο συντάκτης του προγράμματος του «Ποτάμιου», Χάρης Θεοχάρης»:
«ΠΟΛ 1195/2014
ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση της υπ’ αριθμ. 49/2014 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ σχετικά με τη συνυπευθυνότητα αναφορικά με τις οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων που εξοφλούνται από τους ΟΤΑ σύμφωνα με τον ν. 4071/2012».
Σας κοινοποιούμε την υπ’ αριθμ. 49/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Τμήμα Α΄), η οποία έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, προς ενημέρωσή σας και ανάλογη εφαρμογή.
Με την ως άνω γνωμοδότηση έγιναν ομόφωνα δεκτά τα εξής:
Α. Η διαγραφή των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων και η ταυτόχρονη βεβαίωση αυτών σε βάρος των οικείων ΟΤΑ, που θεσπίστηκε με τον ν. 4071/2012 (άρθρο 10), όπως συμπληρώθηκε με τον ν.4170/2013 (άρθρο 77) συνεπάγεται και την απαλλαγή των διοικούντων τις δημοτικές επιχειρήσεις από την προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη τους. Τούτο διότι, αφού δεν υφίσταται η οφειλή στο όνομα του αρχικού υποχρέου δεν μπορεί να υπάρχει στο όνομα του αλληλεγγύως υποχρέου. Η διαγραφή των οφειλών που βεβαιώθηκαν ταμειακά αποτελεί διαγραφή του χρέους και επομένως δεν μπορεί να υφίσταται ευθύνη των διοικούντων τη δημοτική επιχείρηση, αφού ο αρχικός και κύριος υπόχρεος παύει να ευθύνεται. Έτσι η διαγραφή του χρέους των δημοτικών επιχειρήσεων και η επαναβεβαίωσή τους στους οικείους ΟΤΑ συνιστά λόγο απόσβεσης της φορολογικής ενοχής συνολικά και αντικειμενικά, υπό την έννοια ότι απαλλάσσονται αυτής και τα δύο φορολογικά υποκείμενα, ήτοι η δημοτική επιχείρηση και ο διοικών αυτήν.
Επισημαίνεται ότι οι φορολογικές εν γένει διατάξεις οι οποίες οριοθετούν το φορολογικό υποκείμενο, είναι αυστηρού δικαίου και ως εκ τούτου στενά ερμηνευτέες, με αποτέλεσμα η διοίκηση να υποχρεούται κατά την εφαρμογή των νόμων να προβαίνει σε στενή γραμματική ερμηνεία των φορολογικών διατάξεων, αποκλειομένης της διασταλτικής ερμηνείας ή της ανάλογης εφαρμογής.
Επομένως, τα φυσικά πρόσωπα που ήταν συνυπόχρεα με τις δημοτικές επιχειρήσεις για την εξόφληση των οφειλών, μετά την ισχύ των διατάξεων του ν. 4071/2012 και 4170/2013 δεν ευθύνονται για το ποσό της κύριας οφειλής.
Β. Ως προς το ζήτημα της ευθύνης των Δημάρχων των ΟΤΑ που αναλαμβάνουν την εξόφληση των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων, δεν προκύπτει εκ του ν. 4071/2012, προσωπική και αλληλέγγυος ευθύνη αυτών.
Επίσης δεν προκύπτει ευθύνη των Δημάρχων από το άρθρο 50 του ν. 4174/2013, διότι δεν περιλαμβάνονται στα περιοριστικά αναφερόμενα στη διάταξη αυτή πρόσωπα.
Ακολουθεί η υπ’ αριθμ. 49/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ ως έχει και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες κατά το μέρος της αρμοδιότητάς σας.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ»
Βεβαίως τα χρέη δεν διαγράφονται πραγματικά, αλλά όπως λέει η εγκύκλιος μετακυλίονται στους δήμους. Κοινώς οι επικεφαλής δημοτικών επιχειρήσεων τόσο καιρό έβαζαν κανονικά το χέρι στο ταμείο ή – τουλάχιστον – προέβαιναν σε σκανδαλώδη κακοδιαχείριση και τώρα τον λογαριασμό θα κληθεί να πληρώσει ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος, μέσα από δημοτικά τέλη (αρχικά) και ακολούθως με ένα νέο πακέτο μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση για να κλείσει την «τρύπα»

http://www.oxafies.com/2014/08/bordelo.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια